Народна Освіта » Географія » § 52. Міські населені пункти в україні та країнах світу. Міське населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 52. Міські населені пункти в україні та країнах світу. Міське населення

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕЇ у

Які ви знаєте давні міста на різних континентах?

Назви найдавніших міських населених пунктів України.

І Міські населені пункти. За місцем проживання населення світу поділяють на міське і сільське. Але єдиних у світі критеріїв міста немає. До того ж міста класифікують за різними ознаками. Наприклад, за зовнішнім виглядом видаляють міста європейського, північноамериканського, азіатського типу. За господарськими функціями розрізняють промислові

1    транспортні міста, наукові і курортні центри, торговельні та адміністративні тощо. Надалі, ознайомлюючись з державами світу, ви переконаєтеся, що важливою особливістю більшості сучасних міст є їхня багатофункціо-нальність.

У кожній державі існують свої стандарти міста, які передусім враховують чисельність населення і структуру його зайнятості. Зважаючи на це, містом зазвичай називають населений пункт, який має значну кількість жителів, що зайняті переважно несільськогосподарською діяльністю.

За рекомендаціями ООН містами запропоновано визнавати усі поселення, які мають 20 тис. жителів і більше. Однак залежно від місцевих особливостей нижній кількісний критерій для міста у різних країнах коливається від кількох сотень до десятків тисяч. Так, у європейській країні Данії містом вважають поселення, що має понад 250 жителів. Водночас у Японії, щоб потрапити до категорії міста, населений пункт має налічувати понад 50 тис. осіб. Азійська країна Малайзія визнає містом населений пункт з кількістю жителів понад 1 тис., Ісландія - понад

2    тис. У СІЛА містом є населений пункт, де проживає понад 25 тис. осіб.

Ще донедавна у світі переважало сільське населення. Проте 2008 р., за даними ООН, уперше в історії кількість містян перевищила кількість сільських мешканців. Нині 54 % (3 млрд 880 млн осіб) усього населення Землі проживає у містах.

В Україні населений пункт може отримати статус міста лише за окремим законом вищого законодавчого органу держави — Верховної Ради України, якщо в населеному пункті проживає не менше 10 тисяч жителів, при цьому «переважна більшість» населення має бути зайнята в галузях поза сільським господарством. За кількістю жителів міські поселення України поділяють на такі групи: малі - до 50 тис. осіб, середні - 50-100 тис. осіб, великі - 100-500 тис. осіб, дуже великі - 500-1000 тис. осіб, міста-мільйонери — понад 1 млн осіб.

Більшість із 460 міст України - це малі та середні міста. Прикладом великих міст є Житомир, Кіровоград, Полтава, Суми, Хмельницький та ін. Серед дуже великих — Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Львів, Кривий Ріг. За станом на 2014 р. міст-мільйонерів в Україні три, а саме: Київ (2868 тис. осіб), Харків (1451 тис. осіб), Одеса (1017 тис. осіб).

МІста-пращури. У межах сучасної території України перші міста були засновані в Vl ст. до н е. і пов'язані з грецькою колонізацією Північного Причорномор’я. Найвідоміші з них Ольвія, Херсонес, Боспор, Tipa тощо. Ці стародавні міста виконували роль політичних і адміністративних центрів античних держав. Якщо у IX ст. за даними літописів на українських землях було лише 20 міст, то у Xlll ст. їхня кількість сягнула 238.

В Україні є також і селища міського типу - населені пункти з кількістю населення понад 2 тис. осіб, з яких не менше двох третин становлять робітники, службовці та члени їхніх родин. Станом на 1 січня 2015 р. таких населених пунктів в Україні існувало 885.

Міста в Україні також класифікують не тільки за кількістю населення, а й за функціями, які вони виконують у суспільстві. Столиця України місто Київ, безперечно, виконує адміністративно-політичні функції. Промислові <|іункції виконують Кривий Ріг, Нікополь, Горлівка, Макіївка та ін. Функції транспортних вузлів покладені на Фастів, Жмеринку, Здолбунів, Козятин тощо. Добре відомі своїми курортно-оздоровчими функціями Євпаторія, Mop-Hitra, Трускавець, Хмільник, Миргород та ін. Водночас є багато(|іункціональні міста, до яких належать центри адміністративних областей і AP Крим.

Ь Міське населення. Більшість населення України проживає саме в міських поселеннях. Співвідношення між міським і сільським населенням на користь першого стабільно спостерігається з 1970-х років і зберігається дотепер. Станом на 1.01.2015 р. у містах мешкає понад 69 % населення країни.

Частка міського населення закономірно більша у промислових областях. Наприклад, у Донецькій області міське населення становить понад 90 % загальної чисельності населення, у Луганській — близько 87 %, у Дніпропетровській — 84 %, у Харківській — 80,5 %. Натомість у Закарпатській області найменша частка міського населення — 37%. Серед інших областей України, що вирізняються малою часткою міського населення, - Чернівецька (43%), Івано-Франківська (43,5%) і Тернопільська (понад 44%).

ГОЛОВНЕ

Більшість населення світу та України проживає в міських поселеннях - містах і селищах міського типу.

У кожній державі існують свої стандарти міста.

В Україні містом визнається населений пункт, що має не менше 10 тис. мешканців, з яких не менше 85 % працює в промисловості.

Частка міського населення в Україні більша у промислових областях.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    За якими ознаками виокремлюють міста серед інших населених пунктів?

2.    Який населений пункт вважають містом в Україні?

3.    Як поділяють в Україні міські поселення за кількістю жителів?

4.    Проаналізуйте, як змінювалося співвідношення між міським і сільським населенням у незалежній Україні?

5.    За додатковими джерелами інформації наведіть приклади міст у вашій області, що виконують різні функції.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:39, Переглядів: 6203