Народна Освіта » Географія » § 11. Геополітика. Державна територія україни. Державні кордони, розміри території, крайні точки, географічні центри україни та європи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Геополітика. Державна територія україни. Державні кордони, розміри території, крайні точки, географічні центри україни та європи

З уроків історії пригадайте, чи завжди розміри території будь-якої країни запишаються незмінними. Поясніть чому.

Геополітика — це наука, яка вивчає вплив географічних чинників як на зовнішню, так і на внутрішню політику держави.

 

Геополітика. Великий вплив на формування сучасної політичної карти світу мають геополітичні чинники, тобто чинники, пов’язані з дією географічного довкілля (середовища). На прикладі сучасної України і агресії проти неї Росії ми дуже яскраво бачимо, що ця країна реалізує на практиці розроблені її вченими і політиками геополітичні доктрини захоплення і поневолення України, знищення українців як нації. Взагалі, дея?;і вчені-геополітики розглядають держави, як живі організми, які борються між собою за місце під сонцем.

Використавши додаткові джерела географічної інформації, підготуйте повідомлення про різні погляди на сутність геополітики. Зверніться по допомогу в цьому

запитанні до Вашого вчителя історії.

Державна територія. Природа й природні ресурси, а до них належить і площа території, є важливими умовами розвитку будь-якої держави. Кожна країна повинна мати достатній простір для задоволення своїх внутрішніх потреб. З іншого боку, вплив території — це вплив її природних, соціально-економічних умов і географічного середовища в цілому. Клімат, їжа і навіть географічний краєвид впливають на природу й психіку людини. Формується певний менталітет (характер, спосіб мислення тощо) народу. Він обов’язково позначається на внутрішній і зовнішній політиці тієї країни, у межах якої цей народ переважає.

Велике значення має географічне положення країни, тобто розміщення її відповідно інших об’єктів і територій на поверхні Землі. Зовсім об’єктивно різні результати розвитку нації і країни дає їх розташування в зоні тундри і в субтропічній зоні, у гірській місцевості й на морському узбережжі.

Якщо країна межує з нестабільними, кризовими державами, це негативно позначається на її соціально-економічному розвитку, внутрішній і зовнішній політиці. На територію цієї країни проникають біженці, злочинці, озброєні формування і, як наслідок порушують стабільність і темп її внутрішнього життя.

Наведіть приклади сучасних потоків біженців і мігрантів у світі та причини їх формування. Що є причиною наявності біженців в Україні?

Життя будь-якої людини, усвідомлює вона це чи ні, має певну мету. Деякі люди покладають на себе певну місію. Так само і з країнами. Мета держави на міжнародній арені є її геостратегі-єю. Поняття геостратегії тісно пов’язане з поняттям «геополітика». Воно визначається цілком об’єктивною потребою будь-якої держави у виживанні, збереженні і розвитку в умовах потенційно ворожого оточення з боку інших держає, які теж усіляко намагаються відстояти своє місце під сонцем.

Територія держави — це відокремлена від інших країн земна поверхня, яка керується тільки законами певної держави і має виключне право користуватися цією землею на власний розсуд.

Державна територія України виокремлюється на картах і на місцевості її державними кордонами. Державний кордон — це уявна (іноді реальна) лінія на поверхні Землі та уявна вертикальна площина, що проходить через неї в повітряному просторі

і в надрах. Вона визначає межі держави і відділяє її територію від території інших держав.

Тєриторія держави (в міжнародному праві) — визначена на основі норм міжнародного права частина земної поверхні (суходіл, внутрішні акваторії, повітряний простір над ними), на яку поширюється виключ-

 

У Конституції України закріплено, що «земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу» (стаття 13 Конституції України 1996 р.). Отже, передбаченим є право народу на володіння, користування і розпорядження як самою територією, так і всіма її природними ресурсами і багатствами без шкоди для будь-яких зобов’язань, що випливають з міжнародного співробітництва держав. Яр; об’єкт права власності державна територія може бути предметом цивільно-правових угод: куггівлі-продажу, дарування, оренди тощо.

Делімітація кордонів — визначення загального положення і напрямів державного кордону між суміжними державами шляхом переговорів.

 

Державні кордони, розміри території, крайні точки. Процес становлення кордону будь-якої держави в наш час проходить два етапи: делімітацію і демаркацію.

Демаркація кордонів — проведення лінії державного кордону на місцевості з позначенням його спеціальними прикордонними знаками згідно з договорами про делімітацію кордонів і доданими до них картами та описами, яке здійснюється спільними комісіями держав. Під час робіт з демаркації кордонів проводиться топографічна або аерофо-тозйомка місцевості.

