Народна Освіта » Біологія » § 30. Огляд будови скелета людини. З’єднання кісток

НАРОДНА ОСВІТА

§ 30. Огляд будови скелета людини. З’єднання кісток

До скелету входить близько 200 кісток. Скелет людини поділяється на скелет голови (череп), скелет тулуба, скелет верхніх і нижніх кінцівок.

Кістки скелету є своєрідними важелями, які рухаються м’язами, у результаті чого частини тіла змінюють положення в просторі. До кісток кріпляться м’язи (зв’язки, сухожилля, фасції).

СКЕЛЕТ ГОЛОВИ, АБО ЧЕРЕП, утворений 23 кістками, що міцно з’єднані. У черепі розрізняють два відділи: мозковий (черепну коробку) та лицевий (кістки обличчя).

До складу мозкового відділу черепа входять 8 кісток. Серед них 4 непарні кістки (лобова, клиновидна, решітчаста та потилична) і 2 парні (2 тім’яні та 2 скроневі) (мал. 71). Усі кістки мозкового відділу черепа з’єднані нерухомо. Через великий отвір потиличної кістки порожнина черепа з’єднується зі спинномозковим каналом. Кістки основи черепа мають дрібні отвори, через які проходять кровоносні судини та черепно-мозкові нерви. Мозковий відділ черепа виконує захисну функцію, в його порожнині міститься головний мозок.

У лицевому відділі черепа 15 кісток, з яких 6 парних і 3 непарні. Парними є такі кістки, як: верхньощелепна, носова, сльозова, вилична, піднебінна, нижня носова раковина. Непарними кістками є нижня щелепа (єдина рухома кістка), під’язикова та леміш. Кістки лицьового відділу черепа утворюють ямки та порожнини для органів слуху, зору, нюху, а також верхніх відділів органів дихання і травлення.

Скелет тулуба складається із хребта і грудної клітки. Хребет людини складається із 33—34 хребців (мал. 73). У ньому розрізняють такі віддали: шийний (7 хребців), грудний (12 хребців), поперековий (5 хребців), крижовий (5 хребців) і куприковий (4—5 хребців). У дорослої людини крижові хребці зростаються в одну кістку — крижі, а куприкові — у куприк.

Довжина хребта становить близько 40 % довжини тіла. Хребет є основним опорним стрижнем тіла людини. Він зв’язує частини тіла, виконує захисну й опорну функції для спинного мозку та його корінців. До

верхнього кінця хребта кріпиться череп. Також до хребта приєднуються вільні кінцівки завдяки поясам кінцівок. Хребет забезпечує прямоходіння.

Кожний хребець має тіло, отвір та відростки. Отвори всіх хребців утворюють хребетний канал, у якому міститься спинний мозок. До відростків хребців кріпляться м’язи спини. Між хребцями є між-хребцеві диски з волокнистого хряща, які сприяють гнучкості хребета (мил. 72).

Хребет людини має 8-подібний вигин, що зумовлено вертикальним положенням тіла людини. Завдяки цьому вигину хребет пружний і уди-ри та поштовхи, які виникають при ходьбі, бігові та стрибках, послаблюються, що запобігає струсам мозку.

ГРУДНА КЛІТКА. Кістковою основою грудної порожнини є грудна клітка, яка захищає серце, легені, печінку і є місцем прикріплення дихальних м’язів і м’язів верхніх кінцівок (мал. 73). Грудна клітка складається із грудини, грудних хребців та 12 пар ребер.

Ребро спереду переходить у хрящ. Ребра з 1-го по 7-е називають справжніми, бо кожне з них кріпиться до грудини своїм хрящем. 8, 9 і 10 ребро є несправжніми, бо їхні кінці зростаються між собою хрящами, а потім разом із 7 ребром утворюють реберну дугу. 11 і 12 пари ребер називають вільними, бо вони завершуються в товщі черевної стінки. Ззаду кожна пара ребер з’єднана з одним хребцем.

Завдяки тому, що ребра від 1-го по 10-те напіврухомо з’єднані спереду за допомогою хрящів із грудиною, людина може змінювати об’єм грудної клітки при диханні.

Грудина — плоска кістка. До грудини кріпляться ключиці та ребра. У чоловіків грудина довша, ніж у жінок.

СКЕЛЕТ КІНЦІВОК. У верхній частині спини є дві плоскі кістки трикутної форми — лопатки, які зв’язані з хребтом і ребрами за допомогою м’язів. Кожна лопатка з’єднується також із ключицею. Лопатки і ключиці утворюють пояс верхніх кінцівок.

