Народна Освіта » Біологія » Урок 36. Поділ нервової системи на центральну і периферійну частину. Соматичний та вегетативний відділи нервової системи

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 36. Поділ нервової системи на центральну і периферійну частину. Соматичний та вегетативний відділи нервової системи

Ви звертали увагу на те. що не відчуваєте, як працює печінка або підшлункова залоза, нирки та інші внутрішні органи? Це справді так. А ось те, що серце працює, ви відчуваєте постійно. Часом ви можете відчути як у кишечнику відбуваються якісь процеси, але вплинути на них не можете. Отже, складні процеси у нашому організмі далеко не завжди ми можемо контролювати. Що ж їх контролює? Будемо з’ясовувати на цьому уроці.

Ключові слова центральна і периферична нервова система, соматична і вегетативна (автономна) нервова система, симпатична і парасимпатична нервова система.

Ми вже знаємо, що нервову систему поділяють на центральну (головний і спинний мозок) і периферичну, яка представлена 12-ма парами черепно-мозкових, 31-ою парою спинномозкових нервів та їхніми вузлами і сплетеннями.

Оцінюючи закономірності функціонування центральної і периферичної нервової системи, її поділяють на соматичну і вегетативну (автономну). Соматична керує діяльністю скелетних м’язів та органів чуттів, забезпечуючи взаємозв’язок організму із середовищем.

Соматична нервова система завдяки інформації, яку отримують рецептори органів чуттів, отримує інформацію про стан навколишнього середовища. У центральній нервовій системі ця інформація аналізується у центрах соматичної нервової системи і звідти надсилаються команди м’язам, зачозам, внутрішнім органам про те, як варто реагувати на отриману інформацію. Якщо, наприклад, очі відчули надмірне світло, миттєво повіки змикаються. Теплові рецептори на шкірі відчули гарячий предмет, у відповідь на це м’язи забезпечили відсмикування руки чи ноги від цього предмета. Усі дії нашого організму, що виникають у відповідь на інформацію від органів чуттів та рецепторів, є підконтрольними соматичній нервовій системі й одночасно контролюються нашою свідомістю. Наприклад, відсмикнувши ногу від холодної води, ми зусиллям волі можемо за певних обставин змусити себе все-таки зануритись у холодну воду.

Вегетативна нервова система контролює роботу переважно внутрішніх органів: серця, судин, органів травної системи, залоз внутрішньої секреції, а також гладенької мускулатури. Також ця система контролює діяльність самої центральної нервової системи. Діяльність вегетативної нервової системи є непід-контрольною свідомості. Вона має власні нервові центри обробки інформації, але цю інформацію вона отримує від тих самих доцентрових нейронів, що й соматична. Якщо команда робочому органу від соматичної нервової системи передається одним нейроном, то від вегетативної команда йде через два нейрони. Перший знаходиться у центральній нервовій системі, а другий — за її межами. Вегетативна нервова система складається з симпатичного та парасимпатичного відділів (лнл. 55).

Більшість органів іннервуєть-ся одночасно як симпатичним, так і парасимпатичним відділами вегетативної нервової системи, які діють на один і той самий орган протилежно. Наприклад, симпатичний відділ нервової системи збільшує ритм і силу скорочень серця, звужує судини, підвищує кров’яний тиск, прискорює дихання, розширює зіниці очей, зменшує слиновиділення і виділення шлункового та кишкового соку, уповільнює перистальтику кишок, посилює виділення поту. Парасимпатичний відділ уповільнює скорочення серця, розширює судини (є винятки) та знижує тиск у них, уповільнює дихання, звужує зіниці очей, збільшує виділення слини і травних соків, прискорює перистальтику кишок і не впливає на шкіру. Загалом симпатичний відділ нервової системи стимулює енергетичний обмін, а парасимпатичний — уповільнює його.

Симпатичний відділ вегетативної нервової системи бере початок у середній частині спинного мозку (останній шийний, грудні й П-ПІ поперекові сегменти), де містяться тіла перших нейронів, відростки яких закінчуються в нервових вузлах двох симпатичних ланцюгів вузлів (гангліїв), розміщених з обох боків та спереду від хребта. У цих ланцюгах (гангліях) містяться тіла других нейронів, відростки яких безпосередньо іннервують робочі орга

ни. У вузлах перший та другий нейрони з’єднуються за допомогою сннансів.

Парасимпатичний відділ автономної нервової системи утворений гілками кількох нервів, які відгалужуються від середнього та довгастого мозку та на рівні крижового відділу спинного мозку.

Загалом вегетативна нервова система регулює і змінює фізіологічний стан тканин та органів, пристосовуючи їх до діяльності всього організму в умовах навколишнього середовища, не підкоряючись волі людини.

Поділ нервової системи на соматичну та вегетативну, центральну й периферичну має відноснинй характер, оскільки всі відділи нервової системи анатомічно та функціонально пов’язані один з одним і працюють як єдине ціле.

1. Дайте визначення соматичної нервової системи.

2. Дайте визначення вегетативної нервової системи.

3. Які функції виконує симпатична нервова система?

4. Які функції виконує парасимпатична нервова система?

5. Яка система посилює перистальтику кишечника?

6. Порівняйте способи отримання інформації соматичною і вегетативною нервовими системами.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 11:51, Переглядів: 1316