 

Назвіть країни, з якими Україна межує безпосередньо.

Загальна довжина сухопутних державних кордонів Урсраїни складає близько 5700 км. Протяжність морських — майже 2000 км. Таким чином, загальна протяжність кордонів є близькою до 7700 км. Крім того, Україні належить прибережна частина державного кордону на відстань 12 морських миль від берега. Отже, державний простір нашої країни включає територію держави, належну їй акваторію, а також повітряний простір над ними. Конвенція 1981 р. надає Україні право на володіння виключною економічною зоною в Чорному морі. Це 200 морських миль від власної лінії узбережжя на експлуатацію біологічних і мінераль-

них ресурсів води, дна і надр, право зводити тут штучні острови, установлювати бурові платформи тощо (мал. 27).

 

Площа України складає 603,7 тис. км2. За цим показником наша держава — перша в Європі. Крайньою точкою держави на півночі е точка державного кордону біля села Грем’яч Новгород-Сівер-ського району Чернігівської області. На крайньому півдні — це мис Сарич у Криму. Відстань між ними складає 893 км. Крайня західна точка — на Закарпатті поблизу міста Чоп (с. Соломонове). На сході крайньою є точка на кордоні з Росією поблизу села Червона Зірка Міловського району Луганської області. Між ними відстань складає 1316 км.

Знайдіть на фізичній карті України та підпишіть у контурній карті крайні точки України.

 

Географічні центри України та Європи. Сьогодні одразу декілька країн Європи претендують на те, що на їх території знаходиться географічний центр цієї частини світу. Це пов’язано з різними існуючими методиками його обрахування та престижністю. Україна теж претендує на це. Поблизу села Ділове Рахів-ського району Закарпатської області встановлено пам’ятний знак (мал. 28). На ньому відзначено, що тут знаходиться центр Європи. Унікальність цього знака полягає в тому, що його встановили тоді, коли ця територія належала іншій державі. В усіх інших державах ці знаки встановлює держава сама собі.

Виникли колізії і з визначенням географічного центру України. За різними методиками його обрахування на нього претендують районний центр Кіровоградщини Добровеличківка і село Мар’янівка Черкаської області.

Геополітика як наука вивчає вплив географічних чинників на зовнішню і внутрішню політику держави.

Територія держави відокремлюється державними кордонами від інших держав і керується тільки її законами. Делімітація і демаркація визначають процес становлення кордону держави.

Протяжність кордонів України близька до 7700 км. За площею Україна — найбільша в Європі (603,7 тис. км2).

Через існування різних методик обрахування кілька країн Європи претендують на те, що на їх території знаходитиметься її географічний центр. Україна також претендує на це. Поблизу села Ділове Рахівського району Закарпатської області встановлено відповідний пам’ятний знак.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    Спробуйте пояснити, як клімат, їжа і географічний краєвид впливають на природу й психіку людини. Проілюструйте власні думки конкретними прикладами держав і народів.

2.    Розгляньте в тексті Конституції України статтю 13. Які висновки Ви можете зробити щодо її тексту?

3.    Знаючи загальну довжину сухопутних державних кордонів України, спробуйте за допомогою курвіметра визначити протяжність кордонів України з кожною окремою країною, з якою межує наша держава. Заповніть відповідну таблицю в зошиті.

4.    Поясніть причини одночасного претендування кількома країнами Європи на місцезнаходження в них географічного центру цієї частини світу.

ПИСЬМОВІ ЗАВДАННЯ

Практична робота 2.

Гема. Позначення на контурній карті кордонів сусідніх держав, крайніх точок, географічних центрів України та Європи і зазначення їхніх назв; визначення координат точок, протяжності території України в градусах і кілометрах. Завдання:

1.    Визначте та покажіть на контурній карті кордони сусідніх з Україною держав. Позначте та підпишіть їх столиці.

2.    Визначте географічні координати та покажіть на контурній карті крайні точки України. За допомогою визначених координат розрахуйте відстань між крайньою північною та південною точками України. Які цифрові дані потрібні для виконання цього завдання?

3.    Визначте географічні координати та покажіть на контурній карті географічні центри України та Європи.

4.    Відстань між крайніми північною та південною точками України складає 893 км, а між західною та східною —1316 км. Визначте ці відстані за допомогою масштабу фізичної карти України шкільного навчального географічного атласу та порівняйте отримані результати.

Тема 2. Формування території України

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 17:57, Переглядів: 2180