Народна Освіта » Географія » § 52. Розміщення населення на земній кулі та в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 52. Розміщення населення на земній кулі та в Україні

Пригадайте, на яких материках проживає найбільше населення.

Назвіть найбільші за кількістю населення держави світу.

РОЗМІЩЕНЯ НАСЕЛЕННЯ СВІТУ.

На Земній кулі нині заселені майже всі сприятливі для проживання людини ділянки поверхні. Території, які зовсім не заселені людьми, становлять 15 % світового суходолу. Це льодовикові приполярні райони, спекотні безводні пустелі, важкодоступні високогір’я. Водночас, на заселеній суші населення розміщене надзвичайно нерівномірно: на території, що становить лише 1/20 її частини, зосереджена половина людства, тоді як на половині заселеного суходолу проживає 1/20 частини світового населення. Це зумовлено впливом природних, історичних, соціально-економічних чинників.

Серед природних чинників найбільший вплив мають рельєф, кліматичні умови, поверхневі води, грунтово-рослинний покрив, наявність корисних копалин. Історичний чинник пов’язаний з давністю освоєння території осілим населенням. До соціально-економічних чинників належать: характер господарського освоєння території (сільськогосподарський чи індустріальний), розвиток міст, будівництво транспортних шляхів та ін.

Упродовж багатовікової історії господарської взаємодії з природним середовищем людство найбільше «уподобало» для проживання території помірного, субтропічного та субекваторіального кліматичних поясів (там зосереджено понад 4/5 світового населення), рівнини до висоти 500 м над рівнем моря (понад 4/5), 200-кілометрову смугу вздовж узбереж морів і океанів (більш як 50 % населення Землі), міські осередки (понад 50 %).

ГУСТОТА НАСЕЛЕННЯ. Важливим показником, що характеризує розміщення населення у світі та окремих регіонах, є його середня густота. Її розраховують за формулою: Г = Н: П, де Г — густота населення (осіб/км2), Н — кількість населення (осіб), П — площа території (км2). Цей показник для всього світу постійно збільшується і становить нині 50 осіб на 1 км2.

Найгустіше на нашій планеті заселені території давнього зрошувального землеробства (острів Ява і Японські острови, долина нижнього Нілу, Індо-Гангська і Велика Китайська низовини, оази Центральної Азії та Близького Сходу), райони тропічного плантаційного господарства (острови

Вест-Індії, узбережжя Південної Америки й Африки), старі промислові райони Європи і сходу Північної Америки, міста та приміські території. Середня густота населення на цих територіях сягає подекуди 600-1000 осіб/км2, а в містах може перевищувати 20 тис. осіб на І км2 (Париж у Франції Мумбай в Індії).

Натомість надзвичайно низька густота населення у тундрі, лісотундрі, тайзі, пустелях помірного й тропічного поясів, вологих екваторіальних лісах, гірських районах. Нерідко у них на І км2площі припадає менше 1 мешканця.

На Земній кулі склалося 5 великих «згустків» населення — регіонів з підвищеною його густотою: І) Східна Азія (східна частина Китаю, півострів Корея, Японія), 2) Південна Азія (східна частина Пакистану, Індія, Бангладеш), 3) Південно-Східна Азія (Індонезія, Філіппіни, країни Індокитаю), 4) Західна і Центральна Європа, 5) Північний Схід США.

Перші три «згустки» сформувалися як регіони трудомісткого землеробства і ремісництва ще в давні часи. Саме тут знаходяться країни, що є світовими лідерами за чисельністю і густотою населення (у Бангладеш густота перевищує І 100 осіб/км2). Пришвидшений демографічний розвиток Європейського регіону розпочався у середньовіччі з розвитком ремесел, торгівлі, а далі й промисловості. Концентрація населення на Північному Сході США відбулася в XIX—XX ст. в процесі індустріалізації і формування великих міських осередків, основу населення склали іммігранти з Європи та інших регіонів світу.

ТЕРИТОРІАЛЬНІ ВІДМІННОСТІ В РОЗМІЩЕННІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. По території України населення розміщується нерівномірно. Насамперед виділяються 7 областей (з людністю понад 2 млн осіб кожна), в яких загалом зосереджено більш як половина населення країни (див. додаток ...). (Ще одним таким регіоном була Автономна Республіка Крим, в якій напередодні російської окупації проживало близько 2,4 млн осіб.) Найбільшу кількість населення мають Донецька, Київська (разом з м. Києвом) і Дніпропетровська області. Лише удвох областях (Чернівецькій і Кіровоградській) мешкає менше 1 млн осіб. Правда, до цієї межі наближається ще кілька регіонів, які з року' в рік втрачають своїх жителів.

