Народна Освіта » Географія » § 46. Густота населення у світі та в Україні

НАРОДНА ОСВІТА

§ 46. Густота населення у світі та в Україні

Пригадайте: 1. Пригадайте, як відбувався процес заселення материка Євразія.

2. На якому материку проживає найбільша кількість населення?

Причини, що вилинули на розміщення населення. Населення розміщується у світі дуже нерівномірно. Це зумовлено кількома чинниками (мол. 162).

Одним із таких чинників є природний, адже люди здавна селилися на рівнинах біля водойм. Райони з екстремальними природними умовами (пустелі, тундра, льодовики, високогір’я, тропічні ліси) несприятливі для проживання. Тому виявилися густо заселеними долини річок Нілу, Яицзи й Хуанхе, Інду та Гангу, Тигру та Євфрату. Важливу роль у розміщенні населення на Землі відіграв історичний чинник, оскільки цей процес триває впродовж усієї історії людства. Також розміщення населення в країнах світу регулюють соціально-економічні умови життя людей, їх господарська діяльність, рівень виробництва.

Нині у Східній півкулі проживає 80 % населення світу, з яких иа Азію припадає до 60 %.

Визначте за допомогою карт атласу найбільш густонаселені райони світу. Процес розміщення населення па певній території та його розподіл за різними тинами поселень називають розселенням.

Густота населення України. Показником розселення людей є густоти населення, тобто кількість жителів на одиницю площі (осіб/кмі 2). У 2014 р. в Україні на площі 603,7 мли км2 проживало 45,4 мли осіб. Показник густоти населення вираховують діленням кількості населення иа площу території. Отже, середня густота населення України становить 74,8 осіб/км2. Найвища густота населення в Україні була в 1993 р. — 86,6 осіб/км2. Та хоча кількість населення в Україні невпинно зменшується, його густота залишається відносно високою (мол. 163).

і Користуючись картою і статистичними даними, визначте, яка густота населення у вашій області.

По території країни населення розміщено дуже нерівномірно. Найбільша густота населення в Дніпропетровській (103,1 осіб/км2), Львівській (116,3 осіб/км2) та Чернівецькій (112,2 осіб/км2) областях. Малозаселеними регіонами є Північ і Південь України, де несприятливі природні умови (заболочені землі иа півночі (Полісся), нестача вологи на півдні). Найменша густота населення у Чернігівській області — 33,4 осіб/км2.

Найбільшо впливають на розселення населення України природні умови та природні ресурси — земельні, мінеральні, водні тощо. З розвитком господарства зростає вилив соціально-економічних чинників, які створюють відповідні можливості використання природних умов і ресурсів.

Територіальні відмінності густоти населення у світі. Середня густота населення у світі становить 52 особи/км2з урахуванням Антарктиди. Існують великі відмінності в густоті населення між материками. Ще більше відрізняється густота населення в різних країнах світу. Дуже високим вважається показник густоти населення понад 200 осіб/км2, характерний, зокрема, для Бельгії, Нідерландів, Великої Британії, Ізраїлю, Шрі-Ланки, Республіки Корея, Японії, а серед малих держав — для Мальти й Сінгапуру. Світовими рекордсменами є Монако і Аоминь. Найнижча густота населення (до 3 осіб/км2) у Монголії, Лівії, Мавританії, Намібії, Австралії тощо.

Користуючись картою, назвіть материки з найбільшою та найменшою густотою населення.

Нерівномірність розміщення населення планети зумовлена багатьма чинниками. Основна частина населення (80 %) проживає на висотах до 500 м, які займають до 28 % усієї території суходолу. Гірські області освоєні значно менше. У світі є декілька країн, у яких населення проживає вище 1000 м над рівнем моря. Це Мексика, Ефіопія, Афганістан, а в Болівії, Перу, Китаї (на заході) межі проживання людей сягають 5000 м над рівнем моря.

Крім рельєфу, па розселення людей впливає також давнє освоєння території. сприятливі умови для ведення сільського господарства. Індія й Китай є світовими центрами вирощування рису, що зумовило концентрацію населення в Південній і Східній Азії.

Регіонами великої густоти населення є Центральна Європа, Тихоокеанське й Атлантичне узбережжя США. Це пов’язано з промисловим розвитком цих територій. Значна кількість жителів планети (75 %) проживає вздовж морських узбереж завширшки до 500 км. Найвищі ці показники для острівних і напівострівних країн. Основна частина населення проживає в кліматичних поясах зі сприятливими умовами: помірному, субтропічному і субекваторіальному.

Під дією всіх перелічених чинників у світі сформувалися три великі ареали з максимальною густотою населення — Південна та Східна Азія, Західна й Центральна Європа, Східне узбережжя Північної Америки.

Позначте на контурній карті густонаселені регіони у світі та в Україні.

Висновки

Населення світу і, зокрема, України розміщене дуже нерівномірно. На це впливають природні умови й ресурси, історичні чинники, природний приріст населення та соціально-економічні умови життя людей, їх господарська діяльність та рівень виробництва.

Середня густота населення у світі становить — 52 особи/км2, в Україні — 74,8 осіб/км2 У світі існують три ареали з максимальною густотою населення: Південна та Східна Азія, Західна й Центральна Європа, Східне узбережжя Північної Америки.

Основні поняття й терміни

Розселення — процес розміщення населення на певній території та його розподіл за різними типами поселень.

Густоті населення — кількість жителів на одиницю площі (осіб/км2). Запитання та завдання

1.    Що таке розселення населення? Які чинники вплинули на розселення людей на Землі?

2.    Як визначають середню густоту населення країни?

3.    У яких природних зонах України найбільша густота населення? Чому?

4.    Спрогнозуйте, як може змінитися густота населення в Україні в майбутньому. Які чинники на це вплинуть?

Дослідження

1.    Визначте регіони України з найбільшою й найменшою густотою населення. Порівняйте отримані дані з даними Держкомстатуправління. Які чинники, вплинули на цей показник?

2.    Визначте середню густоту населення у вашій області. Порівняйте отриманий результат з показниками за останні 10 років. Поясніть, які відбулися зміни і що на це вплинуло

Це цікаво

•    За прогнозами демографів ООН уже до середини століття населення Нігерії перевищить населення США. До кінця століття Нігерія почне конкурувати з Китаєм за звання другої найбільш заселеної країни світу.

•    У двох країнах світу населення перевищує 1 мільярд. Обидві країни розташовані в Азії. Це Китай —1 352 620 тисяч та Індія — 1 229 889 тисяч осіб.

•    Щосекунди на Землі народжується щонайменше 4 дитини.

Готуємося до наступного уроку

Дізнайтеся, скільки міст обласного підпорядкування існує на території вашої області.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Гільберг

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 3-08-2016, 16:19, Переглядів: 4055