Народна Освіта » Біологія » Урок 16. Захворювання органів дихальної системи

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 16. Захворювання органів дихальної системи

Більшість з нас з раннього дитинства чує таку пораду: вдихати повітря слід носом, а видихати через рот. Паління цигарок — прямий шлях до раку легень. Крім того, актуальним залишається пересторога захворювання на туберкульоз. Яким чином протидіяти цим та іншим хворобам органів дихальної системи?

Ключові слова: риніт, фарингіт, тонзиліт, ларингіт, трахеїт, бронхіт, пневмонія, плеврит, туберкульоз, паління тютюну.

Захворювання органів дихальної системи. Захворювання органів дихання можуть бути спричинені хвороботворними вірусами і бактеріями. Вони завжди е присутніми у більшій або меншій кількості в повітрі та воді. У розвитку хвороб можуть брати участь такі фактори, як пил або агресивні хімічні речовини, які потрапляють у атмосферу в результаті діяльності людини. Тверді пилові частинки, занурюючись в епітеліальні клітини дихальних шляхів, травмують їх і відкривають шлях для проникнення збудників хвороб. Те саме чинять їдкі речовини й ті, що легко проникають крізь слизові оболонки (наприклад, розчинники фарб, бензин тощо). Також підвищує ризик захворіти вдихання ротом надто холодного, гарячого та сухого повітря. Якщо людина вдих здійснює носом, повітря фільтрується від твердих часток, очищується на поверхні слизового епітелію, зігрівається або охолоджується. У слизу, який виробляють клітини війчастого епітелію, є фермент лізоцим, що має антибактеріальні властивості. Також туди потрапляють лейкоцити, що знищують бактерій.

Слиз, який накопичується у носовій порожнині, періодично потрібно видаляти. Щоб не розповсюджувати присутніх у ньому збудників, слід користуватися одноразовими паперовими серветками, а багаторазові — слід регулярно і ретельно прати окремо від інших речей. Далі повітря проходить крізь хоали і потрапляє у глотку. У її піднебінній частині та ротоглотці знаходяться острівці лімфоїдної тканини, так звані мигдалини, де повітря зазнає ще однієї очистки. Таким чином повітря до легень потрапляє у очищеному вигляді. Проте вдих відбувається досить швидко і захисні механізми нашого організму можуть не встигнути повністю очистити повітря. Особливо тоді, коли людина перебуває у натовпі, у транспорті, у задимленому приміщенні тощо. Ще небезпечнішим є перебування поряд з хворими. Хвора людина, що кашляє або чхає, розносить збудників хвороб на кілька метрів довкола себе. Ми цього не помічаємо і вдихаємо повітря, насичене бактеріями чи вірусами. Тому під час зростання сезонної захворюваності необхідно захищати органи дихання з допомогою марлевої пов’язки, особливо у місцях масового скупчення людей. Але необхідно пам’ятати, що маски необхідно час від часу міняти.

Якщо усе ж зараження сталося, у людини можуть виникати запалення слизових оболонок. Якщо ураження зазнала слизова оболонка носової порожнини — розвивається риніт, глотки — фарингіт, мигдалин — тонзиліт, голосових зв’язок — ларингіт, трахеї — трахеїт, бронхів — бронхіт. Запалення тканини легень називається пневмонією, а слизової оболонки плеври — плевритом.

Туберкульоз — одне з найнебезпечніших важковиліковних інфекційних захвороювань. Хворіють люди і тварини, при цьому вражаються різні органи з утворенням специфічних запальних процесів. Найчастіше трапляється туберкульоз легень, рідше — нирок і сечовивідних шляхів, кісток і суглобів. Дуже рідко уражаються лімфатичні вузли, очі, шкіра, мозок. Збудник туберкульозу — бактерія, яку називають «паличка Коха» на честь вченого, що її відкрив. Бактерія швидко гине при високій температурі (при 70'С — за 1 хв.), але витримує низькі. У закритих непровітрюваяих приміщеннях бактерія здатна зберігатися до кількох місяців.

Основним джерелом інфекції с хворі на туберкульоз. Зараження відбувається через вдихання пилу, на якому можуть знаходитися збудники, та повітряно-крапельним шляхом. Рідко

зараження відбувається через їжу, посуд та побутові речі. Люди, у організм яких потрапив збудник туберкульозу, необов’язково хворіють на туберкульоз, ажде у них формується імунітет проти збудника. Підвищує стійкість до захворювання вакцинація БЦЖ, здоровий спосіб життя та збалансоване харчування.

Неймовірну небезпеку для здоров’я людини таїть у собі паління. Цю звичку людство плекає сотні років. Безліч доказів шкідливості і смертельної небезпеки від тютюну досі не зупинили людство від використання рослини, з листків якої виробляють цигарки (мал. 37).

У тютюновому днмі міститься нікотин та сотні хімічних речовин, надзвичайно шкідливих для організму. Це чадний газ, синильна кислота, формальдегід, аміак, канцерогенні речовини (ті, що спричинюють рак), сажа, смоли, радіоактивні хімічні елементи, важкі метали.

У людей, які регулярно палять цигарки, слизові оболонки дихальних шляхів знаходяться в стані хронічного запалення, активність епітелію є зниженою. Захисні механізми у курців послаблені, на відміну від людей, які не палять. Паління цигарок знижує вміст кисню у крові. Якщо палять молоді люди, у них погіршуються показники розумової і фізичної працездатності, знижуються ефективність навчання, підвищується втомлюваність.

Курці у десятки разів частіше хворіють раком органів дихання, ніж люди, що не палять цигарок. Значно частіше курці хворіють бронхіальною астмою і туберкульозом. Загалом тривалість життя у результаті паління скорочується на 6-8 років. Смертність курців в молодому віці є на 30-40 % вищою.

Приблизно третина диму від цигарки потрапляє у зовнішнє середовище і забруднює його шкідливими речовинами. Людина, яка знаходиться у атмосфері тютюнового диму, отруюється так само, як і курець. Найшкідливішим тютюновий дим є для дітей.

Серцево-судинна система реагує на складові частини тютюнового диму спазмами судин, а також зміною структури їх стінок, у результаті чого стінки судин потовщуються і втрачають гнучкість. Зменшується внутрішній діаметр судин, що погіршує кровопостачання внутрішніх органів.

1. До яких наслідків можуть призвести пилові частки, які проникли у слизові оболонки носової порожнини?

2. Чим допомагають марлеві пов'язки під час епідемій хвороб дихальної системи?

3. Яку небезпеку являє собою збудник туберкульозу?

4. Опишіть негативні наслідки паління тютюну.

5. Чому рак легень може бути результатом паління тютюну?

• В 1 м3 шкільного класу до початку уроків знаходиться близько 2 600 мікробів. Скільки бактерій буде в 1 м3 класу після занять (6 уроків), якщо одна бактерія при температурі 25"С ділиться кожні 20 хв.

• Чому в людей, які палять утруднене дихання, розвивається задишка, швидко настає втома?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-06-2016, 13:06, Переглядів: 1278