Народна Освіта » Фізика » § 1. «Тепло» і «холод»

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. «Тепло» і «холод»

Розділ 1. ТЕПЛОВІ ЯВИЩА

У розділі викладено основні положення тєї частини фізики, яка здавна отримала назву термодинаміки - вчення про теплові процеси, які відбуваються у макроскопічних фізичних тілах.

Вчення про теплоту є одним з наріжних каменів для всього природознавства і техніки.

Р.В. Поль

 

 

Тут ти дізнаєшся про окремий вид явищ, які вивчає фізика; про значення теплових явищ у житті людини і існуванні всього живого світу.

Серед численних природніх явищ помітне місце займають явища, які зазвичай називають тепловими. Нагрівання чайника у полум’ї вогнища, обігрівання приміщення від батарей водяного опалення, плавлення металу в мартенівських печах, свічення полум’я при згорянні газу в лампі, нагрівання праски, увімкненої в електричну мережу, випаровування води під дією сонячного проміння, — це далеко не повний перелік явищ, які отримали назву теплових. З тепловими явищами пов’язане все життя людини як в наш час, так і в далекі доісторичні часи. Люди споконвіку дбали і дбають про тепло, яке в свідомості людей завжди поєднувалося з добробутом і з комфортом життя. Тепло в першу чергу забезпечує життєдіяльність людини. З теплом пов’язані численні біологічні процеси в світі живих істот. Там, де немає тепла, там немає і життя.

Людина вивчила закономірності теплових процесів, навчилася керувати ними, використовувати їх для забезпечення свого існування.

Традиційно тепло вважається як певна дія якогось об’єкту, що специфічно сприймається людиною. Усім зрозуміло, що мають на увазі, коли кажуть, що в кімнаті тепло, що дане тіло тепле. При цьому послуговуються відчуттями, які з’являються в людини в процесі взаємодії з різними природніми об’єктами.

 

Теплові явища — це особливий вид руху, пов'язаний з процесами, які відбуваються в речовині.

 

У повсякденному житті слово «тепло» вживають як антонім до слова «холод». Тому іноді виникає враження, що існує два різних фізичних процеси з різними наслідками і законами. Проте це не так. Усе залежить від сприйняття людиною природніх процесів. Потримавши шматочок льоду в жмені, ми відчуємо холод. Ложка ж, якою розмішували чай, буде сприйматися як тепла, або навіть «гаряча». Зате і в «холодній», і в «теплій» воді живуть і ростуть різні рослини і тварини, відбуваються хімічні реакції тощо. Як холодний лід перетворюється в таку ж холодну воду, так і теплий, навіть гарячий метал перетворюється у рідину. Тому під теплом і холодом у науці розуміють лише суб’єктивне сприйняття певного стану речовини. Але історично склалося так, що усі явища, які пов’язані з суб’єктивним відчуттям тепла або холоду, назвали тепловими.

Численні дослідження природи теплових явищ дозволили зробити висновок, що теплові явища — це особливий вид руху, пов’язаний з процесами, які відбуваються в речовині.

Прочитай і з'ясуй, що ти знаєш.

1.    Які теплові явища ти можеш назвати?

2.    Що розуміють, коли ведуть мову про теплоту?

3.    На основі чого тіла поділяють на гарячі і холодні?

4.    ІДо розуміють, коли кажуть про теплові явища?

 

Це матеріал з Підручника Фізика 8 Клас Савченко

 

Категорія: Фізика

Автор: evg от 11-08-2016, 14:38, Переглядів: 1661