Народна Освіта » Мистецтво » Українські писанки

НАРОДНА ОСВІТА

Українські писанки

Писанкарство - це ще один прояв самобутньої культури народу.

Писанки прикрашали орнаментами-візерунками, побудованими на ритмічному повторенні геометричних елементів або рослинних чи тваринних мотивів.

Геометричні елементи дуже прості: кружальця, трикутники, ромби, «кривульки», лінії. Нині використовують такі мотиви, як «баранячі роги», «кучери», «кудрявці», «вітрячки», «гребінчики», «восьмира-менна зірка». «Кривульки», або «безконечник», - зигзагоподібний меандровий орнамент, який відомий ще з часів трипільської культури. До цього виду орнаментальних мотивів належать «сосонки», «хвощ» і «перерви». Відомий узор «ружа» (зірки, розетки) являє собою перехід від геометричного до рослинного орнаменту. Іноді він нагадує зображення сонця.

В основі рослинного орнаменту лежать спостереження реально існуючих форм у природі. Їхня виразність - це яскраве враження від побаченого.

Найпоширеніша техніка декорування великодніх яєць - восковий розпис, хоча поширеними були також і крашанки, дряпан-ки, крапанки або шкрябанки.

Писанки розпочинали писати не в якийсь визначений день, а в зручний, вільний від хатньої роботи час. Проте до цього дійства готувалися. Якщо Великодній піст - це час духовного і фізичного очищення, то день, коли писали писанки, був ще особливішим. Цю роботу розпочинали умиротвореними, вгамувавши всі недобрі думки. Розпочинали писати зі слів: «Господи, благослови». Часто першу писанку ознаменовували написом: «Христос Воскрес!». У цей день писанкарка намагалася не робити важкої роботи, аби рука не тремтіла, могла виводити чіткі візерунки.

Протягом Великодніх свят писанками обдаровували дітей, родичів, сусідів. Варені писанки споживали за святковим столом. Найкращі писанки освячували в церкві і обов’язково зберігали від Великодня до Великодня. Освячені пи-

санки дуже шанували, їх зберігали на видному місці або біля ікон, вони були оберегом і окрасою домівки. Ця своєрідна колекція була гордістю кожної писанкарки. Люди не уявляли свято Великодня без писанки.

Створіть ескіз великодньої писанки. Спробуйте розшифрувати зміст зображень.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі, фломастери, кольорові олівці.

План роботи:

•    На аркуші паперу скомпонуйте (знайдіть відповідне місце) зображення, намалюйте збільшений силует яйця.

•    Оберіть одну із запропонованих у підручнику схем традиційного розпису писанок.

•    Визначте, якими кольорами ви будете користуватися. (Традиційні - жовтий, помаранчевий, червоний, чорний.)

•    Почніть наносити кольори з найсвітлішого, як у справжній писанці.

•    Якщо ви задоволені результатом, то можете спробувати зробити й справжню писанку, користуючись порадами в підручнику.

1.    Розкажіть, як ваша родина святкує Великдень.

2.    Разом із друзями спробуйте виготовити до свята писанку або дряпан-ку за своїми ескізами.

ЕТАПИ РОБОТИ НАД ПИСАНКОЮ

Писанкарський інструмент писачок досить простий у виготовленні. У розщеплену на кінці паличку під прямим кутом вставляють металеву трубочку, частіше використовують металевий наконечник від шнурівок до взуття. Цю деталь закріплюють тонким дротиком. Писачок вмочують у розтоплений віск, потім нагрівають над полум’ям свічки. Цим розігрітим інструментом наносять орнамент на поверхню яйця.

Ще один інструмент кульку виготовляють так. У кінець палички встромлюють голку або шпильку з потовщенням на кінці. Інколи використовують звичайний сірник. Від величини потовщення залежить розмір і характер орнаменту. Кулькою працюють дещо відмінно від писачка: її вмочують щоразу в гарячий віск, не нагріваючи на вогні. Крапельку воску, що збирається навколо потовщення, швидко наносять на яйце. Виходить щось на зразок коми. З таких елементів виконують візерунок. Часто писачок і кульку об’єднували в одному інструменті (з одного боку палички - писачок, а з другого - кулька). Розпис роблять одразу двома техніками, що збагачує та урізноманітнює орнаментальний мотив.

Для писанок беруть курячі яйця гарної форми з білою гладенькою шкаралупою, щоб орнамент був контрастний і чіткий, а колір насичений і чистий. Оскільки фарба не за-

вжди добре береться, яйце перед розписом протирають розчином оцту і води в пропорції один до одного.

Зазвичай розписують сирі яйця. Полежавши деякий час, воно засихає і тому може зберігатися багато років. А можна попередньо видалити вміст яйця. Для цього в шкаралупі роблять з протилежних сторін два маленькі отвори і видувають вміст яйця. Після розпису писанки вкривають не дуже щільним шаром воску, після чого кладуть у холодний фарбовий розчин. Попередньо дно посудини, призначеної для фарбування писанок, вистилають ганчіркою. Потім на дуже повільному вогні доводять до кипіння. Коли на поверхні розчину фарби з’явилася плівка розтопленого воску, - це знак, що писанки готові. їх дістають і з іще гарячих стирають залишки воску. Щоб писанка була яскравою, її протирають олією.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 20:49, Переглядів: 13567