НАРОДНА ОСВІТА

Маркетрі

Маркетрі називається спосіб оздоблення виробів із деревини шляхом наклеювання рисунка, набраного із кусочків шпону різних порід деревини, на поверхню виробу.

Для виконання маркетрі використовують ножі-різаки з гострим кутом скосу ЗО - 45 і кутом загострення 10 - 15 (рис. 117).

Існує два способи оздоблення виробів із деревини у техніці маркетрі. Найпростіший викладання орнаменту із попередньо виготовлених однакових елементів

Оздоблення виробів із деревини виконується у кілька етапів. На першому етапі розробляється ескіз відповідного орнаменту у натуральну величину і в кольорі. Далі цей орнамент переносять на кальку, а з неї (через копіювальний папір копіюють на фоновий шпон.

На другому етапі вирізаються гнізда і вставки елементів мозаїчного набору. Цей етап може здійснюватися двома способами.

Перший спосіб. Ножем-різаком на фоновому шпоні вирізають один елемент. Під гніздо, що утворилося підкладають шпон, призначений для вставки, обводять її, а потім вирізають.

Другий спосіб. На кальці з ескізом роблять вікно для вставки, переносять її контури на фон і вирізають. Потім вставку розміщують на відповідному місці фонового шпону, акуратно закріплюють, щоб вона не змістилася. Гніздо вирізають по контуру вставки. Після виготовлення гнізда вставку розміщують на фоні і з лицьової сторони закріплюють клейовою стрічкою.

Третій етап - наклеювання набору на основу. Клей наносять тонким рівномірним шаром і накладають на неї набір лицьовою стороною доверху. Приклеєний до основи мозаїчний набір витримують між Щитами, які стягуються струбцинами.

Після висихання з набору знімають клейову стрічку і за допомогою Циклі вирівнюють поверхню мозаїки.

На останньому етапі шліфують набір шліфувальною шкуркою, покривають лаком і полірують.

Основні етапи цієї технології зображені на рис. 121.

Для оздоблення виробів із деревини маркетрі рекомендується підбирати орнаменти чітких геометричних форм (рис. 122). Не бажано брати за основу художні картини або пейзажі. Сюжет повинен бути порівняно простим.

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання 8 клас Мадзигон

 

Автор: vlad2017 от 3-01-2017, 20:58, Переглядів: 1446