Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » Технологія оздоблення виробів з деревини рельєфною та торцевою мозаїками

НАРОДНА ОСВІТА

Технологія оздоблення виробів з деревини рельєфною та торцевою мозаїками

1. Які техніки оздоблення називають мозаїкою?

2. Які ти знаєш види мозаїки?

3. Які переваги та недоліки мозаїки порівняно з різьбленням?

Ти вже ознайомився з такими видами мозаїки, як маркетрі та паркетрі, та інкрустацією. Відносно новими є рельєфна та торцева мозаїка (мал. 160).

Рельєфна мозаїка має низку переваг. Вона виконується не зі шпону, а з тонких планочок товщиною від 3 до 5 мм та шириною від 20 до 60 мм, які легше обробляти. Проста технологія дозволяє відносно швидко та якісно виготовляти

оздоблення мозаїкою. Рельєфну мозаїку використовують для виготовлення магнітів, панно, оздоблення шкатулок та інших виробів. На початковій стадії формується робочий рисунок зображення (мал. 162).

Мозаїка може покривати всю поверхню виробу або її частину. Це слід враховувати при виборі матеріалу для виробу. Якщо поверхню повністю покривають мозаїкою, то основа виготовляється з деревини дешевих порід і можуть допускатися дрібні її вади.

Технологія виготовлення рельєфної мозаїки передбачає використання звичайного ручного лобзика, шліфувальних колодок та шліфувальних паличок, надфілів (мал. 161).

Шліфувальна паличка має поперечний переріз більшого (приблизно 20 мм) та меншого (приблизно 10 мм) діаметра. Таке поєднання дає можливість обробляти ввігнуті крайки деталей під час припасування деталей одна до одної. Шліфувальна шкурка використовується із зернистістю Р100 або Р120.

Плоска шліфувальна паличка використовується для обробки випуклих крайок деталей. Із цією метою використовують і шліфувальний брусок.

Надфілі використовують для обробки дрібніших елементів контуру крайки.

Після припасування верхню частину крайки деталей округлюють тими самими шліфувальними паличками. Саме така обробка й надає мозаїковому набору рельєфності (мал. 163). Округлення також нівелює дрібні недоліки в припасуванні деталей між собою.

Випилювання деталей, припасовування та округлення виконують на столиках для випилювання.

Готові відшліфовані деталі можна фарбувати спиртовими або водними фарбниками.

Технологічна послідовність виготовлення рельєфної мозаїки

1. Створити робочу схему для мозаїки за малюнком. Пронумерувати всі деталі.

Аркуш паперу в клітинку, олівець

2. Дібрати планки. Перенести контури всіх деталей та пронумерувати їх.

Лінійка, копіювальний папір, олівець

3. Випиляти деталі якомога точніше лобзиком.

Лобзик, столик для випилювання

4. О бпиляти деталі надфілями та шліфувальними паличками так, щоб деталі якнайкраще підходили одна до одної.

Надфілі, шліфувальні палички

5. Обробити верхню частину крайок деталей до округлення.

Надфілі, шліфувальні палички

 

6. Відшліфувати поверхні деталей.

Шліфувальний папір

7. Потонувати та пофарбувати деталі.

Прозорі фарби на воді, пензлі

8. Підготувати основу для наклеювання.

Циркуль, лінійка, олівець, лобзик, столик для випилювання, шліфувальні колодки, фарби, пензлі

9. Наклеїти деталі мозаїки на основу.

Клей ПВА

Під час висихання фарбованих елементів мозаїки готують основу (вирізують, шліфують поверхню або обробляють крайки), якою може бути шматок фанери або ДВП. Після висихання готові деталі наклеюють на підготовлену основу.

 

Якщо ширина деталей велика, то деталі виконують з тришарової фанери. Мозаїка повинна мати більшу кількість деталей та більшу ширину деталей. При виконанні мозаїки з фанери усувається операція припасування, однак зекономлений час компенсується кількістю деталей, які слід округлити.

