Народна Освіта » Географія » § 52. Населені пункти

НАРОДНА ОСВІТА

§ 52. Населені пункти

Пригадайте: 1. Які види господарської діяльності послідовно виникали в історії людства? 2. Які види господарської діяльності є в місті? 3. Яким основним видом господарської діяльності зайняте сільське населення?

• Типи поселень. Результатом розселення людей є мережа населених пунктів (поселень) - уся сукупність населених пунктів, розташованих на будь-якій території. Розрізняють два типи поселень: міські й сільські (мал. 219). За даними статистики, нині 51 % населення світу проживає в міських поселеннях, а 49 % -у сільських.

Утім, провести межу між містом і селом не завжди легко. Чим же вони відрізняються одне від одного? За якими критеріями поселення поділяють на села і міста? Здавалося 6, найважливішим критерієм могла б слугувати кількість населення. Проте єдиних стандартів у світі щодо людності міст немає. Так, у Скандинавських країнах, Данії, Ісландії містом вважають поселення, де мешкає понад 200 жителів, у Канаді та Австралії - понад 1 тис. осіб, у США - понад 2,5 тис. осіб, у Китаї - понад 3 тис. осіб, в Україні - понад 10 тис. осіб, у Росії -понад 12 тис. осіб, у Японії - понад ЗО тис. осіб. На рівні ООН було зроблено спроби встановити єдиний, спільний для всіх країн критерій для визначення статусу міста - не менше 20 тис. осіб. Але при цьому кількість міст світ}' одразу зменшилася б на чверть. Тоді було вирішено вести облік міст за даними кожної держави.

Головною ознакою, що відрізняє міське поселення від сільського, є характер зайнятості населення. Міським є поселення, де більша частина людей працює в промисловості та сфері послуг, сільським - у сільському господарстві.

• Міські поселення. У наш час розміщення людей дедалі більше визначається географією міст. Нині в містах живе більше ніж половина всього населення планети. Сільське населення переважає лише в Африці та в Азії.

Місто - тип поселення, понад 85 % жителів якого зайняті у сфері послуг і промисловості.

Зазвичай місто характеризується значною кількістю населення та великою його густотою. У місті зосереджено багато видів господарської діяльності: наука, освіта, культура, інформація, банківська справа, транспорт, промисловість, будівництво та інші. Усе це, поєднане інженерною і соціальною інфраструктурою (сферою обслуговування, необхідною для функціонування міста), зумовило тут формування особливого міського способу життя. Кожне сучасне місто має певні особливості внутрішньої організації. У ньому наявні квартали будинків, часто міські райони. Є центральна частина, промислові зони, в сучасний період - біз-нес-сіті. Розвинута інфраструктура: дорожні мережі, вулиці з тротуарами, алеї, пішохідні зони, громадський транспорт. Наявне централізоване водо-, газо-, електропостачання, каналізація, телекомунікації, підприємства з утилізації відходів. Місто є важливою адміністративною одиницею країни.

Нині у світі налічується понад 2,5 млн міст. Ix розрізняють за кількістю населення (людністю) та функціями.

За кількістю жителів міста поділяють на групи. Малим у більшості країн вважають місто, де мешкає до 20 тис. осіб, середнім - 20-100 тис. осіб, великим -100-500 тис. осіб, надвеликим - 500 тис. - 1 млн осіб, містом-мільйонішколі -понад 1 млн осіб, містом-мультимільйонником - більше ніж 5 млн осіб.

Перші в історії міста були центрами торгівлі, ремесла, адміністративної влади, військовими укріпленнями. З розвитком суспільства роль міст значно розширилася. Вони стали транспортними вузлами, культурними, освітніми, курортними центрами. Тепер міста класифікують за їхніми функціями, тобто основною роллю, яку вони відіграють у господарстві країни.

