Народна Освіта » Фізика » § З0. Електричне коло та його основні елементи. Напрям електричного струму

НАРОДНА ОСВІТА

§ З0. Електричне коло та його основні елементи. Напрям електричного струму

Думки вголос

Я вивчу умовні позначення, які застосовують під час креслення електричних схем. Зможу самостійно креслити найпростіші електричні схеми, пояснювати їх.

Для практичного використання електричного струму необхідно, щоб від джерела струму до споживачів за допомогою з’єднувальних провідників передавалася електрична енергія. Для підключення потрібні вимикачі.

Джерела струму, споживачі електричного струму, вимикачі і з’єднувальні провідники утворюють найпростіше електричне коло.

Електричне коло повніше бути замкненим, тоді електричний струм провідниками йтиме до споживачів електричної енергії. За напрям струму прийнято напрям від позитивного джерела струму «+» до негативного «-». Електричне коло зображують на папері за допомогою умовних позначень (мал. 111). Такий кресленик називають електричною схемою (мал. 112).

Щоб у колі протікав струм, воно має бути замкненим, тобто складатись тільки з провідників електрики. Якщо в якомусь міс-

ці провідник обірветься, то струм в колі припиниться (на цьому базується дія вимикачів).

Постійний електричний струм використовують в техніці (двигуни постійного струму встановлюють в електропоїздах, трамваях), при електрозварюванні.

Підсумки

•    Електричне коло складається з джерела струму, споживачів, вимикачів і з’єднувальних провідників.

•    За напрям електричного струму прийнято напрям від позитивного полюса джерела «+» до негативного «-».

•    Умовний кресленик електричного кола на папері називають електричною схемою.

•    Для електричних схем прийняті умовні позначення окремих приладів.

Завдання

1*. Накресли схему кола, яке складається з гальванічного елемента, вимикача і електричного дзвоника.

2**. Накресли схему електричного кола, яке складається з акумулятора, двох ламп і двох вимикачів, що працюють незалежно один від одного; кожен вимикач вимикає одну лампу.

З***. Накресли схему електричного кола, яке складається з батареї гальванічних елементів, одного дзвоника, однієї лампи і двох вимикачів. Перший вимикач вимикає лампу, другий вимикає дзвоник.

4***. Намалюй схему електричної проводки для трьох кімнат. У кожній кімнаті електрична лампа вмикається незалежно від ламп в кожній кімнаті.

5***. Перемикач може з’єднувати провідника а з провідником b або з провідником с. Намалюй схему з’єднання перемикача, батарейки і двох ламп, щоб вони могли працювати незалежно одна від одної.

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Сердюченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 15:34, Переглядів: 4806