Народна Освіта » Біологія » Паразитичні членистоногі

НАРОДНА ОСВІТА

Паразитичні членистоногі

Паразитичні павукоподібні і комахи, як правило, мають ротові органи колючо-сисного типу і живляться кров'ю. Разом зі слиною до рани можуть потрапити збудники тяжких інфекційних захворювань. Щоб цього не сталося, слід дотримуватися правил гігієни та санітарно-гігієнічних норм.

 

Паразитичні павукоподібні

Кліщі

Паразитами тварин, рослин (мал. 17.1) і людини є більшість кліщів, які належать до групи павукоподібних, багато з них є переносниками збудників захворювань. Так, вам відомо про те, що багато видів кліщів, які живляться кров’ю, переносять збудників небезпечних інфекційних захворювань (іксодо-вий, селищний, собачий кліщі).

Слід зазначити, що такі кліщі є паразитами, хоча вони не живуть усередині тіла хазяїна. Іксодовий кліщ (мал. 17.2) може мати у своїй слині одночасно збудників двох або навіть трьох інфекційних захворювань, якими людина може заразитися навіть після одного укусу. Іксодового кліща можуть переносити птахи під час міграцій за тисячі кілометрів, поширюючи тим самим захворювання на великі відстані.

Кліщ коростяний свербун (мал. 17.3), що спричиняє коросту,— це ендопаразит, бо він живе у шкірі людини. Профілактика полягає в дотриманні чистоти, пранні та дезінфекції одягу, своєчасному виявленні та лікуванні хворих на коросту.

Пристосування до паразитизму та заходи безпеки

Кліщі мають пристосування до паразитичного способу життя: їхнє тіло здатне розтягуватися і збільшуватися в розмірах, вони можуть довгий час не живитися, їхній ротовий апарат здатний проколоти шкіру (мал. 17.4), очі редуковані або відсутні.

Профілактика спрямована на захист від укусів за допомогою спеціального одягу або відлякуючих хімічних препаратів. Для попередження захворювань, які переносяться кліщами, у небезпечних регіонах людям роблять профілактичні щеплення.

 

 

Паразитичні комахи

Воші

Серед комах, що паразитують на людині, відомі ектопаразити. Це представники групи вошей — головна, платтяна та лобкова воші (мал. 17.5). Воші є невеличкими безкрилими комахами. Вони живляться кров’ю людини і можуть переносити збудників хвороб. Саме через вошей людина заражається висипним і поворотним тифом. Зараження вошами називають педикульозом. Яйця вошей, які вони прикріплюють на волосся або одяг, називають гнидами.

 

Блохи

Людська блоха (мал. 17.6) та деякі інші види блох — це ектопаразити, що живляться кров’ю. Небезпечні вони тим, що можуть переносити збудників чуми — бактерію чумної палички, яка міститься в їхній слині та фекаліях. Блохи також можуть поширювати енцефаліт і туляремію.

Заходами профілактики є підтримання належного санітарно-гігієнічного стану приміщень та знищення бліх і мишоподібних гризунів.

Клопи та двокрилі

Блощиця постільна (мал. 17.7) живиться кров’ю людини. До ектопаразитів також відносять таких кровососів, як самки ґедзів (мал. 17.8), москіти, комарі. У слинних залозах малярійні комарі (мал. 17.9) можуть переносити збудників малярії. Личинки оводів (мал. 17.10) є ендопаразитами. Вони поселяються під шкірою тварин.

Пристосування до паразитизму та заходи безпеки

Сплощена форма тіла вошей і бліх полегшує їхнє пересування між волоссям тварин. Тільки форма сплощення в цих паразитів різна. Воші сплощені зверху вниз, а блохи з боків.

Стрибальні ноги бліх (мал. 17.11) дозволяють їм легко нападати на тварин і швидко їх наздоганяти. А кігтики на ніжках вошей (мал. 17.12) — міцно триматися за волосся тварини-хазяїна.

Профілактика педикульозу полягає в підтриманні чистоти тіла, волосся, одягу, перевірці санітарного стану вокзалів, поїздів тощо. З комарами, ґедзями та іншими кровососами борються, використовуючи спеціальні речовини.

Завдяки боротьбі із малярійними комарами та вчасному лікуваню хворих людей протягом ХХ століття вдалося значно обмежити поширення малярії.

Цікаво, що час появи одягу вдалося встановити за допомогою генетичного аналізу вошей. Виявилося, що вид вошей, який живе в одязі (платтяна воша), відокремився від інших вошей приблизно 70 тис. років тому. Тобто саме в цей час і набув масового поширення одяг.

Предки постільної блощиці жили в печерах Азії разом з кажанами і людьми. Швидше за все, саме від кажанів ми й отримали таких співмешканців. Перші згадки про цих паразитів залишили давні греки за 400 років до н. е.

Збудників малярії можуть переносити близько 100 видів малярійних комарів анофелісів. Та найчастіше це роблять представники 30-40 видів. До сьогодні щорічно від малярії вмирає більше мільйона людей, переважно в країнах Африки.

Запам'ятайте найважливіше

Паразитичні павукоподібні і комахи є, як правило, кровосисними ектопаразитами. Під час їхнього живлення разом зі слиною в ранку можуть потрапляти збудники небезпечних захворювань.

Профілактичні заходи полягають у підтриманні чистоти тіла, волосся, приміщень та громадських місць, своєчасному виявленні та лікуванні хворих, знищенні мишоподібних гризунів, мух, комарів тощо.

Перевірте свої знання

1. Яких паразитичних комах ви знаєте?

2. Чим небезпечні кліщі для людини?

3. На яких організмах можуть паразитувати кліщі?

4*. Мешканців верхнього поверху одного з будинків стали турбувати укуси якихось «дрібних комах». Яким чином це може

бути пов’язано з тим, що на горищі оселилося багато голубів?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють паразитичні членистоногі.

Категорія: Біологія

Автор: admin от 4-11-2015, 10:54, Переглядів: 17430