Народна Освіта » Біологія » Членистоногі тварини. Ракоподібні

НАРОДНА ОСВІТА

Членистоногі тварини. Ракоподібні

Членистоногі — панівна група тварин на Землі. Вона налічує понад 1,5 млн видів тварин. їхнє тіло вкрите панциром, а ноги складаються з окремих члеників, тому їх і називають членистоногими. Найбільш відомими представниками членистоногих є ракоподібні, павукоподібні й комахи.

 

Поширення та спосіб життя членистоногих

Середовище життя

Представників членистоногих можна побачити будь-де. Вони живуть на землі і під землею, у воді, у повітрі та на інших живих організмах (мал. 8.1). Серед них трапляються малорухомі, повзаючі, плаваючі та літаючі види. Ракоподібні є представниками членистоногих, які живуть переважно у воді. Хоча серед них є й деякі наземні види.

Що їдять і хто їх їсть?

У членистоногих (і ракоподібних зокрема) можна спостерігати всі можливі варіанти живлення тварин. Вони можуть бути хижаками або рослиноїдними, бути фільтраторами або паразитами, поїдати мертві організми. Їх самих поїдає величезна кількість живих організмів: кишковопорожнинні, черви, молюски, риби, жаби, ящірки, птахи, звірі і, певна річ, інші членистоногі.

Особливості будови ракоподібних

Розміри тіла

Серед ракоподібних є найменші й найбільші представники членистоногих. Найменшим є паразитичний рачок, довжина тіла якого — 0,1 мм.

А найбільшим — японський краб-павук: власне саме його тіло має дожину близько 45 см, а от розмах ніг досягає 4 м. Вага цього краба — до 20 кг (мал. 8.2).

Відділи тіла

Тіло складається з окремих сегментів. У більшості членистоногих воно поділене на три відділи — голову, груди і черевце. У деяких два перших відділи тіла зливаються, утворюючи головогруди (мал. 8.3). Ззовні тіло членистоногих укрите хітиновим панциром. На голові ракоподібних добре видно два складних ока, які складаються з багатьох маленьких вічок.

Ноги та їхні видозміни

На сегментах тіла ракоподібних розташовані ноги. Ті ноги, за допомогою яких тварина рухається, називають ходильними (мал. 8.3). Але на багатьох сегментах функція ніг інша. Ноги, які розташовані на голові, видозмінилися і стали щелепами. Ніжки на черевці можуть брати участь у процесі розмноження.

Окрім того, на голові ракоподібних є дві пари вусиків. Тварини використовують їх як органи чуття.

Мал. 8.3. Зовнішня будова рака

Різноманітність ракоподібних

Відомо понад 30 тис. ракоподібних, серед яких є важливі промислові види: креветки, омари, лангусти, краби. Їхнє м’ясо — смачний і цінний продукт, у якому є мінеральні солі й вітаміни, необхідні людям.

Мокриці

Мокриці — єдина група ракоподібних, які живуть і розмножуються на суходолі (мал. 8.4). Дивовижно, але ці тварини поширені саме в пустелях і напівпустелях Африки, Передньої та Середньої Азії. Живуть вони в тих місцях, де ґрунтові води залягають неглибоко. Мокриці є гарними ґрунтоутворювачами, подібно до дощових черв’яків, яких там немає.

Ракоподібні-фільтратори

Морські жолуді (балянуси) і морські качечки ведуть сидячий спосіб життя — оселяються на каменях і днищах кораблів (мал. 8.5). Живляться вони, відфільтровуючи органічні частки з води. Їхні видозмінені ніжки нагадують гіллясті вуса, якими вони підганяють до рота воду.

Криль

Крихітні рачки евфаузиди, довжина тіла яких — 3-5 мм, живуть величезними скупченнями, які називають крилем (мал. 8.6). Саме криль є основною їжею оселедця, морського окуня, тріски та вусатих китів. Крилем, багатим на білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини й вітаміни, живляться також чайки, пінгвіни та людина.

Дивовижним ракоподібним є невеличкий щитень. За 200 млн років він практично не змінився. Напевно, тому, що з 365 днів на рік він активний тільки два тижні, а решту часу існує у вигляді яєць, які можуть зберігати життєздатність до 15 років.

Мал. 8.4. Мокриці — представники наземних ракоподібних. Мал. 8.5. Морські качечки прикріплюються до опори спеціальною ніжкою. Мал. 8.6. Криль — представник промислових ракоподібних

Значення ракоподібних для людини

Позитивне

• Джерело шовку, павутини, з яких виготовляють тканини (шовковичний шовкопряд, павуки).

• Джерело продукту харчування — меду (бджоли).

• Уживаються в їжу (краби, раки, коники тощо).

• Регулюють чисельність шкідників (павуки, коники тощо).

• Використовуються в медицині (бджоли тощо).

Негативне

• Деякі види є шкідниками сільського господарства (павутинні кліщі, непарний шовкопряд тощо).

• Можуть бути збудниками захворювань (воші, кліщі тощо).

• Можуть бути переносниками захворювань (воші, блохи, кліщі тощо).

• Деякі види отруйні (павуки, жуки тощо).

• Деякі ракоподібні перешкоджають руху кораблів, коли оселяються на їхніх корпусах. Також вони можуть скупчуватися на гідротехнічних спорудах (наприклад, шлюзах або бакенах) і порушувати їхню роботу.

Запам'ятайте найважливіше

Членистоногі — це тварини із членистим тілом (голова, груди, черевце), яке вкрите хітиновим панциром. Живуть вони в усіх середовищах — у воді, на землі й під землею. Багато представників здатні до польоту. Найбільш відомими представниками членистоногих є ракоподібні, павукоподібні й комахи.

Ракоподібні — переважно водяні організми. На голові в них розташовані дві пари вусиків і складні очі. На черевці є кінцівки.

Перевірте свої знання

1. За якими рисами тварину можна віднести до групи членистоногих?

2. Де живуть представники членистоногих?

3. Як розмножуються ракоподібні?

4. Як живляться представники ракоподібних?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ракоподібні.

6*. Чому раки червоніють, коли їх варять?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 2-11-2015, 13:12, Переглядів: 5077