Народна Освіта » Біологія » Павукоподібні

НАРОДНА ОСВІТА

Павукоподібні

Павукоподібні — це восьминогі наземні членистоногі, переважно хижаки, що мають хеліцери — отруйні органи захоплення й убивання здобичі. Багато павукоподібних здатні до плетіння павутини. До цієї групи належать павуки, скорпіони, косарики, кліщі.

 

Зовнішня будова та спосіб життя

Павук-хрестовик дістав свою назву за візерунок у формі хреста на спині. Хрестовики, як і багато інших павуків,— хижаки, що полюють за допомогою ловильної сітки — павутини. На черевці в них розташовані павутинні бородавки, а в них — залози, які виробляють рідину. Вона застигає на повітрі, утворюючи павутину. Чому павук не прилипає до своєї павутини? Радіальні нитки, по яких він бігає, неклейкі, а на спіральних є краплі клейкої рідини. Як павуки полюють? Ховаються і чекають. Потрапивши в павутину, жертва, вириваючись, розгойдує її. Павук підбігає до жертви, встромляє в неї хеліцери та вприскує отруту, яка спочатку паралізовує, а потім розкладає тіло жертви. По тому павук висмоктує напівперетравлену суміш.

Тіло павука складається з головогрудей і черевця. На голово-грудях розташовані 4 пари простих очей (вусиків немає), хеліцери; педипальпи і 4 пари членистих ходильних ніг з кігтиками. На черевці немає кінцівок, є дихальця, статевий і анальний отвори. Тіло й кінцівки вкриті волосками.

Внутрішня будова

Основна їжа павука-хрестовика — комахи.

Отрута, введена в тіло жертви, містить травні ферменти, тому комаха починає перетравлюватися зовні. Закінчується травлення у шлунку під дією ферментів травної залози. У кишечнику поживні речовини всмоктуються, а неперетрав-лені рештки виводяться через анальний отвір.

Павуки дихають легенями та трахеями (мережі розгалужених трубочок). Повітря в них потрапляє через отвори дихальця. Кровоносна система така ж, як у ракоподібних. Органами виділення є мальпі-гієві судини, які відкриваються в кишечник.

Нервова система павуків складніша, ніж у ракоподібних, це зумовлює їхні складні інстинкти. Надглотковий нервовий вузол і черевний нервовий ланцюжок, зливаючись, утворюють один ганглій. У павуків добре розвинені органи дотику, зору, на ногах і педипальпах розташовані органи смаку та хімічного чуття.

•    Найбільшим павуком є павук-птахоїд. Він мешкає в лісах Сурінама та Гвінейської республіки, а також у Венесуелі й Бразилії. У 1965 р. експедиція Сан-Мартіна знайшла екземпляр, діаметр якого дорівнював 28 см. Для порівняння: такий самий діаметр має обідня тарілка.

•    А найменшим у світі є павук Patu marplesi. Він мешкає в Західному Самоа. У тому ж 1965 р. на висоті в шістсот метрів був знайдений екземпляр завдовжки всього-на-всього трохи більше 4 мм.

Павуки — роздільностатеві організми. Самка більша за розмірами. Запліднення відбувається в тілі самки. Цікавою є шлюбна поведінка павуків. Самка може сплутати самця зі здобиччю, тому деякі самці, наближаючись, розгойдують павутину в певному ритмі, який заспокоює самку. Інші приносять «шлюбний дарунок» — здобич. Поки самка висмоктує її, відбувається спаровування. Самка каракурта після спаровування з’їдає самця. Запліднені яйця павуки відкладають у кокон, з нього згодом виходять молоді особини. Вони випускають павутинку-вітрило, яку підхоплює вітер, що відносить молодь на велику відстань.

Різноманітність і значення павукоподібних

Павуки дуже корисні, бо знищують мух, комарів і комах-шкідників. Існують отруйні павуки. У степовій зоні та на півдні України живе каракурт. Отрута його самки у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії. Укуси спричиняють сильний біль у всьому тілі та втрату свідомості, 3 % людей гине. Якщо ввести протикаракуртову сироватку, за три-чотири дні людина одужує. Тарантул — отруйний павук, що живе в південних районах України. Його укус спричиняє сильний біль, набряк, утруднення дихання, але за 5-6 годин симптоми зникають.

 

У ставках і річках живе павук-сріблянка. З павутини він будує житло під водою, наповнюючи його бульбашками повітря, необхідного йому для дихання.

Кліщі — дрібні, часто паразитичні тварини, багато з них є переносниками збудників захворювань. Сегменти тіла злиті, ротовий апарат — колючий хоботок. Іксодові кліщі переносять понад 20 інфекційних захворювань, серед яких дуже небезпечні поворотний тиф, енцефаліт, туляремія, тайговий енцефаліт тощо.

Якщо після прогулянки лісом ви виявили у своєму тілі кліща, змастіть його олією: вона закупорить отвори органів дихання кліща, він задихнеться і відпаде. Відривати кліща не можна, ротові органи можуть залишитися в тілі та спричинити зараження. Коростяний свербун спричиняє коросту. Оселяючись на шкірі людини, він прогризає в ній ходи й відкладає яйця, що спричиняє нестерпний свербіж. Зараження відбувається під час контакту з хворим або його речами. Багато видів кліщів є ґрунтоутворювачами, вони живляться рослинними рештками, що гниють.

Скорпіони. Великі хижаки, мають членисте черевце, на кінці якого розміщене отруйне жало. Педипальпи закінчуються клішнями, якими вони ловлять і утримують здобич. Жало скорпіони заносять зверху і встромляють у жертву, упорскуючи отруту.

Запам'ятайте найважливіше

Павукоподібні — наземні тварини. Їхнє тіло, вкрите волосками, складається з головогрудей і черевця. Мають 8 ходильних кінцівок з кігтиками, прості очі, не мають вусиків, на головогрудях — хеліцери та педипальпи. Травлення частково зовнішнє, дихають легенями та трахеями, органи виділення — мальпігієві судини. Добре розвинені органи чуття.

Перевірте свої знання

1.    За якими ознаками павукоподібні схожі на інших представників членистоногих?

2.    Яке значення павукоподібних?

3*. Які особливості обміну речовин павукоподібних пов’язані з їхнім наземним існуванням?

4**. Чи варто боятися павуків? Аргументуйте свою відповідь.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 22:26, Переглядів: 8479