Народна Освіта » Географія » § 39. Природні умови і ресурси Чорного й Азовського морів. Проблеми їх раціонального використання

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Природні умови і ресурси Чорного й Азовського морів. Проблеми їх раціонального використання

Які географічні особливості й природні ресурси Азовського й Чорного морів вам відомі?

До чого призводить зміна солоності вод Азову?

 

Моря омивають територію України із півдня й належать до Середземноморського морського басейну Атлантичного океану.

МОЇМ IK МОРГ Площа Чорного моря становить420 300 км3.

Найбільша довжина моря між портами Бургас (Болгарія) та Батумі (Грузія) — 1150 км, а найбільша ширина 580 км.

Чаша Чорного моря досить значна, чому сприяють відносно великі глибини. Найбільша з них сягає 2211 м.

Чорне море розташоване між Південно-Східною Європою і Північно-Західною Азією. Протокою Босфор з’єднане з Мармуровим мором, а Керченською протокою з Азовським морем. Глибоко в води моря вдастгоя Кримський півострів. А по акваторії самого моря розкидано близько 15 островів переважно матери нового походження, найбільші з яких    Березань. Джералшч, Зміїний

Кефкен. Береги Чорного моря порізані слабо, тільки в північно-західнії частині їх конфігурацію змінюють невеликі бухти та затоки. Найбільш

затоки — Одеська. Каламітська, Бургаська. Синопська.

Чорне море приймає і віддає воду. В нього впадають: Дунай, Дні про. Дністер. Ріоні, Чорох. Кизил-Ірма та інші річки. Всі вони прино сять в море значну частину прісної води. Її загальна кількість становиті 310 млн мя, при чому 65% надходить з Дунаю. Опріснена вода потраплю з Азовського моря, а солона — глибоководними течіями з CejMiдземпого Солоність поверхневих шарів Чорного моря становить 17-18%о, щюте: глибиною вона зростає до 22,5%.>

Г Чи знаєте ви, що...

 

Водорості, які здатні світитися, є звичайними мешканцями Чорного моря. Ix виявлено 163 види. Живуть вони у воді і на піщаному дні й коли в серпні-вересні починають бурхливо розвиватися (особливо ночесвітка), відбуваються біолюмінісцентні явища —свічення моря вночі. Світло має безліч відтінків, але частіше буває срі-блясто-білим. Особливо інтенсивно свічення спостерігається в прибережній зоні і посилюється при невеликому хвилюванні моря.

 

Кліматичні умови Чорного моря визначаються тим, що переважні його частина розташована в субтропічному кліматичному поясі. Том? зима тут, як і у всьому Середземномор'ї, тепла й волога, а літо жар ке н сухе, Середня температура січня 0... +2 °С, липня +22...+25 °С. Пересічна кількість опадів зростає із заходу на схід під 200-600 до 2000 мм.

Під впливом сильних вітрів у Чорному морі здіймаються 5-метрові хвилі, а під час урагану їхня висота становить 10 14 м. Водні маси переміщуючись формують течії, головна з яких — Чорноморська завширшки кілька десятків кілометрів.

Її складовими компонентами є Румелійська, Анатолійськи,

Кавказька, Кримська течії.

Унікальність Чорного моря пов’язана з наявністю сірководневого шару, який починається з 100 м у центральній частині і з 150-200 м в узбережній смузі. В цьому шарі відс?/тні будь-які форми життя, окрім специфічних бактерій. В поверхнево му шарі дуже багата флора і фауна (водорості, квіткові рослини, безхребетні, риби, ссавці та інші групи о|>ганізмів).

Рослинний світ моря представлений в основному водо-ростами, яких налічується понад тисячу видів. Найпоширеніші червоні й бурі водорості, які містять багато йоду. Представником червоних водоростей є філофора, бурих — дилофус, схожий на саргасові водорості.

 

У верхньому шарі моря водяться різні риби: хамса, шпрот, пеламіда, скумбрія, ставрида, катран; живе кілька видів дельфінів: афаліна, біло-бочка, азовка, а також один ссавець — тюлень-монах.

На дні моря є поклади цінних корисних копалин природного газу та нафти. Його вода містить цінні солі та мікроелементи: залізо, мідь, срібло.

