Народна Освіта » Біологія » § 63. Вагітність. Ембріональний період розвитку людини. Плацента, її функції.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 63. Вагітність. Ембріональний період розвитку людини. Плацента, її функції.

Вагітність — це період, коли зародок розвивається всередині матки жінки.

Це природний процес, що починається із запліднення яйцеклітини та закінчується народженням дитини. Триває вагітність у середньому 280 днів, тобто 40 тижнів (або 9 місяців). При настанні вагітності в жінки припиняються менструації.

З біологічної точки зору вагітність настає через сім днів після запліднення. Це рання стадія розвитку ембріона (зародка).

Корисно знати

З часу настання вагітності ембріон починає виділяти гормон, що називається людський хоріонічний гонадотропін. Наявність у крові або сечі жінки цього гормону свідчить про настання вагітності. У домашніх умовах за 5 хв можна визначити наявність чи відсутність вагітності, зробивши тест, який продається в кожній аптеці.

Під час вагітності відбуваються зміни в організмі жінки: збільшуються в розмірах матка й молочні залози.

ЕМБРІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ЛЮДИНИ. Ембріональний розвиток людини починається з моменту запліднення та завершується народженням дитини.

Через місяць після запліднення розмір ембріона співрозмірний головці сірника, але він уже має голову, очі, зачатки майбутніх кінцівок, серця й нервової системи. Розвиваються три типи зародкових оболонок — ектодерма, мезодерма й ендодерма. З ендодерми формується травна й дихальна системи; ектодерма дає початок нервовій системі, шкірі й безлічі залоз; мезодерма — джерело тканин серця, печінки, м’язів, кісток і кровоносних судин.

На 14-й день після запліднення ембріон являє собою двошаровий диск, прикріплений до великого жовткового мішка {див. мил. 155). Потім відбувається видовження й з’являється нервова трубка — попередник головного й спинного мозку.

На другому місяці вагітності між слизовою оболонкою матки в місці її з’єднання із зародком утворюється плацента. З цього періоду зародок, що розвивається, стає схожим на людину й називається плодом.

На 8-тижневому терміні вагітності ембріон набуває людського вигляду з чітко видимими кінцівками й пальчиками. Відбувається формування основних органів та систем (мил. 156).

У 16 тижнів формується зв’язок між м’язами та нервовою системою, майбутня мама може відчути перші поштовхи своєї дитини.

У 32 тижні плід може смоктати великий палець, з’являється ковтальний рефлекс, а довжина тіла становить близько ЗО см.

На 39-40 тижні вагітності плід повністю сформований та готовий до народження, а його зріст і вага майже вдвічі перевищують розміри семимісячного плоду.

Плацента — орган, за допомогою якого плід зв'язаний із материнським організмом.

Вона складається із численних ворсинок — виростів хоріона. Ворсинки захоплюють необхідні для ембріона кисень і поживні речовини й виводять кінцеві продукти життєдіяльності для видалення через материнський організм.

Від плоду відходить пупковий канатик, який має довжину 50-60 см. Усередині пупкового канатика проходять кровоносні судини та нерви. Він з’єднаний із плацентою, яка прикріплена до стінки матки (мал. 157).

У плаценті, що повністю сформувалася, кровоносні судини ембріона заходять у ворсинки хоріона, які контактують із материнською кров’ю.

Корисно знати

Хоча плацента не пропускає до плода чимало речовин із материнської крові, але деякі шкідливі речовини, зокрема кофеїн, продукти розщеплення лікарських препаратів, алкоголь, токсичні продукти тютюнового диму, а також віруси, наприклад ВІЛ, проникають крізь неї. Тому підчас вагітності майбутній матері не можна вживати більшість лікарських препаратів, особливо антибіотиків, оскільки вони здатні проникати крізь плаценту та спричиняти вади в розвитку дитини. Діти, народжені жінкою, яка щодня курить, як правило, мають дефіцит маси тіла, а ще в жінок, які курять, набагато вищий ризик викидня або передчасних пологів, народження дитини з аномаліями.

Після народження дитини пуповину, що зв’язує немовля з плацентою, перерізають, а організм немовляти починає функціонувати самостійно. Найважливішим моментом є перший вдих дитини, завдяки якому легені заповнюються повітрям, і дитина починає дихати самостійно.

Вагітність — це період, коли зародок розвивається всередині матки жінки. Це природний процес, що починається із запліднення яйцеклітини та закінчується народженням дитини.

Триває вагітність в середньому 280 днів, тобто 40 тижнів (або 9 місяців). Розвиток нового організму — це генетично зумовлена послідовність: запліднена яйцеклітина ділиться, із утворених тканин формується ембріон, і далі тканини ембріона диференціюються, започатковуючи системи й органи.

Ембріональний період розвитку завершується народженням дитини. Плацента — орган, за допомогою якого плід пов’язаний із материнським організмом.

Контрольні запитання

1.    Що таке вагітність?

2.    Які ознаки вагітності?

3.    Як відбувається ембріональний розвиток організму?

4.    Яка будова плаценти?

5.    Які функції виконує плацента?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:53, Переглядів: 4151