Народна Освіта » Географія » Географічне положення Євразії

НАРОДНА ОСВІТА

Географічне положення Євразії

Ви дізнаєтесь:

• у чому полягають особливості географічного положення Євразії

• де проходить умовна межа між Європою та Азією

Пригадайте:

• на які частини світу поділяється Євразія

• головні риси географічного положення та природи раніше вивчених материків

Загальні відомості про Євразію

Площа: 54,6 млн км2 (I місце) Населення: 5,128 млрд осіб (2015 р.)

Довжина берегової лінії:

100 тис. км

Середня висота над рівнем моря: 840 м

Найвища точка: г. Джомолунгма (Еверест) (8848 м) Найнижча точка: западина Мертвого моря (-400 м)

 

Євразія — материк-гігант. Зробимо невеликі розрахунки. Площа всього суходолу становить 149 млн км2, а площа Євразії разом з островами — 54,6 млн км2. Частина площі Євразії в загальній площі суходолу планети складає понад 1/3 всієї поверхні суходолу на Землі. Такі величезні розміри території визначають надзвичайне різноманіття природи материка.

Євразія — не тільки найбільший материк Землі, але і єдиний материк, що складається з двох частин світу й омивається водами всіх океанів. Зазвичай умовну межу між Європою та Азією проводять уздовж східного схилу Уральських гір від Північного Льодовитого океану на південь, далі по річці Урал (або Ембі), північним узбережжям Каспійського моря і Кумо-Ма-ницькою западиною, через Азовське море, Керченську протоку, Чорне море та протоки Босфор і Дарданелли.

^1^ Положення в системі географічних координат.

Материк повністю лежить у Північній півкулі, ряд островів на південному сході Євразії розташований у Південній півкулі (рис. 1). Протяжність материка з півночі на південь сягає понад 8000 км. Як і Північну Америку, Євразію перетинає Північне полярне коло та Північний тропік, великі частини обох материків розташовані в помірних широтах.

Результатом значної протяжності материка з півночі на південь є розташування в усіх географічних поясах та формування різноманітних зональних природних комплексів: від арктичних пустель на півночі до екваторіальних лісів на півдні.

Протяжність материка в широтному напрямку становить понад 18 тис. км. Він навіть не вміщується у Східній півкулі: його крайні західна й східна частини розташовані в Західній півкулі.

Крайні точки материка: північна — мис Челюскін, південна — мис Піай, східна — мис Дежньова, західна — мис Рока.

^2^ океани й моря, які омивають материк. особливості берегової лінії.

Євразія — єдиний материк, береги якого омивають води всіх чотирьох океанів — Атлантичного, Північного Льодовитого, Тихого та Індійського. Біля берегів материка багато морів, заток і проток, які, вдаючись у суходіл, утворюють численні острови й півострови. Найбільш порізану берегову лінію має західна частина Євразії, а також схід і південний схід із дугоподібно вигнутими ланцюгами островів, відокремлених морями від материка.

Рис. 2. Свою назву Ісландія отримала завдяки вікінгам, які побували там близько 860 р. та назвали її «крижаною країною».

Рис. 3. Шпіцберген — це чотири досить великі острови, більшість яких укриті льодовиками дев'ять місяців на рік. у червні за кілька днів зледеніла тундра на короткий час перетворюється на зелений килим, засіяний яскравими квітами.

Із заходу й південного заходу Євразію омивають води Атлантичного океану. Його вплив на природу Євразії дуже великий, що особливо відчутно на її північно-західному узбережжі, де поблизу проходить тепла Північноатлантична течія — продовження Гольфстріму в північній частині Атлантики.

Найбільше за площею море Атлантичного океану — Середземне, яке з давніх часів з’єднувало водними шляхами Північну Африку з Європою. На сході Середземне море протокою Дарданелли, маленьким Мармуровим морем і протокою Босфор з’єднується з Чорним морем, із якого Керченська протока веде в Азовське море. Біля західних берегів Євразії Атлантичний океан утворює глибоку Біскай-ську затоку. На північ від неї лежать Північне та Ірландське моря, а також мілке Балтійське море. На материковій обмілині розташовані великі острови Великобританія й Ірландія. На підвищеннях дна, утворених серединно-океанічним хребтом, лежить вулканічний острів Ісландія (рис. 2). На північному заході Європи розташований найбільший у цій частині світу півострів — Скандинавський.

