Народна Освіта » Географія » § 44. Механічний рух населення. Українська діаспора

НАРОДНА ОСВІТА

§ 44. Механічний рух населення. Українська діаспора

Пригадайте: Які чинники впливають на зміну кількості населення в Україні?

Міграція населення та її причини. Загальна кількість населення країни та її регіонів залежить не тільки від природного, а й від механічного руху населення, тобто міграції. Міграція (від латин, тщгаііа - переселення) — фізичне переміщення населення, унаслідок чого змінюється його кількість у країні чи регіоні.

Для дослідження міграційних процесів використовують різні кількісні показники. Наприклад, масштаби міграції — кількість осіб, які прибули в регіон або вибули з регіону за певний проміжок часу. Різницю між кількістю прибулих і вибулих називають сальдо міграції. Воно може бути додатним (механічний приріст) або від'ємним (механічне зменшення).

Важливо знати причин міграції, основна серед них — економічна. Люди їдуть до інших країн у пошуках роботи, високих заробітків, кращих умов життя. існують також інші причини міграцій (моя. 153).

Міграції — складний соціальний процес, тісно пов’язаний зі змінами в економіці, розміщенні виробництва, нерівномірності рівня життя.

Види міграцій. Виокремлюють такі види міграцій — внутрішню та зовнішню. Внутрішня міграція — переселення людей з одного місця постійного проживання в інше в межах однієї країни. Зовнішня міграція — переселення з однієї країни до іншої (мал. 154).

Міграційний потік за межі країни називають еміграцією, а людей, які її покидають — емігрантами. Міграційний потік, спрямований у країну, називають імміграцією, а людей, які приїжджають, — Іммігрантами.

За тривалістю міграції поділяють на такі види:

•    постійна - остаточна зміна місця проживання;

•    сезонна — переміщення людей у певні періоди (улітку в курортні райони);

•    тимчасова — переселення на тривалий, але обмежений термін (робота за контрактом на декілька років);

•    маятникова — регулярні поїздки до місця роботи або навчання на межі свого населеного пункту.

Залежно від форми організації, міграція може бути організованою (набір на певні роботи) або стихійною (люди їдуть без певного плану). За формою переміщення міграція буває добровільною чи примусовою.

Внутрішні міграції не впливають на зміну чисельності населення країни, а тільки на його перерозподіл у межах її території.

Упродовж багатьох десятиліть в Україні населення переміщувалось із недостатньо промислово розвинених західних і центральних областей України на Донбас, у промислове Придніпров'я та малозаселені південні райони країни.

Стрімкий розвиток промисловості спричинив міграцію «село — місто». Великі міста з великим ринком праці мали найбільшу міграційну привабливість. Це призвело до зменшення кількості сільських жителів. Виїжджала, як правило, молодь. Село «старішало».

Потужну хвилю внутрішніх міграцій викликала чорнобильська трагедія (мал. 155). Населення північних районів Київської, Житомирської, Рівненської та деяких інших областей за державною програмою або з власної ініціативи почало переселятися в екологічно чистіші райони України.

Значні імміграційні процеси в Україні пов'язані з поверненням репресованих кримських татар, а також військовослужбовців на Батьківщину, переміщення біженців із зон збройних конфліктів тощо. Водночас зростає кількість нелегальних емігрантів з країн, що розвиваються.

Основною причиною, що стимулювала рух населення в межах України стали воєнні дії, тероризм і зазіхання на цілісність і суверенність держави. Після початку АТО в Донецькій і Луганській областях із цього регіону до інших областей України виїхало понад 70 тисяч людей.

Зовнішні міграції. Міграційний приріст. За останні два десятиліття посилилася зовнішня міграція. Збільшився потік емігрантів через бажання людей виїхати на постійне або тимчасове місце проживання до іншої країни (зазвичай з високим рівнем соціально-економічного розвитку).

Зовнішні міграції, так само як і природний приріст населення, виливають на чисельність населення країни.

Міграційний приріст — різниця між кількістю прибулих до країни (імміграція) і кількістю вибулих за її межі (еміграція) за певний період.

Міграційний приріст розраховується так само, як і природний. Він може бути додатним або від’ємним: МП = І - Е

Основні напрямки міграційних потоків у світі та в Україні. Міграційна політика. Країнами, що приймають значну кількість мігрантів, є ви-сокорозвинуті країни: СІЛА, Канада, держави

Західної Європи, Австралія, Нова Зеландія, де міграційний приріст додатний (до країни прибуває більше людей, ніж вибуває). Нині до СІІІА прибувають переважно емігранти а Латинської Америки та Азії; до Західної Європи — вихідці з Африки, Азії та Латинської Америки (мол. 156).

