Народна Освіта » Біологія » Комахи з неповним перетворенням

НАРОДНА ОСВІТА

Комахи з неповним перетворенням

Комахи з неповним перетворенням (без метаморфозу) не мають стадії лялечки. До цих комах належать таргани, бабки, прямокрилі, рівнокрилі, терміти. Вони мають велике значення у природі та для людини.

Бабки

Це крилаті хижаки, відомі з кам’яно-вугільного періоду. Це лютки, стрілки, коромисла. Дорослі комахи мають чотири крила. Самка бабки відкладає яйця у воду, з яєць виходять личинки (мал. 12.1). Вони бігають по дну на довгих ногах і плавають реактивним способом (набирають, а потім із силою виштовхують із задньої кишки струмінь води). Живляться личинки рачками, личинками інших комах і навіть мальками риб. Через кілька років підводного життя личинка виходить з води, виповзає на водяні рослини, її хітиновий панцир на спині тріскається і звідти з’являється доросла крилата бабка. Бабки є регуляторами чисельності комах.

Прямокрилі

До цієї групи належать коники, цвіркуни, кобилки (дибки), сарана (мал. 12.2). Вони мають видовжене тіло, стрибальні кінцівки, деякі можуть сюрчати. Серед прямокрилих є рослиноїдні та хижі види.

Капустянка (мал. 12.3) — дуже цікава тварина, що належить до прямокрилих. Вона має копальні кінцівки, зовні схожі на кінцівки крота, і риє підземні ходи, руйнуючи кореневу систему рослин. Це злісний шкідник ягідників, парників і городів. Капустянка здатна також плавати і літати, завдяки чому швидко поширюється.

Рівнокрилі

Рівнокрилі мають сисні ротові органи і живляться соками рослин. В Україні поширена цикада гірська (мал. 12.4). Зовні вона схожа на муху, але, на відміну від неї, має дві пари крил. Цикада відома своїм цвірчанням, яке подібне до співу птахів. В Індонезії мешкають найбільші цикади з розмахом крил до 18 см.

Попелиці (мал. 12.5) — маленькі м’якотілі комахи з двома парами крил. Живляться вони соками рослин і завдають величезної шкоди садам і городам. Навесні з яєць вилуплюються безкрилі самки, які розмножуються партеногенезом: вони не відкладають яйця, а народжують личинок без запліднення. На осінь з’являються як самці, так і самки. Після спаровування восени самки відкладають зимуючі яйця. Природним ворогом попелиці є хижий жук сонечко. Цю комаху навмисно розводять і випускають на поля та сади. Такий метод боротьби зі шкідником називають біологічним.

Таргани

Це найдавніші комахи, характерні мешканці теплого та вологого клімату. Вони ведуть нічний спосіб життя, живляться рештками їжі, сміттям тощо.

Два види — чорний і рудий таргани — пристосувалися до життя в оселі людини (мал. 12.6). Такі види називають синантропними (від грец. «син» — разом і «антропос» — людина). Вони живляться харчовими рештками, залишають свої екскременти на їжі, посуді, меблях. Це не тільки неприємні комахи, вони також є переносниками інфекцій, яєць червів-паразитів. Тому не можна допускати існування цих комах там, де живуть і харчуються люди.

Клопи

Зовні клопи нагадують жуків, але ротові органи в них колючо-сисні — хоботки. Живуть як на суходолі (черво-ноклоп безкрилий, або клоп-солдатик, італійський клоп), так і у воді (клоп-водомірка, водяний скорпіон, клоп-гладун) (мал. 12.7).

Існують паразитичні види, наприклад синантропний вид блощиця постільна. Вона живиться кров’ю людини, спричиняючи подразнення на шкірі, свербіж, порушення сну.

Серед клопів є шкідники сільського господарства, наприклад клоп черепашка шкідлива, який висмоктує зернівки злаків.

Терміти

Це унікальні комахи, які живуть колоніями і все життя проводять в особливих спорудах — термітниках, що можуть досягати 10-12 м заввишки і 60 м у діаметрі. Серед термітів існує поділ на касти: є солдати, робочі особини, самці та самка (цариця) (мал. 12.8). Живляться терміти переважно деревиною, тому можуть завдавати шкоди, руйнуючи дерев’яні споруди. В Україні трапляється один вид термітів — терміт шкідливий.

Воші

Ця група комах включає дрібних безкрилих паразитичних комах, які живляться кров’ю ссавців. Розвиток вошей відбувається дуже швидко — весь життєвий цикл проходить за 24 години. На людині паразитують головна воша (мал. 12.9), а також платтяна та лобкова воші. Вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань, наприклад тифу.

Запам'ятайте найважливіше

До комах з неповним перетворенням належать найдавніші тварини, такі як таргани, бабки, рівнокрилі, клопи, терміти. Вони відрізняються за багатьма показниками, але в усіх з яйця вилуплюється личинка, яка, як правило, принципово не відрізняється від дорослої комахи, відсутня стадія лялечки.

Серед цих комах є регулятори чисельності інших комах, шкідники сільського господарства, паразити, що спричиняють хвороби або переносять збудників хвороб.

Перевірте свої знання

1. Яких комах відносять до тварин з неповним перетворенням?

2. Які комахи з неповним перетворенням завдають шкоди сільському господарству?

3. Яке значення мають таргани? Чи можна стверджувати, що вони мають негативне значення у природі та для людини?

4. Яку користь людині можуть приносити комахи з неповним перетворенням?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ці тварини.

Категорія: Біологія

Автор: admin от 2-11-2015, 14:20, Переглядів: 4620