Народна Освіта » Географія » § 10. Географічне положення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Географічне положення

Пригадайте, як визначають географічне положення об'єкта.

Вам уже відомо, що географічне положення країни - це її розташування щодо екватора, Гринвіцького меридіана, різних географічних об’єктів, які розміщені за межами цієї країни або перетинають її і чинять на неї вплив. Розрізняють фізико-, економіко- та політико-географічне положення. ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. України розташована у західній частині материка Євразія, у центрально-східній частині Європи. Вона лежить у помірних широтах Північної півкулі між 44° і 52° пн. ш., на схід від Гринвіцького меридіана — між 22° і 40° сх. д. Великі розміри країни і значна протяжність у широтному та меридіональному напрямках зумовлюють різноманітність природних умов і багатство ресурсів. Територія України розташована на стику двох великих тектонічних структур — давньої платформи і молодої складчастої області, яким відповідають великі форми рельєфу: рівнина і гори. Гори в Україні займають невелику частину території, вони середньовисотні та легкодоступні. Країна розташована в межах помірного кліматичного поясу, в природних зонах мішаних і широколистих лісів, лісостепу і степу, де сприятливий клімат і родючі фунти. Усе це створює комфортні умови для проживання людей, сприяє значному господарському (передусім землеробському) освоєнню території.

Український центр Європи

Більшість вчених з європейських країн переконані, що точка центру Європи знаходиться у Литві за 25 км на північ від її столиці - м. Вільнюс. Водночас пам'ятні знаки, які символізують такі точки, встановлені ще у 7-ми країнах, один із найдавніших - в Україні (поблизу села Ділове Рахівського району Закарпатської області). На ньому зберігся текст латинською мовою: «Постійне, точне, вічне місце. Дуже точно, із спеціальним приладом, виготовленим в Австро-Угорщині, із шкалою меридіанів і паралелей, встановлено центр Європи. 1887».

Мал. 38. Кримський півострів

Надзвичайно важливе значення для країни має широкий вихід на півдні до Чорного й Азовського морів. Через протоки Босфор і Дарданелли та Мармурове і Середземне моря Україна має морське сполучення з країнами всіх материків. Берегова лінія в межах України довга (майже 2,8 тис. км) і досить розчленована. Є низка зручних заток, бухт, лиманів. Островів небагато, серед них зовсім немає великих. Проте далеко в море вдається Кримський півострів, який витягується на захід Тарханкутським, а на схід - Керченським півостровами. Крайня південна частина Криму заходить у широти, де сформувався клімат, подібний до субтропічного.

ЕКОНОМІКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Економіко-географічне положення - це розташування країни щодо інших країн, які є для неї економічними партнерами щодо міждержавних торгово-економічних організацій, міжнародних ринків сировини, товарів, капіталів і робочої сили, а також стосовно міжнародних транспортних шляхів.

Особливістю економіко-географічного положення України є те, що вона розташована між державами колишнього СРСР та колишніми соціалістичними країнами Центральної і Південно-Східної Європи, має доволі значну кількість сусідів (7) і вихід до двох міжнародних морських басейнів. Велика протяжність і доступність сухопутних кордонів зумовлює багатоманітні зв’язки із сусідніми державами, які входять у число найбільших торгово-економічних партнерів України. Щоправда, усі сусідні країни, як і Україна, за показниками рівня економічного розвитку поступаються високо-розвиненим країнам світу' (табл. 2). Водночас західні сусіди — Польща, Словаччина, Угор-

щина досягни суттєвих успіхів у реформуванні економіки і можуть бути для України певним зразком у цьому. Разом з Румунією вони є членами Європейського Союзу (ЄС) -найбільшої у світі міждержавної економічної організації, до якої у перспективі прагне вступити й Україна. Нині Україна і ЄС створили зону вільної торгівлі, в якій розвивається безмитна торгівля товарами.

Натомість Росія, яка разом з Білоруссю входить у Євразійське економічне співтовариство, останнім часом відгородила себе від України численними торговельними бар’єрами. Це послабило інтенсивність міждержавних зв’язків, а агресивна воєнна політика Росії щодо України призвела до їх різкого скорочення.