Великі міста часто є багатофункціональними, виконують одразу кілька функцій як у виробничій сфері, так і у сфері послуг. В останні десятиріччя серед функцій найбільших міст зростає роль саме невиробничої сфери: науки, освіти, культури, фінансового та юридичного обслуговування, реклами, побутових послуг тощо. Так, у Нью-Йорку у сфері послуг працює понад 4/5 усього економічно активного населення, у Лос-Анджелесі та Чикаго - більше як 3/4.

Є й вузькоспеціалізовані міста, основою для розвитку господарства яких стала одна галузь виробничої або невиробничої сфери. Виділяють міста з такими функціями: промисловими (наприклад, Детройт у США), транспортними (Суец у Єгипті), політико-адміністративними (так звані штучні столиці - міста, що були спеціально збудовані як адміністративні центри і не виконують інших функцій: Канберра, Оттава, Вашингтон, Бразиліа), науковими та освітніми (Оксфорд і Кембридж у Великій Британії, Гейдельберг у Німеччині), курортно-оздоровчими (Ніцца у Франції, Маямі у США), військовими (Гібралтар), релігійними (Мекка та Медина в Саудівській Аравії).

• Світові міста. Деякі міста відіграють важливу роль не лише у житті країни, айв економічному та політичному житті всього світу. Ix називають світовими (глобальними) містами, або альфа-містами.

Світове місто - це місто, яке вважається важливим елементом світової економічної системи, здійснює сильний політичний, економічний і культурний вплив на ключові регіони Землі.

Уперше термін «світове місто» було використано на початку 1990-х років щодо Лондона, Нью-Йорка і Токіо. Світове місто - це не завжди столиця країни. У таких містах проводять міжнародні зустрічі, міжнародні організації розміщують свої штаб-квартири. Світові міста вирізняються з-поміж інших міст багатьма особливостями. Наприклад, Шанхай (24,2 млн осіб), Карачі (23,5 млн осіб), Пекін (21,2 млн осіб) - найбільшою у світі кількістю населення; Токіо, Осака, Москва - високою «вартістю» життя; Дубай, Маямі, Амстердам - кількістю іноземців; Токіо, Москва, Сеул - пасажиропотоком метрополітену; Шанхай, Лондон, Нью-Йорк - довжиною метрополітену; Атланта, Пекін, Лондон -потоком авіапасажирів; Москва, Нью-Йорк, Лондон - кількістю мільярдерів; Токіо, Нью-Йорк, Лос-Анджелес - обсягами виробництва товарів і надання послуг.

Завдання:Відшукайте зазначені світові міста на політичній карті світу. З’ясуйте, у яких країнах вони розташовані. Які з них є столицями держав?

Таблиця 4. Двадцять перших світових міст

Місто

Країна

Тип

Місто

Країна

Тип

1

Лондон

Велика Британія

Альфа++

11

Мілан

Італія

Альфа

2

Нью-Йорк

США

Альфа++

12

Пекін

Китай

Альфа

3

Сянган

Китай (Гонконг)

Альфа+

13

Торонто

Канада

Альфа

4

Париж

Франція

Альфа+

14

Сан-Паулу

Бразилія

Альфа

5

Сінгапур

Сінгапур

Альфа+

15

Мадрид

Іспанія

Альфа

6

Токіо

Японія

Альфа+

16

Мумбаї

Індія

Альфа

7

Шанхай

Китай

Альфа+

17

Лос-Анджелес

США

Альфа

8

Чикаго

США

Альфа+

18

Москва

Росія

Альфа

9

Дубай

OAE

Альфа+

19

Франкфурт-на-Майні

Німеччина

Альфа

10

Сідней

Австралія

Альфа+

20

Мехіко

Мексика

Альфа

Нині складено перелік зі 173 світових міст. Найбільше їх на території СПІД, Європейського Союзу, Індії та Китаю. За значенням ці міста умовно поділяють на три типи: Альфа (44 міста), Бета (63 міста) і Гамма (110 міст). Рейтинг світових міст очолюють Лондон і Нью-Йорк. їх зараховують до типу Альфа++. Серед українських міст до групи світових належить лише Київ, який посідає 70-те місце і віднесений до типу Бета.

