Народна Освіта » Основи здоров'я » § 26. Небезпека деструктивних соціальних впливів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Небезпека деструктивних соціальних впливів

Сучасний світ сповнений різних принад і спокус, цікавого і ризикованого. Дуже часто бажання свободи, красивого життя приводить молодь до розчарувань та небезпек. Дехто з ваших однолітків думає, що даже романтично втекти з дому, жити самостійно й незалежно від дорослих. Проте замість романтики па них чекає багато небезпек. У першу чергу це напади й приниження старших і сильніших «безхатьків#, голод, небезпека бути скаліченими. По-друге, велика ймовірність потрапити під вплив деструктивних угру-пувапь — стати злочинцем. По-третє, загроза стати об’єктом торгівлі.

Дитяча безпритульність і бездоглядність

Незважаючи на прийняття у 2006 році Закону України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», за оцінками Управління Верховного комісара ООН з прав людини, сьогодні па наших вулицях живе і працює понад 100 тисяч дітей. Є так звані «діти вулиці», які не мають постійного місця проживання або змушені перебувати на вулиці через матеріальні проблеми батьків чи опікунів, а також ті, що втекли з інтернатів. Буває, що сім’я ніби благополучна, але через конфлікт із батьками дитина тікає з дому.

Проаналізуйте ситуацію.

У хлопця, що живе з вами по сусідству, конфлікт із вітчимом. Причина в тому, що хлопець пропускає заняття в училищі. Він ображений, бо мати не завжди на його боці, тож хоче піти з дому й жити самостійно.

На які небезпеки наражається хлопець? Що ви можете йому порадити? Як відрадити хлопця від необачного вчинку?

Деструктивні угруповання

Чим відрізняються конструктивний і деструктивний конфлікти? Як ви вважаєте, поняття -деструктивне угруповання» має позитивний чи негативний відтінок?

Основною ознакою деструктивних угруповань є те, що вони обманом та маніпуляціями обмежують свободу людини та використовують її, експлуатують, навіть фізично. До деструктивних угруповань належать небезпечні компанії, групи наркоманів, тоталітарні секти та екстремістські угруповання.

Небезпечні компанії підлітків можуть контролюватися дорослими злочинцями.

Псевдо- — перша частина складних слів, що означає: несправжній, уявний, удаваний.

 

У таких компаніях діють свої правила й «закони»: підпорядкування ватажкові, повна покора, культ сили. Підлі пси потрапляють у них через залякування, псевдоромантику і псевдогеройство. Вирватися з таких компаній можна. Для цього треба звернутися по допомогу до дорослих та державних правоохоронних органів.

Тоталітарні секти під виглядом релігійних, благодійних, оздоровчих, освітніх організацій намагаються взяти під повний контроль життя людини. Вони примушують відмовитися від родичів та друзів, переписати на членів секти своє житло, вимагають робити фінансові внески для організації, змушують людину працювати необмежений час, забираючи всі гроші.

Для екстремістських угруповань характерні крайпі погляди та дії: політичні провокації, протиправні заходи, терористичні акти тощо. Найбільш радикально налаштовані екстремісти заперечують будь-які компроміси, переговори, угоди.

Тероризм — це крайній прояв екстремізму, насильство, загроза життю і здоров'ю громадян. Останнім часом тероризм поширюється і в окремих країнах, і па міжнародному рівні.

Проаналізуйте новинні сайти. Про які терористичні акції повідомляють міжнародні ЗМІ? Які вимоги висувають терористи? Як реагують керівники держав? Чому?

Загроза тероризму.

Поведінка у разі потрапляння в заручники

Терористичні угруповання — це деструктивні тоталітарні угруповання, що вимагають від держав певних політичних рішень або задоволення власних корисливих інтересів. Одне з основних завдань тероризму — налякати суспільство, країну чи навіть регіон. Терористи можуть маніпулювати свідомістю цілих народів. Китайська приказка «Убити одного і залякати сотні» дуже точно описує цей вплив.

Заручником терористів може стати випадково будь-хто й будь-де. Ознайомтесь із правилами, яких варто дотримуватись, якщо сталась така біда (с. 144, мал. 61).

 

Протидія торгівлі людьми

До містечка приїхали агенти набирати дівчат та юнаків для зйомок у молодіжному серіалі та роботи моделями. Вони запрошували молодь 15-18 років привабливої зовнішності. Група молоді після відбору вирушила автобусом до великого міста. Документи у них були зібрані ще до прибуття. Замість готелю вони отримали одне на всіх напівпідвальне приміщення без побутових умов. У них забрали гроші та цінні речі. Щодня приїздили •продюсери» та відбирали собі '<акторів». Із коротких реплік юнаки й дівчата зрозуміли, що ніякого серіалу не буде, що їх викрали та продають як товар. Батьки не могли з ними зв'язатись, бо телефони теж відібрали. До справи підключилась поліція...

Проаналізуйте ситуацію. Спрогнозуйте. як може скластися доля дівчат та хлопців.

1. Чому молоді люди стали «товаром»?

2. Чи були учасники цієї історії (батьки та молодь) обачними?

3. Як можна було уникнути цієї ситуації?

Ключові Ідеї параграфа

• Протистояти відпрацьованій системі деструктивних впливів молодій людині важко, тому краще пє потрапляти в таку залежність.

Якщо до вас па вулиці звертаються милі дівчата, жінки, молодики чи чоловіки з пропозиціями поспілкуватись на релігійну, політичну' чи навіть оздоровчу тему, краще категорично відмовитись, нічого в них не купувати, а тим більше не давати свої контактні дані.

1. До яких деструктивних соціальних угруповань можуть бути залучені безпритульні підлітки й діти?

2. Перелічіть види деструктивних угруповань.

3. Як підлітку не потрапити під деструктивний вплив? Що називають виявами тероризму?

4. Пригадайте правила поведінки у разі захоплення терористами (мал. 61). Поясніть, чому заручникам необхідно дотримуватись саме таких правил.

5. Як поводитись у випадку загрози захоплення в заручники:

• у літаку;

• у супермаркеті;

• у зоні бойових дій?

6. Наведіть приклади (можливо, із повідомлень ЗМІ) небезпечних ситуацій, пов'язаних із торгівлею людьми. Поміркуйте, як діяти, щоб не потрапити в такі ситуації.

Моделювання

Відпрацювання вмінь уникати нападу, пограбування, залучення до деструктивних соціальних

угруповань

Чим відрізняється мудра людина від розумної? Тим, що розумна людина зуміє знайти вихід зі складної ситуації, а мудра в неї не потрапить.

1. Продумайте ситуацію, що пов’язана із пізнім поверненням після концерту чи вистави в театрі.

• Чи попередите ви батьків?

• Чи знайдете попутників?

• Чи продумаєте одяг?

• Чи замовите таксі?

• Чи візьмете/одягнете дорогі речі?

• ...

2. Проаналізуйте ситуацію. Спрогнозуйте свої дії.

Останнім часом ваша подруга почала дуже категорично висловлюватися на релігійні теми, змінила стиль одягу — стала вдягати чорні стримані речі. Вона із захопленням розповідала про зустрічі із «братами» й «сестрами».

Ваше спілкування деякий час обмежувалося лише школою: подруга відмовлялася ходити в кіно, кав’ярні, стала рідко сміятися. Одного разу подруга запросила вас, як вопа сказала, «на даже цікаву зустріч».

 

Це матеріал з підручника Основи здоров'я 8 клас Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: asia2016 от 3-11-2016, 02:58, Переглядів: 3140