Надзвичайно сприятливим є транспортно-географічне положення нашої держави. Через її територію проходять важливі залізниці, автомагістралі, нафто- і газопроводи, повітряні шляхи, лінії електропередачі, оп говолоконно-го зв’язку, шо сполучають її з іншими країнами і сприяють транзиту вантажів і пасажирів. Через Чорне й Азовське моря Україна підтримує економічні зв’язки з Туреччиною, країнами Закавказзя, Балканського півострова, Близького Сходу', має вихід до країн Середземномор’я, у Світовий океан. Річкою Дунай здійснюються торговельні зв’язки із багатьма європейськими державами. Натомість втратив своє значення міждержавного транспортного шляху Дніпро. ПОЛІТИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ. Політи-ко-географічне положення країни — це її розташування щодо інших країн, насамперед, сусідніх з їхніми зовнішньополітичними інтересами, щодо військово-політичних блоків, організацій, союзів, осередків міжнародної напруженості, вогнищ воєнних дій.

Ще донедавна політико-географічне положення України вважалося вигідним. З усіма сусідніми країнами наша держава мала дружні стосунки, закріплені двосторонніми договорами. Україна притримувалася позаблокового статусу, перебуваючи між двома великими військово-політичними організаціями - НАТО (Організація Північноатлантичного договору) і ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку). У НАТО входять Польща, Сло-

Транзит (з лат. проходження, перехід) - це перевезення вантажів або пасажирів з однієї держави в іншу через територію іншої країни.

ваччина, Угорщина і Румунія, в ОДКБ — Росія і Білорусь. Водночас існували й існують нині такі «мінуси» політико-геоірафічно-го положення України, як: спільний кордон на відстані декілька сотень кілометрів із самопроголошеною «державою» на сході Молдови (Придністровська Молдавська Республіка); відносна близькість до Кавказького і Близькосхідного регіонів, де існують осередки воєнного протистояння, необлаштованість кордонів з країнами колишнього СРСР, які є вразливихш щодо перевезень контрабандних товарів і проникнення нелегальних мігрантів.

На початку 2014 р. політико-географічне положення України на східних і південних рубежах різко змінилося і стало вкрай несприятливим у зв’язку з антиукраїнською політикою правлячих кіл Росії. Нехтуючи нормами міжнародного права і двосторонніх українсько-російських договорів про дружбу і державний кордон, а також відкинувши взяті на себе зобов’язання, закріплені у міжнародному Будапештському меморандумі, вони окупували Крим і відторгли від України частину Донецької і Луганської областей, перетворивши її на зону' постійної загрози для сусідніх регіонів. Така загроза з’явилася, по-суті, на всьому кордоні України з країнах™ ОДКБ, контрольованих Росією.

ГЕОПОЛІТИКА. Наприкінці XIX - на початку XX ст. у країнах Західної Європи, США, Японії у політичній географії сформувався особливий напрям — геополітика. Вона ставила за мету пояснити політичний розвиток держав у найтіснішому зв’язку з їх географічних! положенням і територією. Тодішня геополітика у багатьох країнах обгрунтовувала їх агресивну' зовнішню політику і «працювала» на розв’язання регіональних і світових воєн.

Нинішня геополітика вивчає поєднання геоірафічних, історичних, політичних, економічних, культурних, інформаційних, воєнних та інших чинників, шо впливають на місце країни в світі та їхній розвиток. Вона напрацьовує різні підходи і принципи, які можуть стати основою зовнішньополітичної діяльності керівництва держав. Кожна країна, маючи свої геополітичні інтереси, повинна знати

Порушення Будапештського меморандуму

5 грудня 1994 року в Будапешті між Україною, США, Росією і Великою Британією був підписаний «Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї». Згідно з ним Україна зобов'язувалася ліквідувати всі ядерні озброєння, які опинилися на її території після розпаду СРСР (за обсягами це був третій у світі арсенал ядерної зброї), а інші держави-підписанти - поважати суверенітет та існуючі кордони України, утримуватися від використання сили проти територіальної цілісності і політичної незалежності України. Однак події 2014 р. показали, що Росія не збиралася виконувати свої зобов'язання щодо України, а, навпаки, виношувала плани проти державного суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

про існування геополітичних інтересів сусідів та великих держав.

