НАРОДНА ОСВІТА

Птахи

Птахи — це унікальні хребетні, пристосовані до польоту, їхні передні кінцівки в процесі еволюції перетворилися на крила. Птахи живуть на всіх материках, освоїли життя в різних екологічних умовах. Сучасні птахи включають безліч видів.

Поширення та спосіб життя

Середовище життя

Більшість птахів здатні до польоту. Але є серед них і плаваючі та бігаючі види, які не можуть літати. Живуть птахи на всіх континентах. У тропічних країнах кількість видів птахів більша. А от за кількістю особин одного виду лідирують полярні регіони.

Що їдять і хто їх їсть?

Більшість птахів — хижаки. Лише деякі живляться рослинною їжею, та й то вони вибирають найбільш поживні частини рослин — насіння, плоди, бруньки. А окремі види навіть перейшли на живлення нектаром. Щодо полювання на інших тварин птахи дуже добре спеціалізовані. Одні полюють на рибу, другі — на комах, треті — на гризунів та інших дрібних ссавців.

На самих птахів полюють представники майже всіх великих груп тварин: ссавці, плазуни, риби, членистоногі та інші птахи.

 

Політ птахів

Дивовижним і надзвичайно швидким способом пересування птахів є політ. Він може бути махаючим і ширяючим. При ширяючому польоті (мал. 23.1) крила птаха широко розкриті, але він не махає ними, а використовує природні потоки повітря, подібно до дельтаплана. Під час махаючого польоту (мал. 23.2) птах опускає й повертає крило, спираючись на повітря та

відштовхуючись від нього, просувається вперед, створюючи підйомну силу.

 

ОсоблиВості будоВи

Розміри тіла

Найбільшим представником сучасних птахів є нелітаючий африканський страус (мал. 23.3). Його зріст сягає 270 см, а вага — 150 кг. Найменшим птахом є колібрі-бджілка, яка живиться нектаром квітів. Її вага — приблизно 2 г, а довжина тіла — 5-6 см (мал. 23.4). Одна така пташка важить менше, ніж перо страуса.

Відділи тіла

Тіло птаха поділяється на голову, шию, тулуб та кінцівки. Шкіра тонка й суха, не має залоз, укрита пір’ям, що є її похідним і за своїм хімічним складом схоже на луски плазунів та шерсть ссавців.

На голові птахів розташовані великі очі, барабанні перетинки, ніздрі та дзьоб. Дзьоб складається з двох частин — наддзьобка та піддзьобка. Зубів у птахів немає, що полегшує їхню вагу і є пристосуванням до польоту. Передні кінцівки перетворені на крила і вкриті пір’ям, задні — розташовані під тулубом, вкриті лусками й закінчуються роговими кігтиками.

Пір’я птахів

Розгляньмо будову пір’я (мал. 23.5, с. 92). За будовою та функціями пера можна поділити на три групи: контурні, пухові та пух. Контурне перо складається з порожнистого стрижня й опахала. Опахало — це тонка й легка площина. Якщо розглянути його під лупою, то можна побачити, що від стрижня відходять тонкі борідки першого поряд-

ку, від них — борідки другого порядку. Вони налягають одна на одну й сполучені між собою гачечками. Контурні пера несуть основне навантаження під час польоту, а пух і пухові пера, які розташовані під ними, слугують для збереження тепла. Пух складається зі стрижня та борідок, які не сполучені між собою. Пухові пера мають ознаки контурних і пуху.

 

Розмноження і розВиток

Формування яйця

Після дозрівання яйцеклітина виходить з яєчника й потрапляє до яйцепроводу, де відбувається внутрішнє запліднення. Запліднена яйцеклітина повільно рухається яйцепроводом, де вкривається спочатку білком, потім двома тонкими підшкаралуповими оболонками й, нарешті, шкаралупою.

Будова яйця

Яка ж будова яйця (мал. 23.6)? Те, що ми називаємо жовтком,— яйцеклітина із зародком і запасом поживних речовин і води. Жовток укритий білковою оболонкою. Ззовні розташовані дві тонкі підшкаралупові оболонки. На тупому кінці яйця між ними міститься повітряна камера, через яку, завдяки порам на шкаралупі, відбувається газообмін між зародком і зовнішнім середовищем. Жовток у певному положенні в центрі яйця підтримують два скручені білкові канатики, кріпляться до шкаралупи,— халази. У разі зміни положення яйця вони закручуються так, щоб зародок завжди був зверху й зігрівався при насиджуванні. Зовні яйце вкрите вапняною шкаралупою.

 

Ступені розвитку пташенят

За ступенем зрілості пташенят птахів поділяють на нагніздних і виводкових. У виводкових птахів (куріпки, гуси, качки, перепели, страуси та ін.) після вилуплення пташенята зрячі, вкриті пухом, можуть пересуватися і самостійно знаходити корм. Проте дорослі птахи ще допомагають їм. У нагніздних птахів (голуби, горобці, сови, папуги та ін.) пташенята спочатку сліпі, глухі, майже голі. Вони не можуть самостійно пересуватися і живитися, їх зігрівають і годують батьки.

Значення для людини

Позитивне

• Регулюють чисельність багатьох груп живих організмів (усі птахи).

• Уживаються в їжу (кури, гуси, качки тощо).

• Є джерелом пір’я для промисловості (кури, гуси тощо).

• Є гарним біологічним засобом боротьби зі шкідниками (горобці, шпаки, зозулі тощо).

Негативне

• Деякі птахи є переносниками інфекцій (качки, голуби).

• Життєдіяльність птахів може завдавати шкоди спорудам (голуби).

Запам ятайте найВажлиВіше

Птахи — це унікальні хребетні, у яких передні кінцівки перетворені на крила, а тіло вкрите пір’ям. Будова птахів зазнала еволюційних змін у зв’язку з пристосуванням до польоту. Усе це зумовило значне поширення птахів, їхнє пристосування до різних екологічних умов.

Перевірте свої знання

1. Як можна пояснити іншу назву птахів — «пернаті»? Яких переваг надає птахам пір’я?

2. Які ознаки будови й життєдіяльності птахів поєднують їх з рептиліями?

3*. Доведіть, що особливості будови й життєдіяльності птахів пов’язані з пристосуванням до польоту.

4*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють птахи.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 14-11-2016, 05:28, Переглядів: 3517