Народна Освіта » Біологія » Павукоподібні

НАРОДНА ОСВІТА

Павукоподібні

Ці тварини були героями давньогрецьких міфів, хоча існували за мільйони років до появи Стародавньої Греції. Вони нерідко викликають у нас страх, хоча небезпечними є далеко не всі. Ми часто просто змітаємо їхнє павутиння і навіть не замислюємося про унікальність цих дивовижних тварин — павукоподібних.

 

Поширення та спосіб життя павукоподібних

Середовище життя

Павукоподібні — це представники членистоногих, до яких належать павуки, кліщі, скорпіони, косарики. Це переважно наземні мешканці. Хоча серед павуків і кліщів є й прісноводні види, а одна з груп кліщів живе в морі.

Багато павуків — хижаки, що полюють за допомогою ловильної сітки — павутини. На черевці в них розташовані павутинні бородавки, а в них — залози, які виробляють рідину. Вона застигає на повітрі, утворюючи павутину. Чому павук не прилипає до своєї павутини? Радіальні нитки, по яких він бігає, неклейкі, а на спіральних є краплі клейкої рідини.

Що їдять і хто їх їсть?

Павуки — переважно засадні хижаки. Ті з них, хто робить тенета, чекають, поки здобич потрапить у них. Здобиччю може буди будь-яка тварина невеликого розміру. Це переважно комахи. Потрапивши в павутину, жертва, вириваючись із неї, розгойдує її. Павук підбігає до жертви та впорскує в неї отруту, яка спочатку паралізовує її, а потім розкладає її тіло зсередини. Через деякий час павук висмоктує напівперетравлену суміш.

Є серед павукоподібних і рослиноїдні види. Це переважно кліщі. Серед них також багато паразитів. Так, рослиноїдні павутинні кліщі можуть ставати небезпечними шкідниками сільськогосподарських культур. Крім того вони можуть бути і переносниками хвороб рослин.

Полюють на павуків комахи, жаби, ящірки, птахи та дрібні звірі.

 

Особливості будови павукоподібних

Мал. 9.1. Павук-птахоїд — найбільший у світі павукРозміри тіла

Найбільшим павуком є павук-птахоїд, який мешкає в лісах Південної Америки (мал. 9.1). Деякі екземпляри сягають у довжину більше 20 см.

А найменшим у світі є павук Patu marplesi. У Західному Самоа був знайдений екземпляр завдовжки трохи більше 4 мм.

Відділи тіла

Тіло павука складається з головогрудей і черевця (мал. 9.2). На головогрудях розташовані чотири пари простих очей, хеліцери (видозмінені кінцівки з отруйними залозами), педипальпи (видозмінені кінцівки без отруйних залоз) і чотири пари ходильних ніг з кігтиками. Вусиків у павукоподібних немає. На черевці немає кінцівок, на ньому розташовані дихальця, статевий і анальний отвори. Тіло й кінцівки павукоподібних укриті волосками.

 

Різноманітність

Зараз відомо понад 100 тис. видів павукоподібних: павуків, кліщів, скорпіонів та інших груп.

Каракурт

У степовій зоні та на півдні України живе каракурт (мал. 9.3, с. 38). Отрута його самки у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Укуси спричиняють сильний біль у всьому тілі та втрату свідомості, а 3 % покусаних людей гине. Якщо своєчасно ввести потерпілому протикаракуртову сироватку, то за три-чотири дні людина одужує.

Мал. 9.2. Зовнішня будова павукаМал. 9.3. Каракурт — смертельно небезпечний отруйний павук. Мал. 9.4. Тарантул — отруйний павук. Мал. 9.5. Водяний павук, що живе у воді. Мал. 9.6. Іксодовий кліщ — кровосос, переносник енцефаліту. Мал. 9.7. Скорпіон кримський веде нічний спосіб життя

Тарантул

Тарантул — отруйний павук, що живе в південних районах України (мал. 9.4). Його укус спричиняє сильний біль, набряк, утруднення дихання, але за 5-6 годин симптоми зникають.

Водяний павук

У ставках і річках живе павук-сріблянка. Своє житло під водою він будує з павутини, наповнюючи його бульбашками повітря, необхідного йому для дихання (мал. 9.5).

Кліщі

Це дрібні павукоподібні. Сегменти тіла в них злиті. Паразитичні кліщі переносять багато інфекційних захворювань, серед яких дуже небезпечні поворотний тиф, енцефаліт, туляремія, тайговий енцефаліт тощо (мал. 9.6).

Кліщ коростяний свербун спричиняє коросту. Павутинні кліщі паразитують на рослинах. Багато видів кліщів є ґрунтоутворювачами, вони живляться рослинними рештками, що гниють.

Скорпіони

Великі хижаки, мають членисте черевце, на кінці якого розміщене отруйне жало (мал. 9.7). Педипальпи закінчуються клішнями, якими вони ловлять і утримують здобич. Жало скорпіони заносять зверху і встромляють у жертву, упорскуючи отруту.

 

Розмноження і розвиток

Павуки розмножуються статевим способом. Самка в них більша за розмірами. Запліднені яйця павуки відкладають у кокон, з якого згодом виходять молоді особини. Вони випускають павутинку-вітри-ло, яку підхоплює вітер, що відносить молодь на велику відстань.

 

Значення для людини

Позитивне

• Контролюють чисельність шкідливих комах та інших дрібних організмів (павуки, скорпіони тощо).

• Є джерелом павутиння, яке використовується у деяких виробництвах (павуки).

• Використовуються у харчовій промисловості, наприклад, при виготовленні деяких сирів (кліщі).

Негативне

• Збудники деяких захворювань (кліщі).

• Переносники деяких захворювань (кліщі).

• Отруйні види можуть становити небезпеку для життя людини (павуки, скорпіони).

• Окремі види є шкідниками сільського господарства (кліщі).

Запам'ятайте найважливіше

Павукоподібні — наземні тварини, але є й такі, що живуть у воді. Їхнє тіло складається з головогрудей і черевця. Мають вісім ходильних кінцівок з кігтиками, прості очі, не мають вусиків, на головогрудях — хеліцери та педипальпи. Отруйні павукоподібні можуть становити небезпеку для людини. Деякі є збудниками і переносниками небезпечних захворювань.

Перевірте свої знання

1. За якими рисами тварину можна віднести до павукоподібних?

2. Де живуть представники павукоподібних?

3. Як розмножуються павукоподібні?

4. Як живляться представники павукоподібних?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ці тварини.

Категорія: Біологія

Автор: admin от 2-11-2015, 13:22, Переглядів: 3105