Народна Освіта » Біологія » § 59. Профілактика захворювань ендокринної системи.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 59. Профілактика захворювань ендокринної системи.

До захворювань ендокринної системи належать ті, які спричинюють зменшення або, навпаки, збільшення продукування гормонів організмом людини. Для назви хвороби часто використовують префікси гіпо- та гіпер-. Гіпо означає зниження або нестачу; гіпер — підвищення або надмірність.

Гіперфункція — це надлишкова продукція гормонів залозою, а гіпофункція — недостатність утворення гормонів.

Порушення функцій щитоподібної залози можуть виникати в результаті генетичних змін, а в деяких районах — через нестачу йоду, необхідного для синтезу гормонів щитоподібної залози. Найчастіше це трапляється у високогірних районах, а також у лісистих місцевостях із підзолистим ґрунтом, де відчувається нестача йоду в воді, ґрунті, рослинах. У людей,

які живуть у цих місцевостях, відбувається збільшення щитоподібної залози до значних розмірів, а функція її, як правило, знижена.

Це ендемічний зоб.

Ендемічними називають захворювання, які пов’язані з певною місцевістю й постійно спостерігаються в населення, що живе там.

Гіпотиреоз — стан дефіциту або повної відсутності тиреоїдних гормонів. Люди, що страждають на це захворювання, мають набряки й надлишкову масу тіла, оскільки клітини організму не одержують необхідних сигналів для ініціювання правильного обміну речовин. У хворих спостерігається емоційне пригнічення, головні болі, можлива иоива зобу (мил. 141). Вироблення тиреоїднил гормонів контролюється гіпоталамусом, що у відповідь на їх дефіцит у крові починає продукувати в підвищеній кількості тиреотропний гормон, а щитоподібна залоза внаслідок надлишкової стимуляції збільшується в розмірах.

Дефіцит гормонів щитоподібної залози в дітей призводить до припинення росту й затримки розумового розвитку. Гіпотиреоз розвивається, якщо в організм надходить замало йоду, необхідного для утворення гормонів. Профілактикою розвитку гіпотиреозу є вживання йодовмісних продуктів (морської капусти, йодованої солі, морської риби, грецьких горіхів тощо).

Гіпертиреоз — захворювання, спричинене підвищеним вмістом тиреоїдних гормонів у крові людини. Деякі люди мають генетичну схильність до гіперактивності щитоподібної залози, що називається Базедовою хворобою, або дифузійним токсичним зобом. Ознакою Базедової хвороби є витрішкуватість очей у людини (мал. 142).

Люди, що страждають на Ба-зедову хворобу, є неспокійними, тривожними, мають прискорений пульс та дефіцит маси тіла, навіть при правильному харчуванні.

Оскільки клітини організму хворої людини працюють із підвищеним навантаженням, вони виділяють надлишок тепла, що приводить до надлишкової пітливості хворих.

Профілактика Базедової хвороби полягає в усуненні нервових збуджень, своєчасному лікуванні вірусних інфекцій, здоровому способі життя.

Порушення роботи підшлункової залози, зокрема, ушкодження системи регуляції рівня глюкози у крові, може викликати цукровий діабет. Цукровий діабет має дві форми. І тип діабету більше поширений поміж дітей і молоді, він розвивається внаслідок ураження клітин, що виробляють інсулін. II тип цукрового діабету зазвичай виникає у зрілі роки, інсулінові рецептори поступово втрачають чутливість і клітина не сприймає сигналів інсуліну для захоплення глюкози із кров’яного русла. Високий вміст глюкози у крові призводить до ушкодження капілярів. У хворих може розвинутися сліпота чи інфаркт міокарда. Лікування діабету включає постійні ін’єкції інсуліну або прийом препаратів, що підвищують чутливість клітин до інсуліну чи стимулюють його вироблення підшлунковою залозою.

Для профілактики цукрового діабету необхідно вести здоровий спосіб життя, займатися спортом, раціонально харчуватися, обмежити иебь у вживиииі цукру та солі.

Порушення в діяльності гіпофізу можуть призвести до карликовості, гігантизму, акромегалії. Акромегалія — аномальний ріст хрящової тканини, м’яких тканин та внутрішніх органів, що спричинює збільшення щелепи, губ, повік, кистей рук. Це захворювання пов’язане з надлишком гормону росту (соматотропіну).

Карликовість (гіпофізарний нанізм) — це затримка в рості й розвитку, що виникає внаслідок нестачі гормону росту, який виробляє гіпофіз (мал. 143). Найменшою людиною у світі на сьогодні є 72-річний Чан-дра Бахадур Дангі з Непалу, його зріст усього 54,6 см.

Гігантизм — надмірне збільшення довжини тіла та розмірів внутрішніх органів порівняно із середніми віковими нормами, що спричинене надлишком гормону росту. Донедавна найбільшою людиною у світі вважали українця Леоніда Стадника із села Подолянці Житомирської області (його зріст — 253 см, вага — близько 200 кг), але він помер у 2014 р. Сьогодні найвищою людиною у світі вважається Султан Кесен з Туреччини (його зріст — 251 см).

При появі ознак порушення діяльності гіпофіза відразу слід звернутися до лікаря.

Порушення в діяльності статевих залоз впливають на розвиток вторинних чоловічих і жіночих статевих ознак, а також можуть призвести до затримки або ранньо-

Через порушення роботи надниркових залоз виникає багато захворювань. Нестача кортизону може призвести до зниження рівня глюкози у крові, а недостатнє вироблення альдостерону — до стійкої артеріальної гіпотонії (пониженого тиску) й порушень серцевого ритму, що загрожують життю людини. Для лікування використовують гормональну терапію.

Отже, для профілактики захворювань ендокринної системи необхідно збалансовано харчуватися, займатися спортом, а при виникненні порушень у діяльності організму — негайно звернутися до лікаря, який поставить діагноз та призначить лікування. Усі ці заходи спрямовані на зменшення ймовірності виникнення захворювання, зниження інтенсивності його розвитку та попередження рецидивів.

Гіперфункція — це надлишкова продукція гормонів залозою, а гіпофункція — недостатність утворення гормонів.

Контрольні запитання

1.    Чим спричинені захворювання ендокринної системи?

2.    Які найпоширеніші захворювання щитоподібної залози? Як запобігти їх розвитку?

3.    Що таке цукровий діабет?

4.    До яких наслідків призводить нестача та надлишок гормону росту?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:40, Переглядів: 4560