Сьогодні розвиток України тісно пов’язаний із геополітикою найбільших «гравців» політичної карти світу (США, країн Західної Європи, Росії). Геополітичні інтереси США як найбільш потужної держави світу передбачають її домінування на світовій арені. У основі геополітики Росії лежать неоімперські інтереси в Євразії. Кожна з цих країн, як і країни Європи, мають своє політичне бачення місця і ролі України. Геополітична орієнтація самої ж України та її зовнішньополітичні пріоритети Є ЇІрОЄВрОІіеЙСЬКИМИ.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Географічне положення охоплює фізико-, економіко- та політико-геогра-фічне положення країни.

Геополітика - це наука про поєднання географічних, історичних, політичних, економічних, культурних, інформаційних, воєнних та інших чинників, які впливають на місце країни в світі та її розвиток.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Охарактеризуйте фізико-географічне положення України.

2.    У чому полягають особливості економіко-географічного положення нашої держави?

3.    Дайте оцінку політико-геоірафічного положення нашої країни.

4.    Що називають геополітикою? Як ця наука пов’язана з географією?

5*.Якими є геополітичні інтереси Росії щодо України? Якою у зв’язку з цим має бути геополітична стратегія (план дій) нашої держави?

ПРОВЕДІТЬ ДОСЛІДЖЕННЯ/

Дослідіть особливості географічного положення України у порівнянні з іншими країнами, наприклад, з Білоруссю та Великою Британією. Для цього:

1)    порівняйте їхнє фізико-географічне розташування;

2)    з’ясуйте, у чому полягає вигідність розташування України та зазначених країн;

3)    назвіть чинники, через які розташування України та інших країн є невигідним;

4)    оцініть фізико-географічне положення України порівняно із зазначеними державами. Свою думку обгрунтуйте.

Пригадайте, які держави є сусідами України.

ДЕРЖАВНА ТЕРИТОРІЯ УКРАЇНИ. Площа території України становить 603,7 тис. км2. За європейськими «мірками» вона належить до великих держав, за світовими — до середніх. За розмірами території Україна, яка займає майже 6 % площі Європи, є найбільшою серед країн, що повністю лежать у цій частині світу. У світі вона є 44-тою за розмірами території.

Державна територія - це певна частина земної поверхні, що належить країні та обмежена державним кордоном. Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу під морськими водами, що належать країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

Суходіл може бути материковим і острівним. Україна — континентальна країна. їй належать лише декілька дуже малих за площею островів - Бирючий, Джарилгач та інші, що розташовані поблизу узбережжя, а то й сполучені з ним піщаними косами. І тільки острів Зміїний віддалений від берега на 35 км (мал. 40).

Внутрішні води — це річки, озера, водосховища, канали в межах суходолу. До них також належать деякі морські води, а саме акваторії портів, бухти, затоки і лимани, які далеко врізаються у суходіл і береги яких повністю належать Україні (наприклад, води Дніпровського лиману).

Мал. 40.

Острів Зміїний

Територіальними водами називають смугу вод у морях, затоках, протоках завширшки 12 морських миль (приблизно 22,2 км) від берегової лінії материка і островів. Україна має територіальні води в Чорному морі, най ширшій частині Каркінітської затоки. За територіальними водами лежить так зване відкрите море, яке є нейтральним для судноплавства. А от у внутрішніх і територіальних водах України судноплавство та будь-яка інша діяльність (вилов риби, видобуток корисних копалин) цілком регулюються законами нашої держави. Керченська протока розділена на територіальні води України і Росії лінією, рівновіддаленою від берегів. Азовське море поки шо не розділене між Україною та Росією, це питання має бути врегульовано.

Умовними територіями є посольства України в інших державах, а також морські судна і літаки під українським прапором, шо перебувають за межами України. ДЕРЖАВНІ КОРДОНИ. Державний кордон відділяє територію однієї країни від територій інших країн або відкритого моря. Він є лінією (яку' ми бачимо на карті) і уявною вертикальною поверхнею, шо проходить через цю лінію і обмежує земну' поверхню, надра і повітряний простір. Для визначення і проведення лінії кордонів держави здійснюють їх делімітацію і демаркацію. На суходолі лінія кордону закріплюється спеціальними знаками (тобто здійснюється його демаркація), на морі вона умовна і проходить зовнішньою межею територіальних вод.