Скелет вільної верхньої кінцівки утворений плечовою кісткою, передпліччям, що складається із променевої та ліктьової кісток, і кісток кисті (див. мал. 74). До складу кисті входять два ряди дрібних коротких кісток зап’ястка, п’ять довгих кісток п’ястка та кістки пальців (фаланги).

Попрацюйте в групах

Розгляньте малюнок 74, назвіть парні, непарні та плоскі кістки людини. Обговоріть та поясніть їх функції.

Пояс нижніх кінцівок складається з крижів (5 крижових хребців) і рухомо з’єднаних з ними двох тазових кісток. Скелет вільної нижньої кінцівки складається із стегнової кістки, двох кісток гомілки — великогомілкової та малогомілкової, і кісток стопи. Стопа утворена кістками заплесна, плесна та фаланг пальців (мал. 75).

Особливе значення для трудової діяльності людини має великий палець кисті, якому властива велика рухливість, а також те, що він протиставлений решті пальців.

Стегнова кістка — найбільша й найдовша трубчаста кістка людини. З’єднуючись унизу із великогомілковою кісткою та надколінком, вона утворює колінний суглоб.

Стопа утворена 7 короткими кістками заплесна, до яких належить п’яткова кістка, 5 короткими кістками плесна та кістками пальців (фалангами). Стопа людини утворює склепіння, яке спирається на п’яткову кістку та на передні кінці кісток плесна. Склепіння діє як пружина, пом’якшуючи поштовхи тіла під час ходьби.

Склеписте розташування кісток стопи підтримується великою кількістю міцних сухожильних зв’язок.

Корисно знати

При тривалому стоянні та сидінні, перенесенні великих вантажів, при носінні вузького взуття зв’язки розтягуються, що призводить до сплощення стопи, тобто плоскостопості. При плоскостопості порушується постава.

Через погіршення кровопостачання швидко настає втома нижніх кінцівок, яка часто супроводжується ломотою, болем, а інколи й судомами.

Для профілактики плоскостопості рекомендують ходити босоніж по нерівній поверхні та по піску, що сприяє зміцненню склепіння стопи. Також запобігають розвитку плоскостопості ходьба навшпиньках, стрибки в довжину й висоту, біг, гра у футбол, волейбол і баскетбол, плавання.

Попрацюйте в групах

Визначте та назвіть кістки, які з’єднані нерухомо, рухомо, напіврухомо. Обговоріть та поясніть значення таких з'єднань кісток для життя людини

ТИПИ З’ЄДНАННЯ КІСТОК. Кістки в скелеті людини, залежно від функціонального призначення, можуть бути з’єднаними рухомо, нерухомо та напіврухомо (мал. 76).

Нерухомі з'єднання — це такі види сполучень, за яких кістки немовби зрощені між собою за допомогою певного виду сполучної тканини. Рухи при цьому' обмежені або зовсім відсутні. Нерухомість кісток мозкового відділу черепа {див. мал. 76, а), наприклад, досягається тим, що численні виступи однієї кістки входять у відповідні заглиблення іншої. Таке з’єднання кісток дістало назву шва. Кістки тазу з’єднуються з крижовими нерухомо за допомогою зв’язок.

Напіврухоме з'єднання {див. мал. 76, б) кісток досягається волокнистими хрящами, що містяться між кістками. При скороченні м’язів хребці зближуються. При ходьбі, бігові, стрибках хрящ діє як амортизатор, пом’якшуючи поштовхи й захищаючи тіло від струсу. Напіврухомо з’єднані хребці хребта.

Рухомі з'єднання кісток трапляються частіше. Вони являють собою суглоби (див. мал. 76, в). Є колінний, ліктьовий, плечовий та багато інших суглобів. Кінці кісток, які сполучаються рухомо, вкриті гіаліно-вим хрящем. Цей хрящ еластичний і має гладеньку блискучу поверхню, що значно зменшує тертя між кістками і тим самим полегшує їхній рух одна відносно одної. Зона сполучення кісток оточена суглобовою сумкою зі щільної сполучної ткани-

ни. Порожнина суглобової сумки заповнена спеціальною рідиною, яка діє як мастило, що також зменшує тертя між кістками. Зовні суглоб укріплений зв’язками.

