Народна Освіта » Географія » Тихий океан. Географічне положення. Рельєф дна. Клімат і води

НАРОДНА ОСВІТА

Тихий океан. Географічне положення. Рельєф дна. Клімат і води

Ви дізнаєтесь:

• про особливості географічного положення та характерні риси природи Тихого океану

Пригадайте:

• основні елементи рельєфу дна Світового океану

• основні типи водних мас Світового океану та райони їх поширення

• причини утворення океанічних течій

 

Тихий океан — найбільший, найглибший та найдавніший серед океанів Землі. Це унікальний географічний об’єкт нашої планети. На його величезній площі могли б вільно розміститися всі материки, і при цьому залишилося б місце для ще однієї Африки!

Він утворився понад мільярд років тому та являє собою залишок давнього гігантського водного простору Панталасси.

Головні природні особливості Тихого океану — великі глибини, часті рухи земної кори, безліч вулканів на дні, величезний запас тепла в його водах, виключне розмаїття органічного світу.

Географічне положення та розміри.

Тихий океан простягається із заходу на схід на 19 тис. км (майже половина екватора!), а з півночі на південь — на 16 тис. км. Північна межа океану проходить через Берингову протоку. Межі з Атлантичним та Індійським океанами проведені за умовними меридіанами. Екватор поділяє Тихий океан приблизно на дві рівні частини. Океан має овальні обриси, дещо витягнутий із північного заходу на південний схід і найбільш широкий між тропіками. Розташування майже в усіх географічних поясах Землі, за винятком арктичного, зумовлює надзвичайну різноманітність його природи.

Тихий океан омиває береги всіх материків, крім Африки. Берегова лінія Північної та Південної Америки відносно вирівняна, а поблизу берегів Євразії сильно порізана. Тут лежить багато окраїнних морів: Берингове, Охотське, Філіппінське, Південнокитайське. В океані величезна кількість архіпелагів та окремих островів. На півночі й заході вони утворюють острівні дуги (наприклад Японські, Філіппінські острови). Найбільше у світі скупчення островів — Океанія — зосереджено в центральній і західній частинах океану.

Загальні відомості про Тихий океан

Площа (разом із морями):

178,7 млн км2 (49 % загальної площі океанів; 53 % об'єму Світового океану)

Кількість морів: 25 (найбільше — Філіппінське, 5,7 млн км2) Кількість островів: понад 10 000 Середня глибина: 3960 м Максимальна глибина:

1 1 022 м (Маріанський жолоб)

 


Рельєф дна.

Рельєф дна океану складний (рис. 1, 2). Значна його частина лежить на Тихоокеанській літосферній плиті, яка взаємодіє з іншими плитами. До зон їхньої взаємодії прилягають глибоководні жолоби та острівні дуги. Уздовж Маріанських островів на 1500 км простягається найглибший у світі Маріанський жолоб (11 022 м). Із системою глибоководних жолобів і гірських споруд на материках й островах, які оточують океан, пов’язаний майже безперервний ланцюг діючих вулканів, які утворюють Тихоокеанське вогняне кільце.

Континентальний шельф добре розвинений лише поблизу берегів Азії та Австралії. Материковий схил крутий, порізаний каньйонами. Ложе океану становить понад 65 % площі дна. Воно перетинається численними підводними гірськими хребтами. Найбільшими серед них є Східнотихоокеанське та Південнотихоокеанське підняття. Підводними хребтами та підвищеннями ложе океану поділене на кілька улоговин: Північна, Східна, Південна тощо. На дні океану розташовано понад 10 тис. підводних гір вулканічного походження.

 

Клімат і води.

Переважна частина Тихого океану лежить в екваторіальному, субекваторіальних і тропічних поясах. Температура повітря в цих районах коливається від +16 до +24 °С. На півночі океану взимку вона опускається нижче 0 °С, а поблизу берегів Антарктиди такі показники тримаються і в літні місяці. У тропічних широтах над океаном панують пасати, у помірних широтах — західні вітри, а біля берегів Євразії утворюються мусони.