•    Сільські поселення. До сільських поселень зараховують усі населені пункти, що не мають міського статусу. Порівняно з містами вони виконують переважно одну функцію - сільськогосподарську, і в них проживає значно меніпе людей.

Сільські поселення надзвичайно різноманітні і багато в чому залежать від природних умов, соціально-економічного середовища та форм власності на землю. Переважають три основні форми сільських поселень: групова, розсіяна (фермерська) і кочова. Перші дві форми історично склалися на територіях, для яких було характерне осіле населення, що займалося землеробством.

Групова форма властива країнам, де зберігається общинне землекористування або переважають великі кооперативні господарства. За такої форми великі села поєднані з хуторами (малими населеними пунктами, що складаються з кількох домогосподарств). Групові поселення характерні, зокрема, для низки країн Європи, Африки, а також для Росії, Японії, Китаю.

Розсіяна (фермерська) форма поселень притаманна переважно країнам із високим рівнем розвитку сільського господарства, зокрема СІЛА, Канаді, Австралії, Великій Британії. Там люди володіють великими наділами землі або орендують їх і живуть на значній відстані один від одного.

Кочова форма сільських поселень сформувалася внаслідок давніх форм господарювання народів: пасовищне тваринництво, полювання, збирання дарів природи. Вона притаманна переважно пустельним, степовим, саванним ландшафтам та екваторіальним і тропічним лісам. Кочова форма сільського розселення існує в Монголії, Саудівській Аравії, Ірані, у племен Екваторіальної Африки й Амазонії,

Сільські населені пункти кількісно переважають над міськими. Але темпи їхнього зростання поступаються містам, а у деяких регіонах світу навіть скорочується чисельність селян. Наприклад, у розвинутих країнах Європи їхня частка становить від 2 % до 9 % населення країн.

•    Типи поселень в Україні. У результаті розселення людей в Україні склалася своя мережа населених пунктів (мал. 220). За даними статистики, нині 68,7 % населення України проживає в міських поселеннях, а 31,3 % - у сільських. В Україні існує 1345 міських поселень. Найбільша частка міських жителів спостерігається у промислових областях: Донецькій (90,6 %), Луганській (86,8 %), Дніпропетровській (83,5 %). Найменша - у західних областях: Закарпатській (36,8 %), Чернівецькій (42,3 %), Івано-Франківській (43,1 %), Тернопільській (44 %), Рівненській (47,4 %), Вінницькій (50 %).

Поняття «місто» в Україні пов’язують з магдебурзьким правом - однією з найпоширеніших правових систем міського самоврядування у середньовічній Європі, що сформувалася в німецькому місті Магдебург у 1235 р. Завдяки цій системі були створені міські ради - орган міського самоврядування, що не мав аналогів у селах. На Русі магдебурзьке право з’явилося з німецькими колоністами. Згодом право на самоврядування здобули Львів, Луцьк, Галич, Київ та інші міста. Нині в Україні населений пункт може одержати статус міста лише за окремим законом Верховної Ради. Головною ознакою міста є характер зайнятості населення. Інший критерій - кількість населення. В Україні це не менше 10 тис. осіб, хоча є і винятки. У Берестечку (Волинська область) та Угневі (Львівщина) налічується відповідно менше ніж 4 тис. і трохи більше як 1 тис. жителів, але за характером зайнятості населення та роллю в культурному житті країни вони дістали статус міста. Міста Прип'ять і Чорнобиль узагалі не мають постійного населення.

До міських в Україні відносять два типи поселень - міста і селища міського типу (смт). Нині в Україні існує 460 міст. Найбільше їх у Донецькій (52), Львівській (44), Луганській (37) областях. Найменше - у Херсонській (9) та Миколаївській (9).

