Народна Освіта » Географія » § 50. Чорне та азовське моря

НАРОДНА ОСВІТА

§ 50. Чорне та азовське моря

1.    До басейну якого океану належать річки України?

2.    Чи всі українські річки несуть свої води до Чорного та Азовського морів?

 

Чорне море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану (середня глибина — 1 271 м, максимальна — 2 245 м), омиває південну частину України (прилеглі території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та Кримський п-ів), береги Росії, Грузії, Туреччини, Болгарії,

Румунії. Довжина берегової лінії в межах України становить 1 540 км (мал. 131).

Керченська протока сполучає Чорне море з Азовським, з Мармуровим — протока Босфор, а протока Дарданелли — із Середземним морем.

На українській ділянці береги моря порізані затоками (Ягор-лицька, Каркінітська, Каламітська, Феодосійська, Одеська) та лиманами (Бузький, Дністровський, Хаджибейський, Куяль-ницький, Тилігульський, Березанський, Дніпровський). Тут є багато бухт, які глибоко врізаються в суходіл і добре захищені від вітрових хвиль, що робить їх зручними стоянками для кораблів.

Островів у морі — небагато (Зміїний, Джарилгач, Довгий, Березань), є піщані коси (Бакальська, Тендрівська).

У Чорне море впадають великі річки: Дніпро, Дунай, Дністер, Південний Буг та інші, які впливають на підтримання невисокої середньої солоності води моря — до 21,8%о.

Підпишіть на контурній карті найбільші затоки, лимани, піщані коси, острови та річки, які впадають у Чорне море.

Основна частина Чорного моря лежить у зоні Альпійсько-Гімалайської складчастої області. Лише дно північнозахідної території лежить на околиці Східноєвропейської платформи і утворює мілководну шельфову зону завширшки до 200 км. Від мису Сарич до мису Фіолент ця зона виражена слабо.

Розміщення в середземноморській області субтропічного поясу визначає кліматичні умови значної частини моря. Зима тут тепла й волога, літо — спекотне й сухе. Для північно-західної

 

частини моря (континентальна область помірного клімату) характерна суха погода впродовж року (літо — спекотне, зима — холодна). Під час суворих зим частина моря замерзає (мал. 132).

Відносно невеликі глибини біля берегів України сприяють тому, що море добре прогрівається: улітку до -г-25-27 *С.

Флора і фауна моря. Глибинні води моря насичені сірководнем, рівень якого підвищується й уже досяг позначок 100-200 м, що негативно позначається на житті органічного світу.

У Чорному морі росте близько 665 видів рослин. Це переважно донні та планктонні водорості. На піщаному дні, на глибинах 1-10 м, росте зостера (морська трава), яка утворює густі підводні луки. Поширені цераріум, бурі та червоні водорості, зелена ульва тощо.

Тваринний світ Чорного моря зосереджений у верхньому шарі води і відносно небагатий (близько 180 видів риб). Промислове значення мають оселедці, хамса, бички, камбала, ставрида, тунець, скумбрія, кефаль, мідії, креветки тощо. У морі водиться тюлень-монах, 3 види дельфінів (білобочка, афаліна, азовка), на берегах є багато птахів.

Господарське використання та екологічні проблеми. Найважливіші порти Чорного моря — Одеса, Чорноморськ, Миколаїв, Скадовськ, Євпаторія, Севастополь тощо. На шельфі Чорного моря розвідані промислові запаси нафти й природного газу, у воді є залізо, срібло, мідь, сіль тощо. Лікувальне значення мають грязі чорноморських лиманів.

На екологічну ситуацію в Чорному морі впливають стоки річок, що впадають у нього. Найбільші обсяги забруднених речовин приносить р. Дунай.

Територією яких країн протікає Дунай? Спрогнозуйте вплив господарства цих країн на екологію Чорного моря.

Основні джерела забруднення екосистеми Чорного моря — надходження з суші різних речовин, що застосовуються в сільському і лісовому господарствах, поховання забруднюючих речовин у морі та потрапляння їх з атмосфери, викиди з суден або підводних трубопроводів, розробка корисних копалин на берегах тощо.

Речовини, що потрапляють до моря, переробляються морськими екосистемами: розбавляються водою, переносяться течіями, випадають в осад, трансформуються живими організмами. Але здатність морських екосистем самоочищуватися не є безмежною. Це змушує нас турбуватися про море.

