Народна Освіта » Біологія » § 16. Хвороби органів дихання та їх профілактика

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Хвороби органів дихання та їх профілактика

Пригадайте з курсу «Основи здоров’я», до яких захворювань належить туберкульоз. Що є збудником туберкульозу? У який спосіб відбувається зараження? Які ознаки хвороби?

Хвороби органів дихання. Причинами захворювань органів дихання можуть бути мікроорганізми (бактерії, віруси, гриби), фізичні й хімічні чинники (сухе, холодне, гаряче повітря, оксиди Нітрогену, чадний газ тощо), шкідливі звички (вживання прохолодних газованих напоїв, куріння), інші хвороби. До захворювань, спричинених бактеріями (стафілококами, стрептококами, пневмококами тощо), належать аденоїдити, гайморит, кашлюк, дифтерія, туберкульоз тощо; вірусами — грип. Усі вони належать до інфекційних хвороб. Деякі хвороби мають алергічну природу (наприклад, бронхіальна астма), деякі, наприклад, рак легень, належать до онкологічних.

Аденоїди — розростання носоглоткового мигдалика (іл. 42).

Аденоїди спостерігають здебільшого у дітей 5-12-річного віку, але трапляються вони і в перші роки життя, а також у дорослому віці. Носоглотковий мигдалик може бути збільшений у розмірах без ознак запалення), так і в стані гострого й хронічного запалення. Симптомами гіпертрофії мигдаликів є: порушення носового дихання, росту кісток лицьового черепа, гугнявість мови, зниження слуху, періодичний або постійний нежить, головний біль, запаморочення, розлади сну тощо. Дихання через рот призводить до формування так званого «аденоїдного типу» обличчя (іл. 43). Аденоїдити є джерелом інфекції в організмі. Вони часто призводять до запалень: вуха (отит), глотки (фарингіт), гортані (ларингіт) тощо.

Гайморит — запалення слизової оболонки однієї з придаткових пазух носа (гайморової). За гострої форми гаймориту спостерігається загальне нездужання, болі в ділянці гайморової пазухи та відповідної лобової ділянки, головний біль, підвищена температура тіла, утруднене носове дихання тощо.

Пневмонія (запалення легень) — група хвороб, яка характеризується запаленням тканин легень і кінцевих розгалужень бронхів. Пневмонія може бути самостійною хворобою або виникати в результаті ускладнень інфекційних хвороб, спричинених бактеріями або вірусами. Загальними симптомами хвороби є: інтоксикація організму, загальна слабість, озноб, підвищення температури тіла та пітливість, головні та м’язові болі, задишка за звичайних фізичних навантажень, кашель, болі в грудній клітці, хрипи в уражених місцях легень.

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, спричинене дифтерійною паличкою. Характеризується утворенням нальотів на слизових оболонках горла, гортані, носа тощо, появою набряків слизових оболонок та підшкірної жирової клітковини, загальною інтоксикацією організму (з ураженнями серця, нирок) та іншими ознаками. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом, а також через різноманітні предмети. Найбільш вразливими щодо хвороби є діти від 1 до 7 років. Хвороба протікає швидко, трапляються смертельні випадки. Для лікування дифтерії застосовують протидифтерійну лікувальну сироватку.

Туберкульоз також належить до гострих інфекційних захворювань, яке спричиняється туберкульозною паличкою. Цю бактерію відкрив німецький учений Роберт Кох у 1882 р. Вона надзвичайно стійка в довкіллі до дії хімічних сполук (кислот, лугів, спиртів), високих температур, може зберігатись у пилу десятки років. Сьогодні, за даними ВООЗ, туберкульозною паличкою інфікована третина населення Землі. Україна не є винятком, де з кінця XX ст. наявна епідемія туберкульозу, яка прогресує і є однією з основних медико-соціальних проблем. Серед причин епідемічної ситуації з туберкульозу — зниження життєвого рівня й добробуту більшості населення, незбалансоване, недостатнє та неякісне харчування, збільшення кількості соціально уразливих груп населення.

Поширеними є респіраторні вірусні інфекції, відомі як грип та грипоподібні хвороби; медициною вони реєструються як ГРЗ (гострі респіраторні захворювання) або ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції). Респіраторні віруси (РВ) вражають верхні дихальні шляхи та легені, інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом. На жаль, в організмі людини відсутні ефективні механізми боротьби з РВ. Основним механізмом боротьби з вірусом на ранньому і, як правило, найважчому етапі є підвищення температури тіла, яке вважають головним симптомом хворо

би. Хворі намагаються збити температуру, а це перешкоджає виробленню імунітету та сприяє затягуванню хвороби, можливим ускладненням.