Тихий океан — найбільш неспокійний серед усіх океанів. У помірних широтах шторми, викликані сильними вітрами, спостерігаються протягом усієї холодної пори року. Часом вони виникають і влітку. У Південній півкулі, між 40° і 60° пд. ш., сильні вітри нерідко переходять в урагани, здіймаючи хвилі заввишки 35 м. У західній частині океану щороку проносяться руйнівні тропічні циклони — тайфуни, які іноді захоплюють береги Філіппінських і Японських островів, сягають території Східної та Південно-Східної Азії.

У Південній півкулі тропічні циклони спустошують береги островів Океанії, завдають шкоди східній частині Австралії. Найбільш сприятливий клімат панує в екваторіальних широтах океану. Температура повітря тут становить близько +25 °С і майже не змінюється протягом року. Тут дмуть помірні за силою вітри, іноді буває повний штиль. Урагани трапляються дуже рідко.

Розташування Тихого океану в майже всіх кліматичних поясах Землі є причиною утворення всіх типів поверхневих водних мас, крім арктичних. Через велику площу океану між тропіками середні температури його поверхневих вод вищі, ніж в інших океанах (+17...+37 °С). Середньорічна температура вод між тропіками

становить +19 °С, поблизу екватора--+25...+29 °С, біля Антарктиди

вона знижується до -1 °С (рис. 3). Солоність поверхневих вод коливається в межах від 30 до 35 % (рис. 4).

У південній частині океану, поблизу Антарктиди, де багато айсбергів, зустрічається велика кількість плавучої криги. На півночі Тихого океану її мало (тільки у двох морях — Охотському та Беринговому — значна частина їх поверхні взимку вкривається кригою). У Тихому океані утворюються системи течій, які нагадують два величезні кільця. Північне кільце включає Північну Пасатну, Куросіо, Північнотихоокеанську та Каліфорнійську течії; Південне — Південну Пасатну, Східноавстралійську, Перуанську та течію Західних Вітрів. Течії мають суттєвий вплив на перерозподіл тепла в океані та природу прилеглого суходолу.

Головне

• Тихий океан займає 1/3 поверхні Землі та майже 1/2 площі Світового океану; розташований по обидві боки від екватора, омиває береги п’ятьох континентів.

• Рельєф дна Тихого океану складний: на дні океану розташовані великі улоговини, розділені океанічними підняттями. Характерною рисою є надзвичайно інтенсивні сейсмічні явища та вулканізм.

• Величезні розміри Тихого океану спричинили значні відмінності в його кліматі. Це зумовило наявність у ньому майже всіх типів водних мас.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. У чому полягають особливості географічного положення Тихого океану?

2. Береги яких материків є природними межами Тихого океану? 3. Які основні форми рельєфу дна характерні для Тихого океану? 4. Чим пояснюється різноманіття кліматичних умов Тихого океану? Які типи атмосферної циркуляції панують у різних широтах океану? 5. Якій закономірності підпорядковані зміни властивостей поверхневих водних мас в океані? 6. назвіть та покажіть на карті найбільші течії, що формуються в Тихому океані.

Практична робота 12

Позначення географічних об'єктів та течій океанів на контурній карті. Позначте на контурній карті географічні об'єкти та течії Тихого океану: рельєф: Східнотихоокеанське підняття, Північно-західна, Північно-Східна улоговини; течії: Північна та Південна Пасатна, Куросіо, західних Вітрів, Каліфорнійська, Перуанська, Північнотихоокеанська, Східноавстралійська.

Працюємо самостійно

Уявіть, що ви працюєте у складі міжнародної наукової експедиції, яка досліджує дно Тихого океану на підводному човні «Пасіфік». Опишіть свої спостереження та враження у формі невеликої науково-популярної статті.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:31, Переглядів: 6235