Народна Освіта » Основи здоров'я » § 27. Деструктивні угруповання і тероризм

НАРОДНА ОСВІТА

§ 27. Деструктивні угруповання і тероризм

У цьому параграфі ти:

• усвідомиш небезпеку деструктивних угруповань, зокрема релігійних сект

• дізнаєшся, як поводитися в умовах загрози тероризму;

• потренуєшся уникати ситуацій нападу, пограбування і залучення до деструктивних сект.

Шахрайство і деструктивні угруповання

Існує безліч різновидів шахрайства, зокрема лотереї — «лохотрони», азартні ігри, ворожба.

Назвіть відомі вам види шахрайства. Проаналізуйте:

• яку мету ставлять перед собою шахраї;

• які прийоми використовують, щоб залучити людей;

• хто входить в угруповання організаторів шахрайства;

• які життєві навички допомагають уникнути шахрайства.

Мета діяльності більшості деструктивних угруповань — заволодіти гропптма аба майном людей, які спокусилися обіцянками шахраїв.

Та найпебезпечнішнм видом шахрайства є залучення до сект. Участь у секті позбавляє людей не ліпне грошей, а й свободи, сили волі, можливості розпоряджатися своїм майном, іноді навіть життям.

Полювання за душами

Коли і йому це почалося?

Ще 20 років тому ніхто в Україні не замислювався про небезпеку релігійних і псевдорелігійних культів і сект. Нині жодна людина, хоч як це прикро, не застрахована від їхнього впливу. Психологи пояспюють це двома причинами.

Перша причина — людина є істотою суспільною, й одна з її природних потреб — належність до групи, що сформувалась ще у давні часи, коли первісні люди жили у світі, сповненому небезпек, і почувалися комфортно ліпне в оточеіпіі інших людей. З тих пір потребу належати до групи, де тебе визнають за свого, закладепо у підсвідомості.

Друга причина — особливості сучасного суспільства. Ми живемо в постіпдустріальпому (інформаційному) суспільстві, де кількість інформації подвоюється кожні десять років. У ньому, за влучним висловом Льюїса Кер-ролла, доводиться щосили бігти, аби тільки залишатися на місці (а якщо хочепт потрапити в інше місце, треба бігти удвічі швидше).

За такого темпу життя людина має дедалі метне часу, щоб подумати і розв’язати особисті проблеми. Відмовпппшсь від роздумів, дехто з готовністю приймає па віру рішення та ідеали, які пав’язують йому проповідники чнс-ленних сект. А вони, користуючись визпаною державою свободою совісті та віросповідапь, відкрили справжнє полювання за людськими душами, передусім за молодими.

Фахівці визнають, що останнім часом масове залучення молоді до різноманітних сект набуло масштабів психічної епідемії, яка дістала пазву «секто-манії». Сектантів зомбують чужими ідеями, позбавляють здатності критично мислити, підкоряють волі духовних наставників сект.

Як відбувається залучсшія до сект?

Члени (адепти) сект ходять і розповідають, що люди па може розв’язати свої проблеми, лише коли очиститься від гріха і прийде до Бога. Вони запрошують людей на збори, знайомлять їх з духовним лідером, приймають новачків у своє середовище як рідних.

Дехто (особливо ті, хто перелатає скрутні часи, страждає від хвороб, самотності й має знижений рівепь психологічної рівпопаш) відчуває полег-іпепия, знайшовши людей, які його розуміють, обіцяють фізичпе зцілення і духовпе вдосконалення.

«Очищенпя під гріхів* нерідко починається з суворого посту. Духовний лідер секти дає новачкам настанову різко обмежити вживаїпгя їжі, вилучити з раціону багато важливих продуктів і спати не більш як 4—5 годин па добу. В такому режимі організм фізично і психічно виснажується.

