Народна Освіта » Інформатика » § 11. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедіа

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Програмне забезпечення для опрацювання об’єктів мультимедіа

Для роботи з об’єктами мультимедіа використовують різні програми. Одні з них призначені для імпортування або відтворення відео та / або аудіо, інші — для редагування мультимедійних даних, зміни форматів відео- та аудіофайлів тощо.

Програми для опрацювання аудіоданих

У користувачів часто виникає потреба в опрацюванні на комп’ютері звукових даних, отриманих із зовнішніх пристроїв, наприклад мікрофона, електрогітари, синтезатора тощо.

Процес перетворення звукового сигналу із зовнішніх джерел у цифровий формат і запису в аудіофайл називають захопленням аудіо.

Для захоплення аудіо потрібно приєднати до комп’ютера аудіо-пристрій, наприклад мікрофон, і запустити програму для запису звуку.

В ОС Windows є стандартна програма Звукозапис, яку можна запустити за допомогою команди Пуск ^ Всі програми ^ Стандартні ^ Звукозапис (рис. 11.1). Якщо під час записування звуку натиснути кнопку зупинки запису, відкриється вікно з пропозицією зберегти файл.

Записаний звук зберігатиметься у форматі WAV. Процес звукозапису можна призупинити, а потім продовжити з того самого місця.

 

 

У деяких програмах, наприклад у стандартній програмі Звукозапис ОС Windows XP (рис. 11.2), тривалість записуваного фрагмента обмежена. До відкритого звукового файла фрагменти можна дописувати багато разів.

Аудіоредактор — програма для опрацювання аудіофайлів.

За допомогою встановленого на комп’ютер аудіоредактора користувач має можливість записувати аудіо з будь-яких джерел, накладати спецефекти, обрізати аудіофайли, створювати різні звуки тощо.

Серед популярних аудіоредакторів можна назвати Audacity, Sony SoundForge, Adobe Audition та ін. Для відтворення аудіоданих (прослуховування звуку) використовують аудіоплеєри, наприклад Winamp, AIMP, JetAudio.

Програми для опрацювання відеоданих

З відеоданими, як і з аудіоданими, на комп’ютері можна виконувати певні дії: захоплення, опрацювання, зберігання. Для цього використовують відповідні пристрої та програмне забезпечення.

Процес перетворення відеосигналу із зовнішнього пристрою в цифровий формат і запису у відеофайл називають захопленням відео.

За джерелом і типом відеосигналу розрізняють захоплення відео з аналогового пристрою, з екрана монітора, із цифрових відео-камер.

Захоплення з аналогового пристрою — це запис відео з телевізора, аналогової відеокамери, касетного відеомагнітофона тощо. Для оцифрування аналогового відеосигналу використовують спеціальні пристрої — відеоадаптери.

Захоплення з екрана монітора — це запис усього, що відображається на екрані монітора або його частині.

Серед програм для захоплення відео з екрана монітора можна назвати Icecream Screen Recorder, CamStudio тощо. Крім захоплення з екрана монітора, вони дозволяють здійснювати захоплення звуку з мікрофона або колонок та зберігати відеофайли у форматах, які підтримуються сучасними медіаплеєрами.

Захоплення із цифрових відеокамер — це запис усього, що фіксує підключена до комп’ютера цифрова відеокамера.

Більшість цифрових відеопристроїв комплектується спеціальним програмним забезпеченням, зокрема і для захоплення відео. Але зазвичай відеоредактори, серед яких і Windows Movie Maker, мають функції захоплення відео з цифрових камер.

Відеоредактор — програма для створення, редагування та монтажу відеофайлів з окремих відеофрагментів.

 

Серед популярних відеоредакторів можна назвати такі програми, як Lightworks, Pinnacle Studio,

Sony Vegas Pro тощо (рис. 11.3). У Windows 7-10 можна встановити відеоредактор Кіностудія, завантаживши його з Інтернету.

Для відтворення аудіо та відео, а також для перегляду зображень, використовують медіаплеєри, одним із яких є вже знайомий вам Програвач Windows Media.

Засоби перетворення аудіо- та відеоформатів

Різні пристрої та програми накладають різні вимоги до формату даних. Перетворити аудіо- або відеофайли з одного формату в інший допомагають спеціальні програми — конвертери.

Конвертер — програма, яка дозволяє перекодувати медіафай-ли в потрібний формат.

Щоб виконати конвертацію відео- або аудіофайла, наприклад програмою Convertilla, треба додати або перетягти потрібний файл у робоче поле конвертера, вибрати формат, до якого конвертується файл, і клацнути кнопку Конвертувати.

Питання для самоперевірки

1. Що таке захоплення аудіо?

2. Яке призначення аудіоредактора?

3. Що таке захоплення відео?

4. З яких пристроїв можна захоплювати відео?

5. Назвіть програму для перегляду відеофайлів.

6. Як називають програми для зміни формату відеофайлів?

вправа 11

Створити аудіофайл за допомогою стандартної програми за наведеним описом.

1) Створіть на робочому столі папку Медіа. Підключіть мікрофон (рожеве гніздо) та навушники (зелене гніздо) до комп’ютера. Запустіть стандартну програму звукозапису.

2) Увімкніть кнопку Запис. Надиктуйте своє прізвище, ім’я, клас. Зупиніть запис і збережіть файл з іменем Вправа 11 у папці Медіа. Завершіть роботу програми, вимкніть мікрофон.

3) Прослухайте запис за допомогою медіа- або аудіоплеєра. комп’ютерне тестування

Виконайте тестове завдання 11 з автоматичною перевіркою на сайті interactive.ranok.com.ua.

 

Це матеріал з підручника Інформатика 8 клас Бондаренко

 

Категорія: Інформатика

Автор: admin от 7-10-2016, 20:18, Переглядів: 16384