Через Чорне море здійспіостьея велика кількість торгових перевезень, на його берегах збудовано чимало підприємств, в тому числі й нафтопереробних. Це впливає на екологічний стан моря, яке додатково забруднюється водами Дунаю, Дніпра та інших річок. У наш час чимало видів рослин і тварин Чорного моря перебуває на межі вимирання: морський коник, пеламіда, трав’яний краб, мала морська миша.

АЗОВСЬКІ-: МОРІ На південному сході Європи, поміж степових просторів розташоване мініатюрне Азовське море. Це наймілководніше моїм? світу й одне з найменших за площею. Вузька Керчинська протока з’єднує Азовське море з Чорним. Завдяки мілководдю Азова, сформувалося чимало піщаних кіс: Білосарайська,Бирюча,Арабатська стрілка. Остання має довжину 110 км, відділяючи від Азовського моря Сиваш. Серед заток найбільше виділяється Таганрозька. Є ще Темрюкська, Казаншипська, Бердянська та ін.

Середня глибина моря — 7,4 м, а найбільша — 13 м. Рельєф дна рівний. В Азовське моїм? впадають річки Дон, Кубань, Беіісуг, Молочна. Берда, Кальміус, Міус та ін. Вони значно опріснюють море. Сьогодні со лонісшь Азову становить 14%о, але ще в не далекому минулому' вона не перевищувала 11%». Біля східних берегів солоність і нині занизька 2-5%<і. Це одна з найбільших екологічних проблем Азовського моря, результатом якої є загибель значної кількості його мешканців. Виникла ця проблема унаслідок зменшення стоку річок Дон і Кубань, будівництва Болго Донського каналу й Цимлянського водосховища.

Особливі природні умови характерні для такої частини Азовського моря, як затока Сиваш. Вона має дуже слабкий зв'язок із водами моря, тому' її глибини незначні близько 1 м. Гниле море, як ще називають Сиваш, відо-кремлене від Азова вузькою косою Арабатською стрілкою. Солоність уг районі Гнилого моря змінюється протягом року. Навесні вона пайпижча, бо Сиваш опріснюється річками і талими водами, а в серпні сягає 250%«!

Азовське море розташоване у помірному кліматичному поясі. Тож зими тут холодніші, ніж у районі Чорного моря. Значна частина Азова взимку замерзає, а в суворі зими кригою вкривається все море. Влітку' неглибокі води моря добре прогріваються.

Рослинний і тваринний світ Азову не такий різноманітний, як у Чорному морі, але його біопродуктивність найбільша серед усіх морів світу. Це пов’язано з йото невеликою глибиною. Флора представлена різноманітними водоростями і квітковими рослинами. У рослинності моря домінують бу'рі, червоні й зелені водорості. Його дно вкрите заростями морської трави, яка представлена двома видами квіткових рослин. В окремих частинах акваторії моря ці зарості утворюють справжні морські луки.

Фауна різноманітна: від ракоподібних (бокоплав) до риб (бичок-круг-ляк, бичок-цущгк, атеринка, пеленгас, морський карась, судак, осетр, білуга). За рік з акваторії Азовського моря виловлюють близько 200 тис. тонн риби.

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЧОРНОГО ТА АЗОВСЬКОГО МОРІВ. Обидва моря є вразливими в екологічному плані. Чорне море має лише 200-метрову товщу, що є придатною для життя біоти. Нижче газ сірководень убиває все живе, окрім деяких одноклітинних. Така структура вод є дуже вразливою для викидів нафти та інших промислових забруднень.

 

Азовське море потерпає від зміни солоності води. В результаті її підвищення з iioro фауни зникло чимало видів риб і зміїпшся видовий оклад. У зв'язку із незначною товщею води воно дуже потерпає від промислового забруднення.

Погіршився склад води, як Чорного так і Азовського морів, яка забруднена такими небезпечними речовинами, як стронцій-90 та ДДТ (в рослинах в районі Одеси И мг/кг, а в рослинах Придунайської акваторії до 150 мг/кг). Нині розробляються комплексні заходи з охорони ЧоріюмOJicbKO-Азовського басейну в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Розміри, глибина та солоність Чорного моря значно більші, ніж Азовського.

2.    Нижче 100-метровоТ глибини у Чорному морі накопичується газ сірководень, тому біота тут представлена лише окремими видами бактерій.

3.    Азовське море через свої незначні глибини має високу' біопродуктивність. 35

-    * - - I    - w --- ч

В 40

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:56, Переглядів: 3186