Народна Освіта » Біологія » Типи розвитку комах

НАРОДНА ОСВІТА

Типи розвитку комах

Комахи представлені понад 1,5 млн видів. Їх розділяють на дві великі групи за типом післяза-родкового розвитку. Це комахи з повним та неповним перетворенням, що надає їм переваги у виживанні.

 

Типи розвитку комах

Розвиток комахи починається після запліднення і спочатку відбувається в яйці. Після вилуплення з яйця, або народження, починається післязародковий етап. У цей час організм може відносно самостійно існувати та живитися. Виділяють два типи післязародко-вому розвитку комах — з повним і неповним перетворенням.

Неповне перетворення

При неповному перетворенні з яйця може вилуплюватися організм, подібний до дорослого, але значно менший за розмірами. Він росте, розвивається, проте принципово його будова та характер живлення можуть не змінюватися.

Ріст відбувається стрибкоподібно після линяння, бо зовнішній скелет не дає тілу рости поступово, кожне збільшення супроводжується линянням. Після линяння з оболонок виходить личинка, схожа на попередню, але більша за розмірами. Вона може мати окремі недорозвинені органи (крила) або системи органів (статеву систему). У розвитку з неповним перетворенням виділяють такі стадії:

1.    Яйце

2.    Личинка

3.    Дорослий організм (імаго)

Так розвиваються представники груп таргани, бабки, прямокрилі, рівнокрилі, воші, клопи, терміти.

Повне перетворення

Повне перетворення означає, що в процесі розвитку є стадія спокою, яку називають лялечкою. Під час розвитку з неповним перетворенням її немає.

Розглянемо розвиток з повним перетворенням на прикладі метеликів. Самки після запліднення відкладають яйця, з яких згодом виходять червоподібні личинки, які називаються гусінню. Метелики мають крила, живляться, висмоктуючи хоботком нектар, деякі взагалі не харчуються. А гусінь поїдає листя (ротовий апарат гризучого типу). Тобто личинка різко відрізняється від дорослої комахи. Личинка харчується, росте і накопичує певний запас поживних речовин у своєму тілі. Після цього вона утворює кокон, виділяючи захисну речовину навколо себе. Так утворюється лялечка. Вона не живиться і майже не рухається. Усередині кокона відбувається повна перебудова, утворюється доросла особина — імаго. Після певного часу вона виходить назовні.

Отже, у розвитку з повним перетворенням виділяють такі стадії:

1.    Яйце

2.    Личинка (не схожа на імаго)

3.    Лялечка

4.    Дорослий організм (імаго)

Завдяки непрямому розвитку личинки не конкурують з дорослими особинами за їжу, територію та інші ресурси. Нерухома стадія без живлення дозволяє тваринам переживати несприятливі періоди (зиму, посуху тощо). Це сприяє кращому виживанню виду. У цьому полягає біологічний сенс розвитку з повним перетворенням.

До комах з повним перетворенням відносять метеликів, або лускокрилих, двокрилих, жуків, бліх, перетинчастокрилих тощо.

Бер Карл Максимович (1792-1876) — видатний російський природознавець німецького походження, засновник ембріології — науки про зародковий розвиток живих організмів. Одним із перших важливих досліджень ученого було ретельне вивчення розвитку та вилуплення курчат із яєць. Працюючи в Петербурзькій академії наук, Бер досліджував розвиток найважливіших органів хребетних тварин: хорди, мозку, ока, серця, легенів тощо. Він переконливо довів, що в живій природі немає застиглих форм,— вона перебуває в постійному розвитку.

Запам'ятайте найважливіше

Післязародковий розвиток комах може бути з повним і неповним перетворенням. Розвиток з неповним перетворенням (без метаморфозу) передбачає стадії: яйце — личинка — доросла комаха. Розвиток з повним перетворенням (з метаморфозом): яйце — личинка — лялечка — доросла комаха.

Перевірте свої знання

1.    Чим характеризується повне перетворення? Наведіть приклади.

2.    Чим характеризується неповне перетворення? Наведіть приклади.

3*. У чому полягають переваги розвитку з повним перетворенням?

4**. Чи можна гусінь вважати черв’яком? Аргументуйте свою думку.

Охорона природи України

Національні природні парки

Головна мета — це поєднання охорони природи з організованими формами відпочинку і туризму.

В Україні 13 національних природних парків, найвідомішими з яких є національні природні парки «Синевир» і «Сколевські Бескиди» в Карпатах; «Шацькі озера» на Волині, «Гоміль-шанські ліси» на Слобожанщині.

Природний національний парк «Гоміль-шанські ліси», розташований на межі лісостепу та степу, було організовано одним із останніх — лише в 2004 р. До його складу увійшли нагірні діброви правобережжя Сіверського Дінця, лівобережні заплавні прирічні ліси та луки. Тут є чимало озер, ділянки лучних степів з багатою рослинністю. Загалом на площі 14 314,8 га (143,148 км2) зберігся типовий для лісостепу надзвичайно багатий та різноманітний тваринний світ.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:37, Переглядів: 27858