Народна Освіта » Біологія » Запліднення. Вагітність. Ембріональний період розвитку людини. Плацента, її функції

НАРОДНА ОСВІТА

Запліднення. Вагітність. Ембріональний період розвитку людини. Плацента, її функції

Чому в деяких пар народжуються близнюки?

Народження нової людини — це унікальний процес, який розпочинається з проникнення сперматозоїда в яйцеклітину — запліднення.

Як відбувається процес запліднення

Сперматозоїди, потрапивши до піхви, завдяки рухливому хвосту направляються через матку до маткових труб репродуктивної системи жінки. Якщо ця подія припадає па середину менструального циклі', а саме — 11—15 день циклу, то дуже велика ймовірність його зустрічі з яйцеклітиною, яка в цей період виходить з яєчника в маткову трубу.

У результаті запліднення відбувається об’єднання генетичного матеріалу цих клітин і утворюється зигота, яка має подвійний набір хромосом. Такий набір хромосом будуть мати всі клітини майбутньої дитини. Зигота починає ділитися й прямує з маткових груб до матки, де вбудовується у її стінку — імплантація ембріона (.мал. 11.7). Це відбувається на 4-5-й день після запліднення. Так починається вагітність.

Вагітність у людини триває майже 9 місяців, а точніше 40 тижнів і закінчується пологами.

Важливо знати. Після імплантації починає формуватися плацента, яка виробляє специфічний гормон. Цей гормон значно підвищений у сечі вже через 10 днів після запліднення. Визначення його рівня є надійним показником перебігу вагітності, і тому його використовують в тестах па вагітність.

Розвиток зародка і плода

Розвиток людини до народження — ембріональний період — поділяють на стадію зародка, яка починається з моменту імплантації в матку і триває 8 тижнів після запліднення, та плода — решта часу до народження (9-40-й тиждень) {мал. 11.8).

На стадії зародка відбувається закладка органів. З 4-го по 8-ий тиждень вагітності формуються майже всі органи, при цьому ембріон збільшується в розмірі всього до 3-4 см.

З 9-го тижня вагітності зародок стає плодом. Статеві органи з’являються на 12-му тижні і можна визначити стать плода під час ультразвукового дослідження. До 16-го тижня серцебиття можна чути через стетоскоп, прикладаючи його до живота. До 28-го тижня плід стає схожим на малюка, у нього є брови, вії, росте волосся на голові. Дитина народжена в цьому віці має шанс вижити, але потребує штучної вентиляції легенів, адже вони ще недорозвинені і не можуть забезпечити самостійне дихання. До 38-го тижня закінчується розвиток усіх органів і плід готовий до народження, його зріст — 36—51 см, а вага — 2,7-4,6 кг.

Під час вагітності всередині матки формуються додаткові структури {мал. 11.9):

1.    Плодовий міхур формується навколо плода, заповнений навколоплідними водами. Він виконує захисну функцію від механічних ушкоджень та є середовищем, в якому рухається плід;

2.    Плід не може рости і розвиватися без кисню та поживних речовин, що надходять до нього від матері. Також продукти обміну речовин, що утворюються плодом, повинні також видалятися. Ці функції виконує плацента.

Плацента починає формуватися в місці імплантації зародка. Вона складається із кровоносних судин матері й плода, які перебувають у тісному контакті, але кров матері і плода не змішуються. Плацента виробляє гормони прогестерон та естроген, які попереджають дозрівання нових яйцеклітин і забезпечують нормальний перебіг вагітності. Плацента також виконує захист' функцію, створюючи плацентарний бар’єр, який захищає плід від проникнення шкідливих речовин, таких як лікарські препарати, токсини тощо.

3.    Плід зв’язаний з плацентою пуповиною. Всередині пуповини проходять кровоносні судини плода, які у плаценті отримують із кровоносної системи матері кисень і поживні речовини та віддають вуглекислий газ і продукти обміну.

Полога. Пологи розпочинаються за дії гормона окситоципу, який стимулює скорочення м'язів стінки матки, це приводить до розширення її шийки. За допомогою потуг матері, скорочення матки приводять до виштовхування дитини назовні (лшл. 11.10). Після народження перерізають пуповину і за рахунок збільшення концентрації вуглекислого газу (згадайте, як вуглекислий газ стимулює дихальний центр) запускається дихальний центр. Дитина робить перший вдих і її легені заповнюються повітрям. Пуповина не містить нервових закінчень матері та плода, тому ця процедура абсолютно безболісна.

Вплив факторів середовища та способу життя батьків на розвиток плода. Дуже важливо для матері вживати достатню кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів (кальцій, залізо). У середньому потреба вагітної жінки в поживних речовинах зростає лише на 300-850 ккал/депь, а отже, вислів «їсти за двох» — це вигадка, що не має медичного підтвердження. Перебування на свіжому повітрі та активний спосіб життя підвищують

шанс народження здорової дитини. Вживання алкогольних напоїв, паління — основні причини патологій у новонароджених. Такі діти частіше мають малу вагу, що підвищує ризик смертності, ненормально маленьку голову, змінену форму обличчя та відстають у психічному розвитку. Лікарські препарати також можуть викликати розвиток патологій, тому самолікування забороняється. Найбільш вразливим до дії несприятливих факторів є зародок (1-8 тижні), тому що в цей період закладаються основні органи.

1.    Запліднення відбувається в маткових трубах. Утворюється зигота, ембріон Імплантується у стінку матки.

2.    Вагітність триває 38-40 тижнів: 1-8 тиждень — стадія зародка; 9-40 тиждень — стадія плода.

3.    Під час вагітності всередині матки утворюються додаткові структури: навколоплідний міхур, плацента та пуповина.

4.    Вагітність закінчується пологами.

Запліднення, зигота, вагітність, зародок, плід плацента, пуповина, полоні. 1 2 3 4

1.    У якому органі статевої системи жінки відбувається запліднення?

2.    Скільки сперматозоїдів проникають в яйцеклітину під час запліднення?

3.    Яка різниця між зародком та плодом?

4.    Для чого потрібна плацента?

Поясніть, чому найбільша кількість патологій у новонароджених виникає в результаті негативних впливів у перші 8 тижнів вагітності.

* Чому в яйцеклітину проникає лише один сперматозоїд? У цитоплазмі яйцеклітини, біля мембрани, розташовані особливі гранули, які після проникнення сперматозоїда так ущільнюють зовнішній шар цитоплазми, що наступний сперматозоїд уже не може в неї проникнути. Це попереджує злиття кількох сперматозоїдів з однією яйцеклітиною.

Чому народжуються близнюки? У перший місяць розвитку зародка, коли він представляє собою сукупність клітин, може відбутися його розділення. У цьому разі народжуються однояйцеві близнюки. Вони одної статі І схожі один на одного. Інша ситуація з різнояйцевими близнюками, вони не схожі І навіть можуть бути різних статей. Це відбувається тому, що одночасно дозрівають І виходять Із яєчників під час овуляції декілька яйцеклітин. У разі їх запліднення розвиваються декілька генетично різних плодів. У результаті природного запліднення лише 1-2 % вагітностей багатоплідні.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Жолос

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 15-07-2016, 12:33, Переглядів: 4671