Народна Освіта » Географія » § 36. Рівнинні ландшафти Степу

НАРОДНА ОСВІТА

§ 36. Рівнинні ландшафти Степу

Які головні особливості рослинності та тваринного світу Степу?

 

Дізнайтеся, де ще збереглися такі ландшафіи в первинному вигляді.

 

ПЛОЩА СТЕПОВОЇ ЗОНИ. Степ охоплює південну частину України, простягаючись з південного заходу на північний схід від дельти Дунаю до південних відрогів Середньо-руської височини більше як на 1000 км. Простягання степу з півночі на південь, у межах України становить 500 км! Площа степової зони України 240 тис. км2 (40% території країни). В її межах розташовані Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська, Луганська області, південні частини Кіровоградської та Харківської областей і рівнинна частина Криму. Площа українського степу така значна, що перевищує загальну площу Білорусі або Румунії та зіставна з розмірами Великої Британії або Греції та Болгарії разом узятих.

РЕЛЬЄФ. КЛІМАТ. ҐРУНТИ СТЕПУ. Степ мас рівнинний рельєф. Значні його простори займають Причорноморська та Приазовська низовини, але є й підняття у формі Придніпровської, Приазовської височини та Донецького кряжу. В деяких районах на поверхню виступають кристалічні породи у вигляді горбів, які називаються могилами. Зливовий характер опадів зумовлює яружно-балочний характер рельєфу в цій зоні. Основні типи ґрунтів степу — чорноземи, в сухих степах поширені каштанові.

Клімат степової зони помірно-континентальний. Конти-нентальність зростає з заходу на схід. Пересічна багаторічна температура січня: -2... -9 °С, а липня: +20... +24 °С. Безморозний період триває 220 днів на рік. Усе це сприяє розвитку сільськогосподарського виробництва. А негативно впливає на його розвиток недостатнє зволоження території (особливо в південних сухих стенах) і високий рівень випаровуваності. Річна сума опадів становить від 300 мм до 450 мм на рік, рі пень випаровуваності — 700-1000 мм на рік. Стік річок формується в основному за рахунок талих снігових вод. Значна частила невеликих річок улітку пересихає.

Для природної степової зони характерний високий відсоток антропогенних ландшафтів, адже близько 75 % земельного фонду в межах Степу — це орні землі. Тож попри посушливість клімату, суховії, пилові бурі, ерозію і засоленість ґрунтів, земельні ресурси степової зони активно використовуються через високу родючість ґрунтів і тривалий вегетаційний період. Це сприяє економічному розвитку території, натомість призводить до екологічних проблем, у тому числі руйнування зв’язків між компонентами ландшафтів, а часом повної зміни їх «природного обличчя».

ОРГАНІЧНІШ Cim (ТІЛIV У зв’язку з високим ступенем розорано сті території, природна рослинність збереглася тільки в Українському степовому (Хомутівський степ та Кам’яні могили). Луганському, Асканії Новій та Чорноморському заповідниках. У рослинному покриві переважають трави, в першу чергу різноманітні злаки, але? є чимало представників двосім'ядольних. Є ефемерна рослинність: гусяча цибулька, адоніс, тюльпан. У долинах річок поширені невеликі байрачні ліси, є невеликі ліси (дубово-березові) між пагорбами Олсшківських пісків. Зважаючи на це?, пересічна заліснеиість зони становить 3%.

Тваринний світ Степу представлений різноманітними гризунами (ховрахи, хом’яки, бабаки), комахоїдними (їжаки), зайцеподібними (за єць-русак) та хижаками (вовк, лисиця, борсук, степовий тхір). Зустрічаються козулі, дикі кабани. Чимало птахів: орел-могильпик, орел-балобап, шуліка, сова, куріпка, перепілка, дрохва.

Чи знаєте вн, що...

