Народна Освіта » Природознавство » § 12. Теплові явища

НАРОДНА ОСВІТА

§ 12. Теплові явища

Нагрівання й охолодження. Теплові явища супроводжують наше життя щомиті. Наприклад, у морозні зимові дні нам холодно, у літню спеку — жарко, ми радіємо першим дням весни й останнім теплим дням осені. Ми відсмикуємо руку, торкнувшись гарячої праски. Так само швидко прибираємо руку, взявшись на морозі за металеву річ.

Теплові явища супроводжуються зміною температури тіл і речовин, що нагріваються або охолоджуються, або зміною їх агрегатного стану (мал. 43). Температуру вимірюють за допомогою термометра. Дія всіх термометрів, наприклад, ртутних або спиртових, ґрунтується на такому тепловому явищі, як розширення тіл під час нагрівання.

Коли рідину, газ чи тверде тіло нагрівати, частинки, з яких вони складаються, починають рухатися швидше, їх енергія стає більшою. Напевне, вам доводилося ^бачити, як сонячного дня розриваються наповнені повітрям гумові кульки. Це відбувається тому, що повітря в кульках під дією сонячного проміння нагрівається. Молекули його починають швидше рухатися. Енергія повітря та його об’єм збільшуються (повітря розширюється), що і спричиняє розривання гумових кульок.

Під час нагрівання чи охолодження тіло одержує або віддає теплоту. Наприклад, літнього дня від сонячних променів нагріваються повітря, поверхня землі, води, предметів. їх температура підвищується. Уночі Земля віддає теплоту в космічний простір — температура її поверхні знижується.

Нагрівання й охолодження — теплові явища, що супроводжуються зміною температури тіл. Під час нагрівання тіла поглинають теплоту. Під час охолодження — виділяють теплоту в навколишнє середовище.

Агрегатні перетворення речовин. Агрегатні перетворення речовин — це також теплові явища. До них належать: випаровування — перехід речовини з рідкого або твердого стану в газоподібний, конденсація — перехід речовини з газоподібного стану в рідкий, плавлення і тверднення речовин. У природі ці явища відбуваються щомиті.

Наприклад, завдяки випаровуванню волога з водойм та поверхні землі потрапляє в атмосферу. Водяна пара в атмосфері охолоджується, переходить із газоподібного стану в рідкий, тобто конденсується, і випадає дощем на землю. Випаровування і конденсація — це дві нерозривні ланки кругообігу води у природі (мал. 44).

Як довести, що випаровування і конденсація — це теплові явища? Випаровування супроводжується поглинанням теплоти, а конденсація — її виділенням.

Хто доглядає за городиною, має передбачати, коли на ніч накривати помідори чи огірки, а коли можна не очікувати весняних заморозків. Якщо звечора випаде роса, то морозу вже не буде, оскільки під час конденсації в довкілля виділяється теплота. Коли після купання ви виходите з води на берег, то

відчуваєте прохолоду. Випаровування супроводжується охолодженням тіл.

Плавлення і тверднення речовин — також теплові явища. Вони супроводжуються виділенням і поглинанням теплоти. Так, при замерзанні води теплота виділяється, а при плавленні льоду — поглинається. Ці явища впливають на погоду.

Як може передаватися теплота від одного тіла до іншого? Ви . знаєте, що на освітленому сонцем місці завжди тепліше, ніж у тіні. Теплота передається шляхом випромінювання (мал. 45,1).

Холодні руки можна прикласти до батареї опалення і нагріти. У цьому разі теплота передається за допомогою теплопровідності. Повітря різної температури в кімнаті переміщується завдяки рухові його шарів. Такий спосіб передачі теплоти називають конвекцією (мал. 45, 2).

До теплових явищ належать нагрівання й охолодження, агрегатні перетворення речовин, передача теплоти від одного тіла до інших.

1. Які ти знаєш теплові явища? 2. Які тобі відомі агрегатні перетворення речовини? 3. Наведи приклади агрегатних перетворень речовин у довкіллі. 4. Які способи теплопередачі ти знаєш?

5. Назви джерела теплоти (природні та штучні) у середовищі життя людини.

1. Які явища називають тепловими? 2. Порівняй явища нагрівання й охолодження. Як їх розрізнити? 3. Чим відрізняються явища плавлення і тверднення? Випаровування й конденсації? 4. Які теплові явища властиві різним порам року? Як люди пристосовуються до них? 5. Як люди готуються до зими? 6. Як тварини пристосовуються до змін температури в довкіллі?

1. Чи можна нагріти тіло, не надаючи йому теплоти? 2. Чому на морозі люди тупають ногами, підскакують? 3. Чому в холодному приміщенні у нас насамперед мерзнуть ноги? 4. Яку зиму легше. витримати рослинам — сніжну чи безсніжну? 5. Які теплові явища можна спостерігати в довкіллі взимку?

1.    Змоделюйте природні й штучні джерела теплоти в довкіллі. Якщо можливо, скористайтеся комп’ютером.

2.    Спостерігайте теплопровідність різних тіл.

До мідної товстої дротини прикріпіть воском кілька цвяхів ('мал. 46). Нагріваючи один кінець дротини, побачите, як цвяхи поступово відпадають, бо віск плавиться. Теплота передається від гарячого кінця дротини до холодного.

Якщо заміните мідну дротину скляною паличкою, то побачите, що цвяхи відпадають не так швидко. Що має більшу теплопровідність — мідна дротина чи скляна паличка?

Спостережливість робить людину уважною і викликає в неї любов до навколишнього світу.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:31, Переглядів: 18563