Після терористичних актів у СІІІА, Іспанії,

Британії, Швеції ускладнилася ситуація з ім-мігрантами-мусульманами, які наполягають на збереженні свого стилю життя, відмовляючись приймати норми європейського суспільства.

Особливо привабливим регіоном для іммігрантів є країни Європейського Союзу. Україна є водночас країною-донором і країною транзиту. Трудова міграція, яка почалася у 1990-і роки триває вже понад двадцять років. Вона позначається на демографічних процесах у країні.

Змінюється не тільки кількість, а й структура населення. Серед мігрантів переважають молоді люди, що впливає на народжуваність і смертність. Приблизно половину загальної кількості мігрантів становлять жінки.

Країнами української еміграції є Російська Федерація (до 50 %), Італія, Чехія, Польща, Угорщина, Іспанія та Португалія.

Держави намагаються контролювати міграційні потоки, обмежуючи в’їзд до тих чи інших країн. Така діяльність отримала назву міграційна політика. Основна ідея міграційної політики — розроблення й дотримання законів легальної імміграції.

Назвіть і покажіть на карті країни з найбільшим міграційним приростом Українська діаспора й причини її виникнення. Українська діаспора — це

проживання українців поза етнічною територією внаслідок добровільної чи примусової еміграції з політичних чи економічних причин. Політичні причини були зумовлені чужоземним пануванням, а економічні пов'язані з економічнії ми кризам и.

Українську діаспору умовно поділяють на західну та східну. Східною діаспорою називають українське населення колишніх республік СРСР (до 7 млн осіб). Із них майже 4,3 мли проживає в Росії, до 900 тис. — у Казахстані,

600 тис. — у Молдові (мол. 157).

Наприкінці XIX ст. із західних територій України розпочалося масове переселення українців за Атлантичний океан у пошуках роботи й кращого життя. Західну діаспору утворюють українці, що нині живуть у ЄIIIА й Канаді, країнах Південної Америки: Бразилії, Аргентині,

Парагваї, Уругваї, Венесуелі й Чилі.

Дискусійний клуб

Які, на вашу думку, проблеми породжує міграція?

Висновки

Міграції бувають зовнішні та внутрішні.

Внутрішні міграції не впливають на зміну чисельності населення країни, а тільки перерозподіляють його в межах її території. Зовнішні міграції впливають на зміну чисельності населення країни. Міграції позначаються на демографічній структурі населення (народжуваності, смертності, природному прирості), а також на рівні заселення регіонів.

Нині за межами нашої держави проживає до 15 млн українців.

Основні поняття й терміни

Міграція — фізичне переміщення населення, унаслідок якого змінюється його кількість.

Масштаби міграції — кількість осіб, які прибули в регіон і вибули в з нього за певний проміжок часу.

САЛЬДО МІГРАЦІЇ — різниця між кількістю прибулих і вибулих.

Міграційний приріст — різниця між кількістю іммігрантів та емігрантів за певний період.

ГастарбАйтер — іноземець, який приїжджає до будь-якої країни на заробітки Українська діАспора — українці, які проживають поза етнічною територією внаслідок добровільної чи примусової еміграції.

Запитання та завдання

1.    Наведіть приклади екологічних міграцій на території України.

2.    Установіть, до якого виду міграції належить весняно-літня міграція в сільську місцевість.

3.    Які демографічні наслідки має міграція «село-місто»?

4.    Запропонуйте заходи для поліпшення міграційної ситуації в України.

Практична робота 11 (продовження)

Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України

1.    Визначте масштаб і сальдо міграції за 5 років у вашій області. Зробіть висновок про вплив міграції на розвиток економіки (скористайтеся статистичним даними).

2.    На початку року в місті проживало 500 тис. осіб. Протягом року рівень народжуваності становив 14 %о, рівень смертності — 11 %о. За рік із міста виїхало 6 тис. осіб. Водночас до міста переселилося 8 тис. осіб. Скільки населення проживало в місті па кінець року?

3.    На початку року в місті проживало 300 тис. осіб. Упродовж року рівень народжуваності становив 10 %о, рівень смертності — 14 %о. За рік із міста виїхало 10 тис. осіб, а прибуло до міста 6 тис. осіб. Визначте чисельність населення міста на кінець року.

4. Обчисліть, як зміниться кількість населення в країні за рік, використовуючи дані таблиці.

Це цікаво

Із 214 млн мігрантів на планеті приблизно половину становлять трудові мігранти.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:18, Переглядів: 3767