 

Виснаження посилюється багатогодинними ритуалами, службами, обрядами й читанням спеціальної літератури. Унеможливлюється отримання інформації з іппшх джерел: забороняється чіпати газети, дивитися телевізор, слухати радіо. Це підвищує навіюваність, призводить до втрати здатності критично мислити, вкорінює у свідомість ідеї, що відповідають ученню секти, дає змогу встановити контроль за думками, почуттями і поведінкою новачків.

Деякі секти не гребують використанням психотехнік (кодування, психопрограмуваиня), що різко підвищують павіюваність. Вони можуть неодноразово вводити людину в транс, напівгіппотпчний чи гіпнотичний стани. Широко практикують виконання ритмічних рухів, співів, повторення однакових слів, психотехніки з поступовим відключенням свідомості і самонавіюванням.

У зв'язку з цим людина може впасти у етап релігійного екстазу зі

звуковими та зоровими галюцинаціями (подібний до стану наркотичного сп'яніння), який з часом спричиняє жорстку психічну і навіть фізичну залежність. Фахівці вважають діяльпість релігійних сект своєрідним духов-пим наркотиком.

У чому небезпека сект?

Стан иаїтівгіпнозу, гіпнозу, екстазу, в який раз у раз вводять себе сектанти, може призвести пе лише до виппкнепня залежності, а й до серйозних психічпих розладів: нападів істерики, гострих психозів, лікування яких можливе тільки у психіатричпій лікарні. Той, хто потрапив у секту, втрачає інтерес до навчання, роботи, родини і друзів. Під впливом релігійних лідерів людина йде просити милоєпппо або виносить з дому гроті й цінні речі. Дехто віддає секті все, що має, продає квартиру, залишає без засобів існування свої родини.

Як з цим боротися?

З цим явищем намагається боротися держава. Найбільш агресивні релігійні організації, від яких постраждало багато людей, визнано деструктивними релігійними сектами, і їхню діяльність заборонено. Однак треба пам’ятати, що заборона діяльпості секти породжує її двійіппса, щоразу під невипніїпою назвою.

Але ти й сам завжди маєш насторожено ставитися до тих, хто дає прості відповіді на складні питапня. Якщо хочеш уникнути духовпого рабства, самостійно мислити, діяти, розпоряджатися своїми прибутками і майном, розпивай навички критичного мислепня, а також уміння відмовлятися від пебезпечішх пропозицій.

Пам’ятай, що, підмовляючи сторонній людині, тобі пе треба пояснювати причину відмови. Достатньо короткого «Ні» або «Мене це не цікавить* з підповідішмп иепербальтптми виявами (холодний топ, жест підстороиепня, пря.миіі погляд).

Якщо ти потрапив у ситуацію психологічного піску, рішуче відмовся і йди геть. Коли це неможливо (скажімо, ви їдете в поїзді), треба психологічно відгородитися від співрозмоппіжа, наприклад, занурившись у книжку, або пообіцяти прийти на зібрапня, але не робити цього. Якщо маєш релігійні потреби, найкраще задовольняти їх з допомогою церкви, традиційної для твоєї родини і держави.

Небезпека тероризму

Після II вересня 2001 року, коли в СТІЇА захоплені терористами літаки атакували хмарочоси Всесвітнього торговельного центру і Пентагон, було визнано, що тероризм є ворогом номер одип для безпеки людей в усьому світі.

Сучасний світ падзвпчайпо мобільний. Люди виїжджають за кордон на роботу, до родичів, у відпустку й відрядженпя. Ніхто не застрахований від випадку стати жертвою терористичного акту чи потрапити в заручники.

На жаль, у зв’язку з окупацією Росією Автономної Республіки Крим та військовою агресією па Донбасі, в Україні і сіп,'ют ь реальпі загрози тероризму.

Тому кожному треба зпати правила поведінки у випадку виявлення вибухового пристрою і захоплення в заручники.