 

Біосферний заповідник «Асканія-Но-ва>' їм. Ф. Е. Фальц-Фейна — найдавніший природоохоронний об’єкт в Україні, який діє з1889 р. Він охоплює площу більш як 33 тис. га і структур но поділений на три частини. До його складу входить великий ботанічний сад площею 170 га; орнітопарк, де зібрані рідкісні види птахів та асканій-ський зоопарк, що включає 800 видів хребетних тварин із різних куточків Землі. Цей біосферний заповідник відзначається недоторканими типчаково-ковиловими степами. На його території розташований Великий Ча-пельський під (нижче на 9 м від на вколишньої місцевості). У заповіднику мешкають 270 видів птахів та 18 видів ссавців характерних для місцевих ландшафтів.

 

ЛАНДШАФТИ СТЕПУ. У фізико-географічному відно шенні Український Степ поділяється на три підзоші: Північ-ностепова, Середпьостепова, Сухостепова.

Північпостепова підзоші лежить у межах семи областей: Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Луганської. ІІідзона охоплює різнотравно-ковилові та лучні степи на чорноземах звичайних. Вона відзначається високим ступенем розорапо-сті земель. Зокрема, степи Кіровоградщини тривалий час посідали перше місце за рівнем розораності в Україні, що безумовно не є позитивним з точки зору збереження ландшафтів. Проте в цій підзолі збереглися й природні цілинні степи. Вони наявні у філіях Українського степового заповідника — Кам'яні могили, Хомутівський степ (Донецька область) та Єланецький степ (Миколаївська область).

Середньостепова підзона охоплює південні простори Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької та значну частину Херсонської областей. Bona відзначається долинно-схиловими, рівнинно-межирічними, яружно-балковими, ерозійно-схиловими та надзашіавно-терасовими ландшафтами. В природному вигляді окремі ландшафти цієї підзони можна спостерігати в заповіднику Дунайські плавні та заказниках «Інгулець* і Старобердянському.

Сухостепова або Півдеппостепова підзона охоплює незначні приморські ділянки Херсонської, Миколаївської, Запорізької областей та степового Криму, що лежать у межах Причорноморської низовини, Пів-нічнокримської рівнини та Присивашшя. Bn межах поширені типчаково-ковилові та солонцюваті степи. В ній переважають каштанові ґрунти. Ландшафтна структура підзони дуже різноманітна, це пояснюється багатьма чинниками, в тому числі н близькістю моря. В ній представлені рівнинно-подові, межирічних рівнин, приморсько-терасових рівнин, ерозійно-балкові, узбережно-морські та заплавні ландшафти.

ЗАПОВІДНІ ТЕРИТОРІЇ. Природні структури місцевих ландшафтів добре збереглися в заповідних територіях. Цілинні ковилово-типчакові степи охороняються у біосфер чому заповіднику Асканія Нова, характерні ландшафти степу зберігаються у біосферному заповіднику Чорномор

CbKiiii (Херсонська та Миколаївська область) і природному заповіднику Казантипський (АР Крим).

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Степ займає південну частину України і охоплює 40% території країни.

2.    Зливовий характер опадів зумовлює яружно-балочний характер рельефу в степовій ЗОНІ.

3.    У фізико-географічному відношенні степ поділяється на три підзони: Північно-

степова, Середньостепова. Сухостепова.

1.    Охарактеризуйте основні фізико-географічні особливості степової зони.

2.    За допомогою карт атласу, встановіть межі Степу. Спробуйте пояснити, чому ця природна зона охоплює найбільшу площу в межах нашої країни.

3.    Визначте основні причини ландшафтної різноманітності степу.

4.    Укажіть, які природоохоронні об'єкти розташовані но території степової зони.

Складання порівняльної характеристики природних зон України

(на вибір)

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобляться учнівський атлас, карта природних зон України, контурна карта.

1. Складіть порівняльну характеристику трьох природних зон України. Результат оформіть у вигляді накресленій у зошиті табл. 16.

Таблиця 16

Природна

зона

Положення порівняно 3 іншими природними зонами

Кліматичні особливості та гідрологічні об’єкти

Особливості

рослинності

Особливості

тваринного

світу

Відмінне/ спільне порівняно 3 іншими природними зонами

           

2. Позначте на контурній карті охарактеризовані природні зони України.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:54, Переглядів: 3288