На півночі Євразію омивають моря Північного Льодовитого океану. Усі моря, за винятком Баренцового, значною мірою замерзають. Найбільший півострів на півночі материка — Таймир. Великі острови в океані — Шпіцберген (рис. 3) і Нова Земля — більшу частину року вкриті льодом.

Східні береги Євразії омиває Тихий океан. Величезні водні простори океану з його теплими й холодними течіями суттєво вплива-

ють на природу східної частини Євразії. Узбережжя Тихого океану відрізняється великою кількістю островів. Групуючись у витягнуті ланцюги, острови й півострови відокремлюють від океану окраїнні моря: Охотське, Японське, Жовте, Східнокитайське. Південно-китайське море, оточене Філіппінськими й Великими Зондськими островами, Малаккською протокою з’єднане з Індійським океаном, який омиває Євразію з півдня. Саме на півдні Євразії розташовані найбільші півострови — Аравійський (рис. 4) та Індостан, береги якого омивають Аравійське море й Бенгальська затока.

^3^ Сусідні материки.

Найближче до Євразії розташовані материки Африка й Північна Америка. Європу та Африку розділяють Гібралтарська протока й Середземне море. Азія та Африка відокремлені Червоним морем, Баб-ель-Мандебською протокою, Аденською затокою та Суецьким каналом, що прокладений через Суецький перешийок.

На сході Євразія дуже близько «підходить» до берегів Північної Америки — їх розділяє неширока Берингова протока.

Острови Малайського архіпелагу, які прилягають із південного сходу, простягаються відносно недалеко від північного узбережжя Австралії.

Південна Америка й Антарктида відділені від Євразії широкими просторами океанів.

^1 Головне

• Євразія — найбільший материк Землі, який займає понад третину суходолу та складається з двох частин світу — Європи й Азії.

• Євразія лежить переважно в Північній і Східній півкулях. Величезні розміри материка визначають його положення в усіх географічних поясах Північної півкулі.

 

Рис. 4. Аравійський півострів — найбільший півострів земної кулі (3 млн км2). приблизно посередині його перетинає північний тропік. Тут панує царство пустель і сухих північно-східних пасатів.

 

• Материк омивається водами чотирьох океанів. Береги континенту сильно порізані численними морями, затоками й протоками.

• Величезні розміри континенту є однією з головних причин розмаїтості й контрастності його природних умов.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Із яких частин світу складається Євразія? Якими географічними об'єктами проходить умовна межа між ними? 2. У яких географічних поясах і півкулях лежить Євразія? 3. Які океани омивають Євразію? Який з океанів, на вашу думку, найбільше впливає на природу Євразії? Чому? 4. Які материки є найближчими «сусідами» Євразії? Які географічні об'єкти відділяють Євразію від інших материків? 5. Визначте головні особливості географічного положення Євразії. 6. Назвіть спільні й відмінні риси географічного положення Північної Америки та Євразії.

Практична робота 10

Позначення на контурній карті назв географічних об'єктів Євразії.

Позначте на контурній карті географічні об'єкти Євразії: миси: Рока, Дежньо-ва, Челюскін, Піай; моря: Північне, Балтійське, Середземне, Чорне, Азовське, Баренцове, Східносибірське, Жовте, Японське, Берингове, Південнокитайське, Аравійське; затоки: Біскайська, Бенгальська, Перська; протоки: Дарданелли, Босфор, Ла-Манш, Гібралтарська, Берингова; острови: Великобританія, Ірландія, Шпіцберген, Нова Земля, Сахалін, Японські, Великі Зондські (Калімантан, Суматра, Ява), Філіппінські; півострови: Скандинавський, Піренейський, Апеннінський, Балканський, Таймир, Чукотський, Камчатка, Корея, Індокитай, Малакка, Індостан, Аравійський.

 

Це матеріал з підручника Географія 7 клас Довгань, Стадник

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 8-01-2017, 23:21, Переглядів: 17292