Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Комп'ютерне конструювання одягу

НАРОДНА ОСВІТА

Комп'ютерне конструювання одягу

1. Як можна використовувати комп'ютер при виготовленні швейного виробу?

2. Чи можна використовувати комп'ютер для побудови кресленика швейного виробу?

Використання комп'ютерів у конструюванні швейних виробів

Сьогодні комп’ютер є засобом, без якого вже не можна обійтися в будь-якій галузі діяльності людини. Комп’ютерні технології ввійшли в наше життя — від побуту до виробництва. Виготовлення одягу перетворилося на потужну розвинену індустрію, а конструювання одягу стало доступним майже для всіх бажаючих.

Разом з класичними методами й засобами конструювання сьогодні використовують комп’ютерні програми та комплекси, які не тільки скорочують час на конструювання, а й мають безліч можливостей для творчості.

З’являються й удосконалюються САПР (системи автоматичного проектування) одягу, які дозволяють втілити в реальність найсміли-віші фантазії модельєрів-конструкторів і відкривають безмежні перспективи у виробництві одягу. Такі програми мають різні можливості й застосування: одні використовують у домашніх умовах, інші розроблені спеціально для підприємств. Метою САПР є вдосконалення

процесу виготовлення швейних виробів. Завдяки цим програмам можна не тільки будувати кресленики швейних виробів, а й виконувати моделювання, виготовляти лекала, розмножувати ці лекала відповідно до розмірних груп (мал. 15.1). Крім цього сучасні програми надають рекомендації щодо розкладки лекал на тканині. Для виконання конструювання швейних виробів існують такі програми: «Компас», «AutoCAD», «Solid Works», «Leko», «Gratis», «Грація», «JULIVI» тощо.

 

Поняття про комп'ютерні програми для конструювання швейних виробів

Майже всі комп’ютерні програми для конструювання швейних виробів (у тому числі й універсальна програма «JULIVI») працюють не тільки з готовими лекалами, а й використовують різні методики побудов. У ці програми внесено багато різних відомих методик конструювання швейних виробів. Програми налаштовані так, що можна не тільки користуватись існуючими методиками, а й змінювати їх. Крім цього в програми вже введені стандарти на розмірні дані типових фігур жінок, чоловіків, дітей. Базу стандартних розмірів можна редагувати та використовувати разом з індивідуальними замірами фігури. За допомогою цих програм можна швидко отримати кресленик конструкції одягу різного розміру, силуету.

У програмах можна виконувати оцифруваиня паперових чи картонних лекал або їхніх окремих контурів через дигітайзер. Це необхідно для того, щоб можна було звіряти з ними кресленик створюваної конструкції або використовувати як елементи побудови.

Дигітайзер — це пристрій, який застосовується для перетворення на цифровий формат готових паперових зображень, таких як кресленики, схеми, карти. Він складається з планшета, на якому розташовують призначений для оцифровування оригінал, і пера, що визначає позицію на планшеті (мал. 15.2).

При дотику пера до планшета на комп’ютері відображаються його координати у вигляді нескінченної кількості точок.

 

Програми для конструювання швейних виробів цікаві тим, що можуть бути корисними не тільки спеціалістам із досвідом, а й початківцям.

Побудова елементів конструкції

Кожна комп’ютерна програма, яка є складовою конструкторського комплексу, орієнтована на певного споживача — від початківця до фахівця і має відповідний інтерфейс.

Інтерфейс — сукупність засобів, які допомагають людині управляти комп’ютером.

Наприклад, у програмі «ЛЛЛУІ» робоче вікно програми містить кнопкове меню, що відповідає виконанню певних побудов: знаходження точок, побудови відрізків заданої величини, криволінійних ліній, кіл тощо (мал. 15.3).

Якщо підвести курсор до кнопки однієї з функцій, на екрані виникає підказка — назва кнопки (тобто інформація про те, що являє собою вибрана функція).

Натиснувши на закладку «Лінії» (мал. 15.3а), можна отримати меню для функцій, пов’язаних з побудовою ліній (мал. 15.36). При перемиканні на іншу закладку з’являються меню, пов’язані з темою обраної закладки.

Отже, використовуючи певні кнопки, можна будувати кресленик у ручному режимі. Також можна використовувати готові кресленики за потрібними мірками.


Програма «Дизайн» складається з двох робочих вікон: вікна побудови креслеників конструкцій та вікна роботи з готовими лекалами (мал. 15.4).

Робота йде в тому вікні, яке активізоване натисненням на нього лівою клавішею миші. При вході в програму автоматично активується вікно побудови кресленика конструкції, оскільки саме із цього починається робота з проектом (після того як задані початкові величини).

Існують програми, призначені для рукодільниць, для яких пошиття — це хобі. Такі програми значно простіші. Для побудови креслеників у них достатньо лише обрати фасон швейного виробу та ввести свої мірки (мал. 15.5).

Після того як кресленик побудований, його роздруковують на принтері. Для цього в програмі можна задати формат паперу, і кресленик буде розділений на відповідні частини, які помістяться на даному форматі паперу.

Програми для побутового вжитку (на відміну від комплексів) можна придбати в Інтернеті або завантажити демонстраційну версію. Також їх можна придбати в торгівельній мережі у вигляді установчого диску, за допомогою якого встановити на власний комп’ютер.

Ключові слова: комп'ютер, комп'ютерна програма для конструювання швейних виробів, інтерфейс, дигітайзер, кнопкове меню.

Контрольні запитання

1. Для чого використовують комп'ютерні програми конструювання швейних виробів?

2. У чому полягає основний принцип роботи таких програм?

3. Як підготувати до друку розроблений у програмі кресленик швейного виробу?

4. Де можна взяти програму для комп'ютерного конструювання? Працюємо творчо й самостійно

1. Спробуйте завантажити та встановити на власний комп'ютер демонстраційну версію програми з конструювання швейних виробів.

2. Виберіть модель прямої спідниці.

3. По черзі введіть власні мірки та виконайте побудови.

4. Порівняйте, як змінювався кресленик.

5. Якщо є можливість, роздрукуйте кресленик і порівняйте з тими, що були побудовані з використанням креслярських інструментів.

6. Зробіть висновок щодо точності побудов.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Ходзицька

 

Автор: admin от 29-12-2016, 16:59, Переглядів: 4810