Народна Освіта » Біологія » Навіщо вивчати людину?

НАРОДНА ОСВІТА

Навіщо вивчати людину?

Перед тим як перейти до вивчення особливостей будови організму людини, пригадайте, до якого царства живих організмів належить людина. Чому Ті відносять до ссавців? Які особливості будови притаманні всім ссавцям?

Спадок предків

Люди стали саме такими, якими вони є зараз, унаслідок мільйонів років еволюції. І ви вже знаєте, що вони є представниками ссавців, тому й мають характерні ознаки цієї групи тварин, які дісталися їм у спадок від предків. Це — наявність чотирикамерного серця, живородіння, вигодовування дітей молоком тощо. Однак у нас є й відмінності, які, власне, і роблять нас окремим видом.

Характерними особливостями людини є:

•    прямоходіння;

•    унікатьна будова передніх кінцівок, яка дозволяє здійснювати з їхньою допомогою найрізноманітніші операції;

•    відсутність волосяного покриву на більшій частині поверхні тіла;

•    великий розмір головного мозку;

•    надзвичайно розтягнутий у часі дитячий період життя;

•    складна соціальна поведінка;

•    розвиток мовлення й абстрактного мислення.

Організм людини - складна система

Ще вивчаючи курс природознавства, ви дізналися, що живі організми є системами. І людина не виняток. Це теж система, причому дуже складна. До складу її організму входить багато різних органів, і всі вони повинні працювати злагоджено. Як же все це відбувається?

Уявіть, що ви довго гуляли і втомилися. Вашому організму треба відновити витрачені ресурси. Для цього ви з’їдаєте бутерброд або пи

ріжок. Для того щоб ця їжа перетворилася на потрібну вам енергію, організм повинен задіяти м’язи голови, стравоходу, шлунка й кишечника. Він повинен віддати команду слинним залозам, а також залозам шлунка та кишечника на виділення ферментів (речовин, які розщеплюють їжу); задіяти підшлункову залозу й печінку; забезпечити рух крові у відповідних органах і транспорт кисню з легень для потреб клітин.

Що й казати, система складна. Однак вона є досить надійною і, якщо ми не будемо їй заважати, може працювати ефективно десятки років.

Знання, здоров'я і фінанси

Чи пов’язані знання про свій організм зі здоров’ям? Безперечно! Але як? Спочатку слід розібратися з тим, що ж таке здоров’я. Здоров'я — це стан живого організму, за якого організм у цілому й усі його органи зокрема здатні виконувати свої життєві функції в повному обсязі. Якщо цей стан порушиться, то людина захворіє. Хвороба — це процес, який проявляється в порушенні будови, обміну речовин та функціонування організму або його частин.

Якщо не знати, як улаштоване ваше тіло, то досить легко можна йому зашкодити і порушити стан здоров’я. Скажімо, неправильне харчування зробить ваш організм уразливим для мікробів, незручне взуття призведе до порушень опорно-рухової системи, постійні стреси можуть спричинити проблеми з нервовою системою.

Незнання власної біології може призвести також до суттєвих фінансових втрат. Того, хто не знає, легко обдурити, наприклад можна переконати вдатися до «чудодійної дієти» або купити «засіб від усіх хвороб». І людина буде платити гроші за руйнацію власного здоров’я.

Людина є складною біологічною системою. У її організмі відбувається безліч процесів, які повинні протікати безперервно. Порушення цих процесів призводить до захворювань організму. Знання біології людини дає можливість зменшити ризик захворювань і дозволяє зберегти здоров’я і гроші.

Перевірте своі знання

1.    Що таке здоров’я?

2.    Що таке хвороба?

3.    Чому організм людини можна вважати системою? 4*. Навіщо потрібно знати будову свого організму?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 16-07-2016, 11:25, Переглядів: 6671