Вибуховий пристрій можуть закласти:

• у припаркований поблизу будинків автомобіль;

* у пакунок, чемодан, сумку, пакет (зокрема, пристрій, якпй має щось на зразок антени, батарейки або з нього долинають звуки, схожі на цокання годинника);

* в урну для сміття;

• у поштову бандероль.

Виявивши вибуховий пристрій:

• Не підходь до підозрілого предмета, пе чіпай його, не підпускай до нього інших.

• Не користуйся мобільним телефоном, здатним спричинити детонацію радіочутливого підривного механізму, і попередь про це інших.

• Негайно сповісти поліцію чи інші правоохоронні органи про підозріліш предмет.

• Дочекайся правоохоронців і вкажи їм па нього.

Якщо тебе захопили в заручники:

• Опануй себе.

• Фізично і морально підготуйся до випробування.

• Не дратуй терористів, пе демонструй ненависті до них.

• Від самого початку (особливо в перші години) виконуй усі їхні накази.

• Не привертай уваги своєю поведінкою й активним спротивом.

Це може погіршити твоє становище.

• Не намагайся втекти, якщо пе впевнеіпгії в успіху або якщо це призведе до погіршення становища інппіх заручників.

• Повідом терористів про погапе самопочуття.

• Запам’ятай якнайбільше інформації про них (кількість, зовпішпість, статура, акцент, про що розмовляють, манера поведінки, зброя).

• Постарайся визначити місце свого перебуваппя.

• Зберігай розумову і фізичпу активпість. Пам’ятай: спецслуж-би роблять усе, щоб тебе визволити.

• Не відмовляйся від їжі й поди. Це допоможе зберегти сили.

• Сядь подалі від вікоп, дверей і терористів. Це вбереже тебе у випадку штурму приміщенпя або пострілів снайперів.

• Під час штурму лягай на підлогу обличчям униз, поклавши руки па потилицю.

Багатьох терористичних актів вдалося уникнути завдяки пильності громадян, які вчасно виявили і допомогли знешкодити терористів.

Розвинути спостережливість допоможе гра «Служба безпеки».

 

Двоє учпіп виходять із класу.

Вопи — «служба безпеки» аеропорту*. Решта — пасажири літака. Серед пасажирів оберіть «терориста», який має пронести па борт літака схо-вапу в одязі «зброю» — невелику кппжку чи пенал.

Коли «служба безпеки» повертається до класу, пасажири стають у чергу і крокують повз пеї. «Служба безпеки» має лише три спроби, щоб визначити «терориста» за певербальпнмн ознаками — за поглядом, мімікою, же статі.

Практичне завдання

Як уникнути нападу, пограбування і залучення до деструктивних сект

1. Об'єднайтесь у 3 групи («дім», «вокзал», «поїзд»). Проаналізуйте безпеку за ознаками піктпмності:

груші 1: приватне житло; група 2: громадське прпміщеіпія; група 3: громадський транспорт.

2. У тих самих групах підготуйте сценки:

першу — для демонстрації віктимних речей, жестів і поведінки у цих місцях;

другу — для демонстрації безпечної поведінки.

3. Розіграйте пі ситуації методом «стоп-кадру» — спочатку повністю, а відтак поетапно, з поясиенням того, що відбувається.

і. Підготуйте короткі повідомлеіпш про релігійні культи і секти.

5. Об’едпайтесь у групи по трос, розподіліть ролі (підліток, адепт секти, спостерігач) і розіграйте ситуацію відмови від запрошення прийти па релігійне зібрання.

Г». «Спостерігачі» розповідають, як діяли «підлітки», чи зуміли попи рішуче відмовитися від пебезпечпої пропозиції.

Релігійні секти — однп із найнебезпечиішпх видів шахрайства. Остерігайся духовного рабства, розвішай уміння відмовлятися під небезпечних пропозицій.

Тероризм став ворогом номер один для безпеки держав і людей в усьому світі. Тому кожному треба знати, як поводитись у разі виявлення вибухового пристрою чи захоплення в заручники.

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Бех

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 17:41, Переглядів: 5547