Україна межує із сімома державами: на сході і північному сході — з Росією, на півночі — Білоруссю, на заході — Польщею, Словаччиною й Угорщиною, на південному заході — Румунією (на двох відтинках) та Молдовою (мал. 41). Морський кордон Україна має з Румунією і Росією. Відкрите море на півдні відділяє нашу' країну від трьох інших причорноморських держав — Болгарії, Туреччини, Грузії. Загальна протяжність кордонів України становить майже 7 тис. км (80 % з них припадає на сухопутну' частину) (табл. 3). Повністю узгодженими і демаркованими є кордони із західними сусідами. А з країнами колишнього СРСР і насамперед з Росією Україна змушена де мар кувати кордон в односторонньому порядку.

Делімітація (від лат. встановлення меж) - це визначення загального напрямку й проходження кордону між суміжними державами шляхом переговорів та нанесення його на топографічну карту.

Демаркація (від лат. розмежування) - проведення лінії державного кордону на місцевості шляхом встановлення спеціальних знаків (стовпів і стовпчиків, загород, буїв на річках тощо).

Місцевість на кордонах є переважно рівнинною і лише на відтинку 440 км — гірською (з Румунією, Словаччиною і Польщею). Майже третина державних кордонів України проходить по річках і каналах. Найдовшими прикордонними річками є Західний Буг, Дністер, Дніпро, Тиса, Дунай.

КРАЙНІ ТОЧКИ ТА ЦЕНТРИ ТЕРИТОРІЇ. Крайніми точками території України є: на заході - село Соломонове (поблизу м. Чоп Ужгородського району Закарпатської області), на сході — село Рання Зоря (колишня Червона Зірка) (Міловського району Луганської області), на півночі — урочище Петрівське (в околицях села Грем'яч Новгород-Сіверського району Чернігівської області), на півдні — мис Сарич (АР Крим) (мал. 43). Територія України має нескладну конфігурацію. Максимальна її протяжність із заходу на схід (1316 км) значно більша, ніж з півночі на південь (893 км).

Крім крайніх, географи визначили місцезнаходження точок, що символізують центр країни. Залежно від методики розрахунків таких центрів країни може бути декілька. Так, геометричний центр України (точка перетину середніх для неї паралелі й меридіана) розташований на околиці селища Добровеличківки Кіровоірадської області (мал. 42, а). Географічним центром України вважають точку на околиці с. Мар ’янівка поблизу м. Шпола Черкаської області (мал. 42, б). Її визначили як центр ваги фігури, що має форму території України. П політичним центром країни є її столиця - місто Київ. Він лежить приблизно на однаковій відстані від західних і східних околиць держави, однак зміщений далеко на північ від її центральних точок (мал. 43).

Скільки центрів України?

Добровеличківка і Мар'янівка є загальновизнаними версіями центральних точок території України. Водночас були спроби обґрунтувати місцезнаходження центру України біля міст Ватутіне і Чигирин Черкаської області, Кременчук Полтавської області та ін. Подібна ситуація характерна і для інших країн. У Франції, наприклад, символічні знаки центру країни встановлені більш як у десяти поселеннях.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Площа території України становить 603,7 тис. км2; вона є найбільшою за площею країною, яка повністю розташована в Європі.

Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу, що належить країні, повітряний простір над суходолом і водами, умовні території.

Україна межує із сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою.

Крайніми точками України є: на заході — с. Соломонове (Закарпатська область), на сході — село Рання Зоря (Луганська область), на півночі — урочище Петрівське біля села Грем’яч (Чернігівська область), на півдні — мис Сарич (АР Крим).

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Яку площу території має Україна? Порівняйте її розміри з розмірами території країн Європи.

2.    Із яких складників формується державна територія?

3.    Що таке територіальні води? Де проходить смуга територіальних вод України?

4.    Що називають умовними територіями держави?

5.    Назвіть і покажіть на карті крайні точки України. Які особливості її протяжності?

6*. Що вам відомо про географічні центри України? Чому їх може бути декілька? Де вони розташовані?

ГЕОГРАФІЧНА ЗАДАЧА

У Європі, що має площу території близько 10 млн км2, розташовано 45 країн. Обчисліть середню площу умовної європейської країни і порівняйте її з площею України.

ПРАКТИЧНА РОБОТА 2

1.    Позначте на контурній карті державний кордон України та кордони держав-сусідів, підпишіть їхні назви.

2.    Позначте на контурній карті крайні точки, географічні центри України і Європи та визначте їхні географічні координати.

3.    Користуючись масштабом карти, визначте протяжність території України з півночі на південь та із заходу на схід у градусах і кілометрах.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 21:36, Переглядів: 8015