Народна Освіта » Природознавство » § 15. Явища природи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 15. Явища природи

Фізичні явища.

Ви ознайомилися з механічними, тепловими, електричними, магнітними та світловими явищами. Ці явища називають фізичними, їх вивчає наука фізика. Слово «фізика» у перекладі з грецької означає «природа». У природі можна спостерігати багато фізичних явищ (мал. 63).

Наприклад, грім — механічне явище, блискавка — електричне, їх ми часто спостерігаємо в довкіллі. Спробуймо пояснити, як утворюється блискавка у природі. Коли краплини води рухаються, утворюючи хмари, вони труться об повітря і внаслідок цього заряджаються. Одна хмара може бути заряджена позитивно, інша — негативно. Різнойменні заряди, якими наелектризовані хмари, притягуються, породжуючи блискавку. Вона супроводжується коливанням повітря. Так ми чуємо грімс

Без світлових явищ важко уявити своє довкілля. Залежно від пори року, часу доби змінюються освітленість об’єктів навколишнього світу, його кольори.

Хімічні явища. Явища, у результаті яких із одних речовин

утворюються інші, називають хімічними явищами, їх вивчає

і

наука хімія. Вони постійно відбуваються у живій і неживій природі. Люди повсякчас використовують хімічні явища в господарській діяльності.

Явища в живій природі пов’язані з фізичними й хімічними явищами. Вони завжди супроводжують зміни в живій природі, які вивчає наука біологія.

Явища, що спричиняють сезонні зміни, впливають на життєдіяльність людей, тварин, рослин. Взимку ви помітите птахів, які залишаються зимувати. Не забувайте їх підгодовувати — їм нелегко очікувати весну. Чекають на весну і рослини. Зараз вони у стані зимового сну, відпочивають перед напруженою роботою, що триватиме протягом довгих весняних і літніх днів.

Листочок кожної рослини працює на довкілля — виробляє кисень та поживні речовини для рослин, тварин, людей. Удень рослини працюють, а вночі — відпочивають. Восени і взимку вони у «відпустці», а навесні та влітку кожна рослина «працює» від світанку до ночі, перетворюючи одні речовини на інші.

, На сонці з води й вуглекислого газу зелений листок утворює складні органічні речовини і виділяє кисень. Органічні речовини — це їжа для всього живого на Землі. Усе живе дихає — поглинає з навколишнього середовища кисень, який забезпечує в організмі складні хімічні перетворення речовин.

Для допитливих Закономірність повторюваності

Явища природи, до яких ви звикли, — сніг, дощ, туман, замерзання водойм, льодохід — пов’язані зі зміною агрегатного стану води. Вони належать до теплових явищ. Узимку випадає сніг, навесні тануть сніг, лід. Випаровується вода, утворюються хмари. Ідуть дощі — поливають рослини, щоб ці «хімічні фабрики» могли виробляти їжу й кисень для всього живого. Для кожної пори року властиві свої природні явища, пов’язані зі зміною стану води. До них пристосувалося все живе, бо ці явища повторюються щороку.

Усе живе в довкіллі підлягає закономірності повторюваності явищ у природі. Під час усіх перетворень речовин жодна частинка не зникає безслідно і не виникає з нічого. Усі природні явища протікають незалежно від волі людини (самочинно).

Для допитливих Про хімічні реакції

Хімічні явища ще називають хімічними реакціями. Під час деяких хімічних реакцій із простих речовин утворюються складні. Такі хімічні реакції називаються реакціями сполучення (мал. 64). Наприклад, під час горіння вугілля, нафти, дров утворюється вуглекислий газ із простих речовин — вуглецю і кисню.

Поряд із реакціями сполучення у природі відбуваються реакції розкладу. Під час них із складних речовин утворюються прості (мал. 65). Хімічні реакції — основа життєдіяльності всіх живих організмів.

У довкіллі постійно відбуваються явища. Вони взаємопов’язані між собою і підлягають загальним закономірностям природи.

1. Назви явища, що відбуваються в навколишньому світі. 2. Назви серед явищ природи хімічні. 3. Наведи приклади впливу явищ природи на людину. 4. Яке значення явища природи мають для тварин і рослин?

1. Порівняй механічні, теплові та світлові явища, що відбуваються в довкіллі людини. 2. Які явища в довкіллі повторюються зі зміною пір року? 3. Яке значення для життя на Землі мають хімічні перетворення у природі?

1. Які явища в довкіллі можна передбачати? 2. Яку закономірність використовували наші пращури, передбачаючи стан довкілля в різні пори року? 3. Які природні явища зумовлюють життя на Землі?

1.    Простежте хімічну реакцію розкладу перекису водню. Налийте в склянку 100 мл перекису водню. Відріжте від сирої картоплини скибочку і занурте в рідину. Під дією речовини, що входить до складу клітин картоплі, перекис водню буде розкладатися на воду і кисень. Ви побачите, як виділяються пухирці кисню.

2.    Насипте у пластикову пляшку кілька ложок питної соди. Залийте її приблизно такою ж кількістю оцту. Відбудеться хімічна реакція з утворенням вуглекислого газу. Він не підтримує горіння. Щоб переконатися у цьому, запаліть свічку. Нахиліть пляшку, спрямувавши потік вуглекислого газу на полум’я свічки. Що спостерігаєте?

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:38, Переглядів: 12680