Народна Освіта » Біологія » Урок 30. Будова додаткового скелета людини

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 30. Будова додаткового скелета людини

Зверніть увагу на те, як пересувається людина на двох ногах і порівняйте це з пересуванням чотириногих ссавців. Хоч це відбувається по-різному, зверніть увагу на те, що в обох випадках важливе місце займають кінцівки. Отже, саме вони є ключовими у виконанні багатьох функцій. До речі, гра на музичних інструментах теж відноситься до цієї категорії. Як саме побудований скелет відповідних органів?

Ключові слова: плечовий, тазовий пояси, плече, передпліччя, стегно, гомілка, кисть, стопа.

Ви вже знаєте, що в людини е два скелети — осьовий та додатковий. З особливостями будови осьового ви вже знайомі. Додатковий же утворений плечовим і тазовим поясами та вільними кінцівками, що до них кріпляться. Пояси забезпечують приєднання кінцівок до осьового скелета. Деякі ділянки поясів спеціально пристосовані для прикріплення до них м’язів і з’єднання з кістками кінцівок.

Верхні кінцівки та плечовий пояс. Пояс верхньої кінцівки утворений двома самостійними половинками, кожна з яких складається з лопатки і ключиці. Пояс не зростається з осьовим скелетом, а лише приєднується до нього рухомо за допомогою м’язів і зв’язок. Це забезпечує рухливість передніх кінцівок у

різних площинах і під різними кутами (мол. 71).

Верхня кінцівка складається з плеча, що утворене плечовою кісткою, передпліччя — променевою та ліктьовою. Передпліччя сполучається з кистю, яка утворена кістками зап’ястка, п’ястка і фаланг пальців.

Нижня кінцівка та тазовий пояс. Пояс нижньої кінцівки також складається з двох частин, які в свою чергу утворені трьома кістками, що зростаються в тазові кістки. Позаду вони приростають до крижових хребців. Спереду тазові кістки з’єднуються гнучким хрящем. У жінок тазовий пояс є значно ширшим, ніж у чоловіків (мал. 72).

Вільна нижня кінцівка має стегно, утворене стегновою кісткою, та гомілку, що складається з великої та малої гомілкових кісток. Стегнова кістка з великою гомілковою утворюють колінний суглоб, до складу якого входить колінна чашечка — маленька кісточка трикутної форми, розміщена в сухожилку чотириголового м’яза стегна. Нижня частина кінцівки — це стопа, що утворюється з кісток передплесен, плесен та фаланг пальців.

Всі частини скелета людини мають певні особливості, пов’язані з прямохо-дінням.

Особливості будова скелету людини в зв’язку з прямоходіїшям і працею.

Кістки черепа є легшими й гладенькими. У людини добре розвинений мозковий відділ. Лицевий відділ черепа є значно меншим. Є виступ підборіддя. Хребет людини має Б-подібні вигини: шийний та поперековий лордози, грудний та крижовий кіфози. Грудна кліт-

кл людини має більшу ширину, ніж глибину в порівнянні з приматами. Лопатки людини більше зсунуті на спину, що дозволяє бути вільній кінцівці рухливішою (ма.ч. 73).

Довжина верхніх вільних кінцівок є відносно меншою і не такою масивною. Великий палець протистоїть чотирьом іншим, що дає рухливість і можливість захоплювати предмети. Збільшеною є рухливість верхньої кінцівки. Подібна зміна є помітною і в формі тазового поясу. У людини він має мископодібну форму. Також зміцненим є зв’язок хребта з тазом, масивніші нижні кінцівки. У людини стопа має склепіння. Протиставлення великого пальця зникло через перехід стопи лише до опорної функції.

1. Охарактеризуйте будову і функції плечового поясу.

2. Яку будову має верхня кінцівка людини?

3. Охарактеризуйте будову і функції тазового поясу

4. Яку будову має нижня кінцівка людини?

5. Порівняйте будову скелета людини та тварин. Охарактеризуйте відмінності.

Під час археологічних розкопок ви знайшли скелет людини. Як визначити, кому він належить — чоловікові чи жінці?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 11:10, Переглядів: 2389