Останніми роками в Чорному морі спостерігається негативна тенденція підвищення межі сірководневої зони, яка за останні три десятиріччя піднялася в середньому на 40 м.

Азовське море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану, яке омиває береги південно-східної частини України. Це море — одне з найменших за площею (39,1 тис. км2) та наймілко-водніше (середня глибина — 7,4 м, максимальна — 15 м) у світі.

Береги моря слабо порізані довгими піщаними косами: Ара-батська Стрілка (довжина 115 км), Федотова, Бердянська. Найбільші затоки — Таганрозька, Бердянська, Сиваш, Обитічна, найбільші лимани — Утлюцький та Молочний. У море впадають річки Дон, Кубань та ін.

Підпишіть на контурній карті найбільші затоки, лимани, піщані коси та річки, які впадають в Азовське море.

Клімат Азовського моря помірно-континентальний. Середня

температура води влітку--1-25-30 °С, узимку — від 0' до -З С.

Під час суворих зим море майже повністю вкривається шаром льоду інколи аж на 3 місяці.

Середня солоність води в морі — 11-13%о, у прибережній смузі — 2-10%о, у затоці Сиваш солоність у 10 разів більша.

Флора і фауна моря. Колись вода в морі була менш солоною, і тут водилося багато прісноводних видів риб. Будівництво гідроелектростанції на р. Дон, а також забір води р. Кубані для

 

зрошення полів сприяли різкому скороченню притоку прісної води. Із Чорного моря почала надходити солоніша вода. Це, а також забруднення моря промисловими і побутовими відходами зменшили кількість риби ще донедавна найпродуктивнішого моря світу (мал. 133).

Серед рослин у морі переважають діатомові водорості. Донна флора моря відносно бідна, представлена бурими, червоними, зеленими водоростями, морською травою, мікроводоростями та бактеріями.

Тваринний світ Азовського моря багатий: дельфіни (азовка), 79 видів риб, багато рачків, молюсків. Промислове значення має вилов хамси, тюльки, кефалі, камбали, бичків, пеленгаса тощо.

Господарське використання та екологічні проблеми моря. Азовське море існує близько 2 млн років. За часів СРСР воно перебувало на мели екологічної катастрофи. Рибні запаси були майже вичерпані. Почалася акліматизація цінних видів риб, здатних жити в більш солоній воді: каспійський кутум, араль-

ські усач і синець, товстолобик, американський смугастий окунь, австралійський судак, малий довгий горбиль (уродженець Жовтого моря), японський морський суда?; тощо. Вирощуються штучно створені види осетрових — бестер та пеленгас.

Тепла вода, чудові пляжі, лагідне сонце, цілющі грязі, унікальна у світі мілководність можуть стати умовою для перетворення узбережжя Азовського моря на рекреаційну зону світового значення для сімейного і дитячого відпочинку.

Арабатська Стрілка багата на поклади кухонних і магнієвих солей. Дно Азовського моря перспективне для видобутку нафти та природного газу. Промислове значення мають солі Сиваша. Найважливіші порти — Маріуполь, Бердянськ.

Внутрішнє Чорне море басейну Атлантичного океану омиває південну частину України і має багато бухт добре захищених від вітрових хвиль, зручних для стоянок кораблів.

Кліматичні умови значної частини моря визначає середземноморська область субтропічного поясу, море добре прогрівається улітку, а під час суворих зим частково замерзає. Глибинні води моря насичені сірководнем.

Азовське море, одне з найменших за площею та наймілко-водніших, колись було найбагатшим на біологічні ресурси.

На природу та екологію морів дедалі більш згубно впливає господарська діяльність людини.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Схарактеризуйте природні особливості Чорного та Азовського морів.

2.    Які види риб Азовського та Чорного морів мають промислове значення? Чому продуктивність морів зменшується?

3.    Поясніть, чому солоність води Чорного та Азовського морів нижча від солоності вод Світового океану.

4.    Який тип клімату переважає над українською частиною Чорного та Азовського морів?

5.    Опишіть екологічні проблеми Чорного та Азовського морів.

Тема 8«

Природокористування

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:18, Переглядів: 4687