Торцева мозаїка незаслужено рідко використовується в оздобленні виробів. Основним декоративним та неповторним є торцевий тонкий зріз (мал. 164). Товщину зрізу добирають дослідним шляхом, зазвичай вона може коливатися від 3 до 10 мм. З дошки або бруска із чітко вираженою текстурою нарізають торцеві пластини товщиною від 5 мм у стуслі з упором, заготовку краще теж фіксувати струбциною або іншим способом. Використовуючи пластини з різних заготовок, добирають композицію. Можна склеїти декілька дощок або планок та рейок у єдиний блок, обробити його грані та розрізати його на елементи. Цей різновид технології називається блокова мозаїка (мал. 164). Поверхні виробів можуть мати деякі недоліки та виготовлятися з дешевих хвойних порід деревини.

 

Торцеві пластинки наклеюють на поверхню виробу з масиву деревини або фанери. Розміри елементів мають бути якомога точнішими, щоб щілини були щонайменшими. Іншим варіантом технології є спеціально залишені відстані між елементами, які потім заповнюють пастою з клею ПВА, дуже дрібної тирси та фарбників. Висушену поверхню послідовно шліфують шліфувальними шкурками із зернистістю Р60, Р180 та Р280.

 

 

Цікавим та оригінальним варіантом торцевої мозаїки є створення композиції зі зрізів тонких гілок дерев. Використовують сирі гілочки м’яких порід деревини діаметром 10 мм і тонші. Ріжуть шпалерним ножем (мал. 166) на підкладній дошці. Такий ніж має підсилення корпусу металевою вставкою та є більш надійним у роботі. Зрізи виконують поперек та навскіс товщиною близько 2...4 мм. У малу коробочку з картону або пластику відбирають якісні зрізи. Через тиждень вони підсохнуть, їх можна пофарбувати «зеленкою» або акварельними фарбами. Для фарбування доцільно використовувати ватні гігієнічні палички та пензлі. Не бажано перезволожувати зрізи. Якісним столярним клеєм ПВА приклеюємо елементи на основу. Канцелярський клей використовувати не слід, від дає з’єднання меншої міцності.

Для творчих робіт використовують знайдені в мережі Інтернет зображення птахів, метеликів тощо або компонують тренувальні елементи в композицію.

Технологічна послідовність виготовлення торцевої мозаїки з гілок


ПРАКТИЧНА РОБОТА № 21 Оздоблення виробу рельєфною мозаїкою

Обладнання та матеріали: планки товщиною 3...5 мм з різних порід деревини, лобзик, столик для випилювання, шліфувальні палички, шліфувальні бруски, шліфувальна шкурка, клей ПВА, виріб або основа для оздоблення, копіювальний папір, олівець.

Послідовність виконання роботи

1. Обери малюнок для мозаїки (мал. 167) або запропонуй свій варіант. Здійсни пошук у мережі Інтернет.

2. Скопіюй контури виробу з усіма деталями в зошит. Унеси зміни (спрости малюнок, зміни форму деталей тощо).

3. Підготуй планки та інструменти.

4. Підготуй прямокутну або квадратну основу для панно.

5. Скопіюй контури деталей на планки так, щоб була мінімальна кількість відходів.

6. Виріж елементи мозаїкового набору.

7. Виконай припасування елементів шліфувальними паличками.

8. Округли верхню частину крайки.

9. Пофарбуй деталі.

10. Наклей набір на основу та постав під прес або вантаж.

Надфілі — тонкі напилки малого розміру для виконання дрібних робіт.

Планка - дрібний пиломатеріал, аналог дошки, товщиною до 8 мм.

Припасування - вид точної обробки деталей, коли одній деталі обпилюванням або шліфуванням надають форми, що залежить від форми деталі, розташованої поряд.

Рельєфна мозаїка - різновид мозаїки, у якій деталі мозаїкового набору виготовляють з планок і надають їм рельєфної форми.

1. Які переваги рельєфної мозаїки порівняно з іншими видами?

2. Яка технологічна послідовність виготовлення рельєфної мозаїки?

3. Які інструменти використовують для виготовлення рельєфної мозаїки?

4. Які особливості торцевої мозаїки?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 7 клас Терещук

 

Автор: admin от 5-02-2017, 05:56, Переглядів: 15724