Середня густота населення в Україні — 75 осіб/км2. Найвищі показники густоти населення (близько 100 осіб/км2 і більше) спостерігаються на сході і заході країни - в областях Донбасу (в Донецькій області, яка є лідером в Україні,— 165 осіб/км2), Придніпров'я, Прикарпаття і Закарпатській області (мал. 238). Приблизно така сама густота населення і в столичній Київській області. Між згаданими територіями знаходяться області лісостепової зони з густотою населення, близькою до середи ьоукраїнського показника. Разом усі ці регіони утворюють в Україні основну' смугу розселення, яка володіє найкращими природними умовами для життя і

У найбільш населеній області України - Донецькій проживає майже у 5 разів більше мешканців, ніж у найменш людній - Чернівецькій: відповідно 4 320 тис. і 909 тис. осіб.

діяльності людей. Північніше й південніше від неї території заселені рідше (у Чернігівській і Херсонській областях -близько 35 осіб/км2). Північна поліська частина - це край лісів і боліт, в окремих його районах густота населення знижується до 15 осіб/км2 . Південні степові області України мають посушливий клімат, дефіцит прісної води. До того ж, вони були заселені пізніше від решти регіонів (з кінця XVIII ст.), що також позначилося на показниках людності. 1 лише в передгір’ях Кримських гір і на Південному березі Криму в умовах так званих північних субтропіків густота населення значно зростає.

СІЛЬСЬКІ І МІСЬКІ НАСЕЛЕНІ ПУНКТИ. По території планети люди розселилися не поодиноко, а групами. Місця концентрації людей разом із житловою, виробничою та обслуговуючою забудовою і окультуреними ландшафтами називають населеними пунктами або поселеннями. Вони поділяються на сільські та міські (мал. 239). Первинними в історії людства були сільські поселення, шо зв’язані з сільськогосподарським освоєнням значних за площею ареалів земель. Найменші з них -хутори — складаються з однієї чи кількох садиб, які віддалені від інших поселень. Більші і компактніші сільські поселення — це села.

Міські поселення виникли як осередки розвитку ремесла, торгівлі, оборонні пункти. Пізніше вони ставали центрами культури, освіти, добувної та обробної промисловості, різних галузей сфери послуг, нарощуючи свою людність. Отже, місто — це поселення, що має зазвичай значну чисельність і густоту населення, жителі якого зайняті, як правило, поза сільським господарством. До міських поселень також подекуди відносять містечка — перехідні населені пункти між селами і містами, які існували (Польща, Україна) чи існують (Англія, Японія) в деяких країнах.

У світі немає єдиних критеріїв визначення міст. Найчастіше для цього використовують чисельність населення (людність), сферу зайнятості мешканців, функції, які виконують поселення, історичні особливості їхнього розвитку. Нижня межа людності міст у різних країнах змінюється від 200 до 20 тис. осіб і більше (табл. 12). Правда, в багатьох країнах (у т. ч. Україні) критерії людності при закріпленні статусу міст не завжди витримуються. У деяких країнах (Китай, Бразилія, Данія) до міст відносять усі поселення,

які виконують адміністративні функції незалежно від їх величини. А в багатьох європейських країнах містами вважають також ті поселення, які ще у середньовіччі здобули міські права, хоч нині мають невелику людність.

Таблиця 12

Мінімальна межа людності для визначення міст у деяких країнах світу

Кількість

осіб

Країни

Кількість

осіб

Країни

200

Ісландія, Норвегія, Швеція

5 000

Австрія, Індія, Туреччина

250

Данія

10 000

Італія, Іспанія, Україна

1 000

Австралія, Канада, Малайзія

12 000

Росія

2 000

Аргентина, Ізраїль, Німеччина, Франція

20 000

Нігерія, Нідерланди

2 500

Венесуела, Мексика, США

50 000

Японія

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Нерівномірність розміщення населення на Земній кулі і в Україні зумовлена впливом природних, історичних, соціально-економічних чинників. Густота населення визначається як відношення кількості населення, що проживає на певній території, до її площі.

У світі склалося 5 великих регіонів підвищеної густоти населення — 3 в Азії, по одному в Європі і США.

Найбільша густота населення в Україні — у східних і західних областях, найменша — у північних і південних.

Основними формами розселення населення є сільські і міські населені пункти.

Місто - це поселення, що має значну чисельність і густоту населення, жителі якого зайняті здебільшого поза сільським господарством.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Як розраховується показник густоти населення?

2.    Де і чому' на Земній кулі сформувалися регіони з найбільшою густотою населення?

3.    Знайдіть на карті світу країни: Ісландію, Монголію, Австралію, Канаду. Чому в них дуже низька густота населення?

4.    Поясніть відмінності в густоті населення різних частин території України.

5.    Що називається населеним пунктом? Які поселення відносять до міських?

6.    За даними мал.... на стор.... обчисліть середню густоту населення в Україні у 1913, 1940 і 1993 роках і порівняйте її із сучасним показником. Як змінювалася густота населення України протягом останнього сторіччя?

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 03:17, Переглядів: 4106