Народна Освіта » Географія » § 38. Ландшафти Кримських гір та їх охорона

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Ландшафти Кримських гір та їх охорона

Яке географічне положення мають Кримські гори на карті України? Які заповідники Криму вам відомі?

ЛАНДШАФТИ ГІРСЬКОЇ СМУГИ КРИМУ. Кримськ

Найвищі вершини Кримських гір

1.    Роман-Кош — 1545 м

2.    Демир-Капу — 1540 м

3.    Зейтін-Кош — 1534 м

4.    Кемаль-Егерек— 1529 м

5.    Еклізі Бурун — 1525 м

 

Гори розташовані на крайньому півдні України, в південній частині Кримського півострова. Вони простяглисн від мису Херсонес до мису Ілля на 150 км. Кримські гори поділяються на три пасма: Внутрішнє. Головне. Зовнішнє. Середні висо ти Внутрішнього пасма перевищують 500 м, в Зовнішньому вони становлять 250 м. Найвищим е Головне пасмо з вер шинами понад 1500 м. Кримські вершини асиметричні, їхні північні схили довгі й пологі, а південні круті. Для Крим ських гір характерні каїнітові явища.

Пригадайте, що таке карстові явища, гори останці, яйли.

 

 

Формування рельєфу Кримських гір відбувалося під діє» тектонічний і денудаційних процесів. Поблизу м. Бахчисараї можна спостерігати наслідки цих природних явищ доли ни та гори-останці: Чуфут-Кале, Маигуп-Кале, Теле-Кермен Гори Південного берегу Криму — Карадаг та Аюдаг — складе ні вулканічними породами.

Клімат в Кримських горах субтіюпічпий. Липпові температури тут найвищі в Україні (+24 °С), а січневі не перевищують -2... -4 °С. Піюте кількість опадів недостатня. Ґрунти бурі гірсько-лісові, але зустрічаються і чорноземноподібні.

Для тваринного світу Кримських гір характерний високий ступінь ендемізму. !Зокрема, більше ніде не зустрічається гекон кримський. Типовими тваринами є: лісові птахи, кримські олені, козулі та акліматизований тут муфлон.

Південний берег Криму це найбільш відвідувана рекреаційна зона, а Кримські гори є об’єктом масового туризму. Тому екологічна ситуація ііів острова ускладнюється впливом антропогонних чинників, надмірною забу довою прибережної зони, сільськогосподарською діяльністю.

Видове різноманіття ландшафтів Кримських гір пов'язане з неодно рідністю геологічної будови території та відмінностях у морфології рельє фу, зумовлене висотою над рівнем моря.

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ КРИМСЬКИХ ГІР. За

характеїюм ландшафтів Кримські гори поділяють на три фізико-географічні області: Передгірська лісостепова. Головне гірсько-лісове пасмо, Кримська Південнобережна субсередземноморська.

У Передгірській лісостеповій фізико-географічній області чергуються ділянки степових і лісових рослинних угрупувань у межах Зовнішнього та BnjrTiiimHboro паем. На цих територіях поширені дуб, граб, горобина, а також трав'янисті рослини: типчак, ковила, різнотрав’я. У даній фізи-ко-географічній області домінують передгірські лісостепові ландшафти.

Фізико-географічна область Головного гірсько-лісового пасма відзначається дещо прохолоднішим, ніж в інших частинах Криму, кліматом, є акумулятором підземних вод, характеризується різноманітністю ландшафтів та має доволі широкий видовий склад рослин і тварин. Для Головного гірсько лісовою пасма характерні ліси з бужа, граба, клена, ясена. В цій місцевості трапляться ендемічні рослини тису ягідного. Найвищі вершини безлісі, вони називаються яйлами.

У районі Великого каньйону Криму розташовується грот Tyap Коба, що в перекладі з кримськотатарської мови означає «Коров'яча печера-·. За легендою, пастухи заганяли сюди худобу, щоб уберегти її від негоди. Дізнайтеся більше про цей природний об'єкт Криму, скориставшись ресурсами Ін-тернет. Прокладіть до нього географічний маршрут від своєї домівки.

 

На північному схилі Головною гірсько лісового пасма утворилися глибокі ущелини — каньйони. Великий каньйон Криму є дивовижною пам’яткою природи, проте туристські подорожі цією місцевістю потребують спеціальної підготовки, бо с доволі небезпечними. Зокрема, під час дощів каньйон може швидко наповнюватися водою із-за своєї незначної ширини.

Підготуйте короткий виступ про ендемічні рослини Криму.

 

 

Кримська південнобережна субсередземно морська фізико-географічна область простягається від м. Дня до смт Планерського (Коктебель). В основі ландшафтів цієї місцевості переважають такі гірські породи, як сланці юрського періоду та вапняки, які формувалися пізніше. Південний берег Криму має типову субтропічну рослинність. Тут поширені зарості шиблеку та фриганн, зустрічаються дубові ліси. В цій місцевості типовими рослинами є лавр, кипарис, магнолія, платан ліванський кедр. Рідкісні рослини зібрані в пам’ятках садово-паркового мистецтва: Гурзуфеький, Лівадійський, Масандровський, Місхорський, Фороський парки та Шиїтський ботанічний сад. Унікальні природні ландшафти гірської та субтропічної смуг Криму зберігаються в природних заповідниках: Ялтинському, «Мис Мартьян», Карадазькому. Крім цього, в Криму є ціла низка ландшаф тних, ботанічних, гідрологічних заказників і різноманітних пам’яток природи.

► ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    У природі Кримських гір представлені гірсько-лісові, лісостепові та середземноморські ландшафти.

2.    За характером ландшафтів Кримські гори поділяють на три фізико-географічні області: Передгірська лісостепова, Головне гірсько-лісове пасмо. Кримська Південнобережна субсередземноморська.

3.    Яйли — безлісі вершини Кримських гір, які характеризуються плосковер-шинним характером рельєфу та використовуються як літні пасовиська.

4.    Унікальні природні ландшафти гірської Криму зберігаються в природних залов дниках. 34

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:55, Переглядів: 2585