Профілактика хвороб органів дихання. Для запобігання цим хворобам слід уживати загальнооздоровлювальних профілактичних заходів: загартування організму з метою зробити його менш сприйнятливим до зовнішніх впливів (переохолодження, інфекції тощо); раціональне харчування (споживання, особливо в зимово-весняний період, овочів та фруктів з високим умістом вітаміну С); дотримання режиму праці та відпочинку; уникнення шкідливих звичок, зокрема, відмова від куріння тощо. За виявлення ознак застуди, утрудненого носового дихання ефективними є фізіопрофілактичні заходи, зокрема промивання порожнини носа розчином морської солі (0,5 ч. л. на 1 склянку води), настоями кори дуба, польового хвоща, звіробою тощо; виконання спеціальних дихальних вправ, які сприяють укріпленню дихальних м’язів, відновленню правильного механізму носового дихання і позбавлення звички дихати через рот.

До профілактичних заходів, що запобігають захворюванням на туберкульоз та дифтерію, належать: щеплення; санітарно-гігієнічні заходи; соціальна профілактика. Пригадайте соціальні та санітарно-гігієнічні заходи профілактики туберкульозу.

Хвороби органів дихання. Причини захворювання. Профілактика хвороб

Для щеплення проти туберкульозу використовують вакцину БЦЖ. Перше щеплення (вакцинацію) проводять після народження дитини у пологовому будинку, а повторне (ревакцинацію) — у 6-7 та в 14-15 років.

Необхідним профілактичним заходом є щорічне обстеження (проба Манту).Його проводять, починаючи з однорічного віку. Для щеплення проти дифтерії використовують протидифтерійний анатоксин. Вакцинація складається із трьох щеплень і здійснюється у віці 3, 4 і 5 місяців. Ревакцинацію проводять у 1,5 року, 6, 11, 16 років і далі через кожні 10 років.

1. Назвіть основні причини, що призводять до хвороб органів дихання. 2. Охарактеризуйте хвороби органів дихання, що належать до інфекційних. 3. Які профілактичні заходи можуть запобігти захворюванням органів дихання?

4. Які народні методи лікування захворювань органів дихання вам відомі? 5. Чи можна туберкульоз порівняти з кіборгом і назвати хворо-бою-термінатором? Чому? 6. Використовуючи додаткові джерела інформації, ознайомтеся з лікувальною системою дихальних вправ професора Костянтина Бутейка, відомою як метод Бутейка, та його біографією. Підготуйте короткі повідомлення.

7. Туберкульоз уже давно перестав бути суто медичною проблемою. Це захворювання небезпечне для кожного та й для держави загалом: зростає захворюваність і смертність від цієї соціально-небезпечної хвороби. Висловте своє ставлення до цієї проблеми. 8. Прочитайте текст, поданий нижче. Обговоріть проблему й підготуйте виступ-звернення до суспільства від імені: а) Даніелса; б) судді. Висловте також власну думку стосовно цієї проблеми.

Роберта Деніелса (громадянина США), хворого на туберкульоз, посадили до в’язниці за те, що він з’явився в магазині без спеціальної маски, яку зобов’язаний носити, щоб не заражати інших. У нього виявлена невиліковна форма туберкульозу. Хворого утримували самого в камері в’язничної лікарні. Повітря, яке виводилося вентиляці ею з його камери, пропускали крізь спеціальні фільтри. Деніелса відвіду вав лише медичний персонал у захисних масках.

9. Як ви лікуєтесь під час грипу? 10. Яких профілактичних заходів уживаєте, щоб не захворіти на ГРЗ та ГРВІ?

Дихання — це складний процес, який включає надходження кисню в організм, використання його в реакціях біологічного окиснення. а також видалення кінцевих продуктів обміну речовин — вуглекислого газу та води. До системи органів дихання людини належать повітроносні шляхи (носова порожнина, глотка, гортань, трахея, бронхи) та легені.

Особливості будови органів дихання зумовлені їхніми функціями у забезпеченні дихання.

Звук утворюється в основному завдяки коливанню голосових зв’язок гортані, яке спричиняє тиск видихуваного повітря, що виходить крізь голосову щілину. Дихальні рухи — вдих і видих здійснюються за допомогою дихальних м’язів, головними з яких є діафрагма та міжреберні м’язи.

У легенях здійснюється газообмін між зовнішнім середовищем та організмом. Проникнення кисню з альвеолярного повітря у кров, а вуглекислого газу — із крові в альвеолярне повітря здійснюється завдяки дифузії, напрямок і швидкість якої визначає різниця концентрацій цих газів у крові та альвеолярному повітрі. Газообмін у тканинах здійснюється через тканинну рідину також завдяки дифузії. Окиснення органічних речовин у клітинах забезпечує організм енергією, необхідною для усіх процесів життєдіяльності.

Органи дихання особливо вразливі до інфекцій, тому для профілактики захворювань системи органів дихання необхідно усіляко зміцнювати організм, уникати шкідливих звичок, оберігатися від простуд, алергій тощо.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 5-07-2016, 13:52, Переглядів: 3012