Народна Освіта » Біологія » § 12. Харчові розлади та їх запобігання харчові розлади, викликані збудниками хвороб.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 12. Харчові розлади та їх запобігання харчові розлади, викликані збудниками хвороб.

Спричиняти харчові розлади можуть, перш за все, збудники, які потрапляють в організм з їжею. Більшість із них гине в ротовій порожнині від бактерицидної дії слини, а також у шлунку під дією шлункового соку та в результаті дії бактерій кишечника.

Деякі з мікроорганізмів стійкі до дії речовин шлунково-кишкового тракту. Це збудники дизентерії, черевного тифу, холери. Вони здатні розмножуватись у кишечнику та виділяти отруйні речовини. З немитими фруктами й овочами, погано провареними чи просмаженими м’ясом і рибою в організм людини можуть потрапити яйця паразитів.

Для профілактики харчових розладів, що викликані збудниками хвороб, потрібно добре мити фрукти й овочі. М’ясо та рибу слід добре проварювати й прожарювати. Не вживайте продукти харчування, у яких закінчився термін придатності.

У випадку харчового отруєння або серйозних розладів травлення необхідно негайно звернутися до лікаря, бо це може бути початком захворювання на дизентерію, черевний тиф або холеру.

У кишечнику людини є безліч корисних мікроорганізмів, які сприяють перетравлюванню їжі, знешкоджують токсичні речовини, сприяють нормальному функціонуванню кишечника. Вживання антибіотиків і харчові отруєння порушують баланс мікроорганізмів. Відбувається розвиток шкідливих мікроорганізмів, які здатні порушувати роботу кишечника та виділяти токсини. Для запобігання цього необхідно вживати кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ряжанку) та квашені фрукти й овочі, що сприяють відновленню мікрофлори кишечника та поліпшують травлення.

Тютюнокуріння й алкоголь мають негативний вплив на травну систему. Нікотин знижує виділення шлункового соку, сповільнює перистальтику. У курців знижується апетит і виникають кишкові розлади. Алкоголь подразнює оболонку шлунка, що призводить до запалення шлунка, дванадцятипалої кишки, печінки. При постійному вживанні алкогольних напоїв у людини може розвиватися така хвороба, як цироз, за якої печінка втрачає свої функції та руйнується. Це відбувається тому, що здорові клітини печінки заміщує сполучна й жирова тканини.

НЕЗБАЛАНСОВАНИЙ ХАРЧОВИЙ РАЩОН. Іноді знавше підвищення або зниження маси тіла є наслідком незбалансованого харчового раціону та свідчить про наявність психічного відхилення. Сьогодні все частіше стикаємося з такими харчовими розладами, як анорексія та булімія (мил. 32).

Анорексія — це психічний розлад, що характеризується нездоровим бажанням схуднути.

Однак в побуті анорексією часто називають хворобливу худорлявість. Мріючи про досконалу фігуру, людина може використовувати різні дієти, відвідувати тренування, приймати медикаменти, призначені лікарем. На жаль, іноді прагнення до схуднення може набувати хворобливих форм. Людині постійно здається, що вона товста, і схуднення продовжується до критичних станів. Вага тіла у хворих на анорексію може сягати позначки 35—25 кг. При цьому в людини випадає волосся, викришуються зуби, шкіра втрачає свою пружність і еластичність. Із часом людина взагалі не може вживати будь-яку їжу, а це може призвести до смерті.

Лікування анорексії може тривати роками й не завжди має позитивний результат.

Булімія є протилежним станом анорексії. Це звичайне переїдання, при якому людина практично не може контролювати власний апетит і кількість їжі, що споживається. Хворий не контролює обсяг і якість обраних продуктів, їсть дуже багато протягом короткого проміжку часу.

Негативними проявами булімії, окрім ожиріння, є помітний фізичний дискомфорт — хворобливі відчуття в шлунку та кишечнику, нудота, блювота тощо. Людина, що страждає на цю недугу, часто відчуває провину за власну поведінку, у неї може розвиватися депресія, ненависть до себе.