Амплітуда та напрямок рухів у суглобі зумовлені формою суглобових поверхонь та їхньою взаємною відповідністю (мал. 77).

Поверхні плоского суглоба майже плоскі й ковзають одна по одній. Рухи обмежені міцними зв’язками. До такого виду суглобів належать суглоби зап’ястка й заплесна.

У циліндричному суглобі виступ однієї з кісток обертається всередині округлої западини іншої кістки, або навпаки. Циліндричний суглоб міститься між атлантом (пертим хребцем хребта) й епістрофеєм (осьовим хребцем). Він забезпечує рухи голови вправо і вліво, вгору і вниз.

Променева кістка із човноподібною кісткою зап’ястка утворюють еліпсоподібний суглоб. Такий суглоб забезпечує згинання-розгинання та відведення-приведення, обертання в ньому обмежене.

Плечовий і кульшовий суглоби — кулясті. У них кругла головка однієї кістки сполучається із чашоподібною заглибиною іншої. Кулястий суглоб є найбільш рухомим.

Якщо опукла поверхня однієї кістки відповідає увігнутій поверхні іншої, то такий суглоб називається блокоподібним. Рух у цьому суглобі нагадує рух завіси дверей, тобто навколо однієї осі. Лікоть і коліно — це видозмінені блокоподібні суглоби, у яких крім згинання-розгинання можливе незначне обертання.

В основі великого пальця руки міститься сідлоподібний суглоб. Рух такого суглоба можливий у двох взаємно перпендикулярних напрямках — вперед-назад та в обидва боки.

У деяких суглобах, крім основних утворень, є допоміжні: суглобові хрящі (диски, меніски), зв’язки тощо.

Залежно від кількості з’єднуваних кісток, суглоби поділяють на прості, складні та комбіновані.

Простими називають ті суглоби, які з’єднують дві кістки. Такі суглоби сполучають фаланги пальців. Складні суглоби з’єднують більше двох кісток. Наприклад, ліктьовий суглоб тощо. Комбіновані суглоби об’єднують між собою два окремі суглоби. їх прикладом є приєднання нижньої щелепи до скроневих кісток, ребер — до хребта.

Скелет людини складається зі скелета голови (черепа), скелета тулуба та скелетів верхніх і нижніх кінцівок.

У черепі розрізняють два відділи: мозковий і лицевий.

Скелет тулуба складається із хребта і грудної клітки.

Скелет вільної верхньої кінцівки утворений плечовою кісткою, передпліччям, що складається із променевоїта ліктьовоїкісток і кісток кисті. Скелет вільної нижньої кінцівки складається зі стегнової кістки, двох кісток гомілки — великогомілковоїта малогомілкової і кісток стопи. Кістки в скелеті людини з’єднані між собою рухомо, нерухомо або на-піврухомо.

Контрольні запитання

1.    З яких відділів складається скелет людини?

2.    Яка будова черепа людини?

3.    Яке значення та яка будова хребта людини?

4.    З яких кісток складається скелет верхніх кінцівок?

5.    Що таке плоскостопість?

6.    Яке значення має гнучкість хребта?

7.    Чи існує відмінність у скелеті жінки та чоловіка?

Завдання

1.    Поміркуйте, яке пристосування виникло в скелеті людини у зв'язку з прямохо-дінням? Серед запропонованих відповідей виберіть правильну та обґрунтуйте її. Відповіді: грудна клітка сплющена з боків, відсутність вигинів хребта, масивні кістки таза, плоска форма стопи.

2.    Заповніть у зошиті таблицю й узагальніть знання про скелет людини.

Будова скелету людини

Відділи скелету

Підвідділи скелету

Кістки

З’єднання кісток

 

Мозковий

Лобова, потилична, тім’яні, скроневі

Нерухоме

   

Нижньощелепна, верхньощелепні, носові, слизові

Рухоме

Скелет

тулуба

Хребет:

шийний,

грудний,

крижовий,

куприковий

7 шийних хребців

5 поперекових хребців

Напіврухоме хребці зрослися

 

Г рудина,

12 пар ребер,

12 грудних хребців

Напіврухоме

напіврухоме

Пояси

кінцівок

Пояс верхньої кінцівки

...

Суглоб

...

крижі, тазові кістки

...

Скелет вільних кінцівок

 

плечова, променева, ліктьова, кістки кисті

Суглоб

Нижня кінцівка (нога)

...

Суглоб

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 13:54, Переглядів: 12433