В Україні переважають малі та середні міста. Великих міст (із населенням 100-500 тис. осіб) - 37. Є 6 надвеликих (500 тис. - 1 млн осіб) міст: Одеса (998,4 тис. осіб), Дніпропетровськ (979 тис. осіб), Запоріжжя (757,7 тис. осіб), Донецьк (750 тис. осіб), Львів (722,3 тис. осіб), Кривий Ріг (645,7 тис. осіб). У період з 2001 до 2015 р. кількість міст-мільйонників скоротилася з п'яти до двох. Нині до них належать Київ (2,85 млн осіб) і Харків (1,43 млн осіб).

Завдання: Позначте на контурній карті надвеликі міста України та міста-мільйон-ники.

Обласні центри і деякі великі міста України є багатофункціональними. Інші міста вузькоспеціалізовані. Виділяють міста з такими функціями: багатогалузеві промислові (Запоріжжя, Кривий Ріг), вузькоспеціалізовані промислові (Шостка), транспортні (Чорноморськ, Жмеринка), курортно-оздоровчі (Ялта, Трускавець, Миргород), військові (Севастополь, Остер), релігійні (Почаїв).

Селища міського типу - це також міські поселення, оскільки більшість їхніх жителів зайняті у промисловості та сфері послуг, але кількість населення менша: від 2 до 10 тис. осіб. Селищ міського типу в Україні 885. Найбільше їх у промислових східних областях: Донецькій (131), Луганській (109), Харківській (61). FlariMeHine - у Чернівецькій (8), Черкаській (15) та Рівненській (16).

У нашій країні існує 28 388 сіл. Для України притаманна групова (форма сільських поселень - великі села у поєднанні з хуторами. Особливості географічного положення, природних умов і ресурсів, історичного розвитку зумовили значні відмінності у розмірах сільських поселень (мал. 221, 222).

 

Так, на Поліссі переважають малі села, з населенням 200-500 осіб. Здебільшого це одновуличні села. Вони розташовані на підвищених вододілах річок. Такий тип сільського розселення називають вододільним, оскільки люди селяться далеко від берегів річок, на вододілах, де є дреновані сухі місця. Іноді на Поліссі трапляється хутірський тип розселення з невеликою кількістю садиб.

У лісостеповій та степовій смугах сформувалися великі села з населенням 500-1500 осіб. У лісостеповій зоні села поширені в долинах річок і ярах, у степовій - у балках, близько до рівня ґрунтових вод. Це дає можливість легше копати криниці, створювати ставки, краще використовувати талі й дощові води. Такий тип розселення називають долинно-яружним. Села там часто мають форму правильної шахівниці.

У Карпатах люди живуть у міжгірських улоговинах, долинах річок, як правило, не вище 800 м над рівнем моря. Такий тип поселень називають гірсько-долинним.

Нині сільське населення страждає від гострих соціально-економічних проблем, що ставить його на межу вимирання. У результаті прорахунків у реформуванні сільського господарства селяни втратили роботу. Злидні й безробіття, занепад соціальної сфери (брак якісної освіти, дошкільних і культурних закладів) примусили молодь залишати села. «Старіння нації» призводить до погіршення демографічної ситуації та вимирання українських сіл. Без економічних реформ, залучення населення до виробництва, створення умов для роботи і проживання молоді у сільській місцевості ці проблеми подолати неможливо.

Перевір себе

1. Якими ознаками міське поселення відрізняється від сільського?

2.    Які поселення у світі відносять до міст? На які групи поділяють міста за кількістю жителів і функціями?

3.    Що означає поняття «світове місто»? Наведіть приклади таких міст.

4.    Які існують форми сільського розселення у світі?

5.    Які існують типи поселень в Україні?

6.    Назвіть надвеликі міста і міста-мільйонники в Україні.

7.    Наведіть приклади різних за функціями міст в Україні.

8.    Які існують типи сільського розселення в Україні? Чим викликане їхнє формування?

9. Які існують проблеми у містах, а які - в селах? Який, на вашу думку, тип поселення найсприятливіший для життя людини?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:56, Переглядів: 3440