Ожиріння сьогодні є проблемою в усьому світі. Люди недотримуються правил збалансованого та якісного харчування. Не рідко люди відда

ють перевагу фаст-фуду, напівфабрикатам, сухарикам і чіпсам, які містять підсилювачі смаку та аромату. Ведуть малорухомий спосіб життя. Це все сприяє надлишковій вазі та ожирінню, що призводить до порушення функціонування не лише травної системи, а й усього організму.

Для запобігання харчових розладів дотримуйтеся збалансованого раціонального харчування, що запобігає виникненню анорексії та булімії. Продукти харчування мають містити повноцінний раціон поживних речовин (білків, вуглеводів, жирів) та вітаміни, а калорійність їжі — задовольняти потреби організму відповідно до затрат енергії.

Завдяки раціональному харчуванню та регулярній фізичній активності можна підтримувати бажану масу тіла й нормальне співвідношення жирової та м’язової тканин.

Спричиняти харчові розлади можуть, перш за все, збудники різноманітних інфекцій, які потрапляють в організм найчастіше зїжею. Наслідками незбалансованого харчування є такі хвороби, як: анорексія та булімія.

Харчові отруєння можуть викликати алкоголь і тютюнокуріння.

Контрольні запитання

1.    Яке значення мікрофлори кишечника для здоров’я людини?

2.    Охарактеризуйте вплив на травлення алкоголю та тютюнопаління.

3.    Наведіть приклади харчових розладів у людини.

4.    Які причини виникнення харчових розладів?

5.    Як запобігти захворюванням органів травлення?

Завдання

1. Поміркуйте, що, на вашу думку, впливає на відчуття голоду.

Перевірте свої знання

Тема: «ТРАВЛЕННЯ»

І рівень. Виберіть правильну відповідь

1. У якому середовищі активні ферменти шлункового соку?

а)    кислому

б)    лужному

в)    нейтральному

г)    у всіх середовищах

2. У якому відділі кишково-шлункового тракту всмоктується основна кількість води?

а)    у шлунку

б)    тонкому' кишечнику

в)    товстому' кишечнику'

г)    ротовій порожнині

3. Вивідні протоки підшлункової залози та жовчного міхура впадають у

а)    шлу'нок

б)    дванадцятипалу кишку'

в)    ободову кишку

г)    клубову' кишку'

II рівень. Виберіть правильні відповіді

1. Функціями печінки є

а)    розщеплення жирів

б)    утворення жовчі

в)    розщеплення жирів та вуглеводів

г)    знешкодження шкідливих речовин

2. Які відділи травного тракт}' знаходяться між ротовою порожниною і шлунком?

а) підшлункова залоза

б)стравохід

в) кишечник

г) глотка

3. Функціями шлунка є

а)    подрібнення їжі

б)    розщеплення білків

в)    знищення бактерій

г)    розщеплення вуглеводів

III рівень. Установіть відповідність

1. Між органом травної системи та ферментами, які він виділяє

Орган травної системи

Ферменти, які виділяє

1

підшлункова залоза

А

пепсин, желатиназа

2

шлунок

Б

не має ферментів

3

тонкий кишечник

в

трипсин, ліпаза

4

товстий кишечник

г

хімотрипсин, амілаза

2. Між назвами ферментів і тим відділом травної системи, яким він виділяється

Ферменти

їх функції

1

пепсин

А

розщеплює білок желатин

2

ліпаза

Б

розщеплює крохмаль до глюкози

3

амілаза

В

розщеплює білки до амінокислот

4

желатиназа

г

розщеплює жири до жирних кіслот і гліцерину

3. Між назвами ферментів і тим відділом травної системи, яким він виділяється

Орга

ни травної системи

Функції

1

шлунок

А

всмоктування води та розчинених у ній мінеральних речовин

2

товстий кишечник

Б

розщеплення білків, знезараження бактерій їжі кислим середовищем

3

тонкий кишечник

В

ковтання їжі та її надходження у стравохід

4

стравохід

Г

всмоктування поживних речовин у кров

IV рівень. Дайте відповіді на запитання

1.    Які системи органів регулюють травлення?

2.    Яким чином поживні речовини з їжі потрапляють до крові?

3.    Яким чином запобігти харчовим розладам?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 11:13, Переглядів: 10543