Народна Освіта » Географія » § 52. Українська нація та національні меншини

НАРОДНА ОСВІТА

§ 52. Українська нація та національні меншини

Які національні меншини проживають на території України?

Що таке українська діаспора? В яких куточках світу вона найчисельніша?

ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ. Процес становлення української нації був тривалим у часі і збігається з етапами формування державної території України (див. § 12). Ham народ пройшов усі етапи націотворення (-генезу), для кожпого з яких характерний свій рівень свідомості: спочатку племінний, потім етнічний, а пізніше — національний.

Український народ хоч і має давню історію, яка пов’язана з відносно сталою зоною розселення, тривалий час був не повністю консолідованим. Проте на початку XVII ст. спостеріга лися виразні ознаки нації, які виявлялися у спільності мови, культури, злагодженості господарської діяльності, адміні стративно-територіальному розподілу, системі оборони населення і території. Формування української нації відбувалося за складних історичних умов, па території, яка була ареною багатіюх воєн та конфліктів. Кризовими періодами иаціо генезу були монголо-татарська навала, часи «Руїни» й розквіту абсолютизму в Росії та Лпстро-Угорщині — імперій, до складу яких входили українські землі. Криза часів Російської імперії була однією з найскладніших, під офіційною забороною була навіть українська мова.

НАЦІОНАЛЬНИЙ СКЛАД НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. Українці є автохтонним (корінним) населенням своєї країни, тобто завжди жили на її території. Нині українці становлять 3/4 (80%) усього населення України й є переважаючою національною групою в усіх регіонах країни (за винятком Автономної Республіки Крим, де майже 2/3 населення становлять росіяни, а частка українців дещо перевищує 25%). Центральна та Західна Україна є найбільшими регіонами компактного проживания українців — понад 90% усього населення. На Донбасі, в Придніпров’ї, а також у Харківській, Одеській та Чернівецькій областях українцями є 50 70% населення (мал. 166).

Ha території нашої держави живуть представники понад 100 національностей. Се])ед шіх найбільше росіян близько 15,5 % всього населення країни. Крім AP Крим, вони мешкають у щхшислопих містах Дніпропетровської, Донецької,

 

Скориставшись енциклопедичними довідниками або мережею Імтернет, визначте зону проживання гагаузів, угорців.

 

Запорізької, Луганської, Одеської і Харківської областей. Компактними «острівцями» проживають поляки. У Житомирській області воші становлять близько 4% населення, у Хмельницькій 2%, у Львівській 1%. Білоруси становлять понад 2% населення Криму, близько 1% Рівненської та Луганської областей. Кримські татари мешкають в Криму, Херсонській області та м. Києві. Найвища частка євреїв у Харківській, Вінницькій та Дніпропетровській областях та в м. Києві. Молдавани проживають переважно у Кіровоградській, Миколаївській та Чернівецькій областях. Угорці зосереджені в основному в Закарпатській, румуни в Черні вецькій, а греки — п Донецькій області. Крім предстаптгикіп цих національностей, в Україні проживають татари, вірмени, ромали, німці, гагаузи, болгари, грузини, азербайджанці.

Національний склад не є стабільною категорією. Bin постійно змінюється завдяки міграції населення та у процесі асиміляції. За останні роки з України виїхало більше насе лення, ніж в’їхало на її територію. Серед національностей, що виїжджають з нашої країни, найбільшу чисельність становлять росіяни, євреї, молдавани. Водночас населення України зростало за рахунок приїзду азербайджанців, білорусів, грузинів, вірменів.

УКРАЇНСЬКА ДІАСПОРА. Значна кількість українців та осіб українського походження живуть за межами України. Це представники української діаспори національної спільноти поза межами українських земель (етнічної укра їнської території), яка відчуває духовний зв’язок з батьківщиною. Станом на 2014 р. за межами України проживає від 10 до 15 млн українців    близько чверті нації (!). Українці є

не лише в сусідніх, а й у далеких під нас країнах світу. Найбільше наших співвітчизників живе в Росії — близько 4,5 млн осіб. Це друга за чисельністю нація в Російській Феде рації. Значна частипа українців живе в Польщі, Білорусі, Словаччині, Молдові, США, Канаді, Аргентині, Австралії, Німеччині та багатьох інших країнах світу.

Після здобуття нашою державою незалежності українці почали переселятися у нові в еміграційному відношенні

 

Україна і світ

 

Українська нація є третьою за чисельністю в Канаді. Тому не дивно, що серед її представників були і є відомі бізнесмени, спортсмени, державні діячі. Зокрема. Роман Гна-тишин обіймав важливі державні посади та був 24-м генерал-губернатором Канади. Вільям Гаврилюк тричі обирався мером м. Едмонтон. А Едвард Стельмах є діючим прем'єр-міністром провінції Альберта. Серед найкращих спортсменів Ka і іади був Михайло Босий хоке їст, рекорд із кількості забитий шайб (по 50 щосезону) впродовж дев’яти років у НХЛ ніким не подолано. Тарас Савчук досі є неперевершеним воротарем HXJ I — 103 «сухих гри». Кілька разів українки обиралися красунями Канади. Це було у 1972 р. (,Донна Савицька), 1983 р. ІДжоу-ді Ратледж з родини Вавринюків). 1986 р. (КейЛені Рей-Рафко).

 

Підготуйте інформацію для географічного кабінету про культурно-освітнє жи г тя української діаспори.

 

Україна і світ

 

У світі є понад 1200 пам'ятників Тарасу Шевченку. Більше меморіалів встановлено лише Будці. Один із пам'ятників Кобзарю височіє на вершині, яка має висоту 4200 м — це пік Шевченка, розташований в Північному Кавказі. Пам’ятники великому українцю встановлені в багатьох містах Європи й Америки. Оригінальним є меморіал в Римі, де поет «одягнений» в тогу і зображений з жестом патриція.

 

 

країни — Португалію, Іспанію, Чехію, Італію. Причини цього — нестабільний економічний стан в Україні.

Українська діаспора поділяється на Східну (в межах колишньою СРСР) та Західну (країни Європи, Америки, Австралія, Нова Зеландія). У межах розселення українців формуються цілісні ареали їх проживання. Так, у Канаді, де українці становлять 4% населення, це степові провінції Манітоба, Альберта, Саскачеван. У CIIIA — район Великих озер. У Росії — Кубані, і частково Північний Кавказ (Малиновий Клин), Південно-Західний Сибір (Сірий Клин), Далекосхідні області (!Зелений Клин), а також українські етнічні землі у нижньому та середньому Надволжі та Поураллі (Жовтий Клин).

* ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Українці становлять 80 % національного складу України.

2.    Найчисольніиіими національними меншинами України є росі яни, білоруси, молдовани, кримські татари.

3.    Українці є найчисленнішою національною меншиною Росії.

4.    Діаспора — це сукупність людей, які живуть за межами території корінної країни. За кордоном мешкає 15 млн українців.

1.    Охарактеризуйте особливості формування української нації.

2.    Яка структура національного складу України?

3.    Підготуйте розповідь про життя українців у Західній та Схщній діаспорах (на вибір).

4.    Користуючись табл. 20. побудуйте стовпчасту діаграму складу національних та етнічних меншин України в 1989 р. 12004 р.

(ширина стовпчика — 1 см). Зіставте дані, зробіть висновки.

Таблиця 20

Національні та етнічні меншини в Україні

 

МАРШРУТ 4

Мої орієнтири:

показувати на карті і називати регіони домінування світових релігій; знаходити в різних джерелах інформацію, що характеризує релігійний склад населення світу, окремих країн, України та П областей; характеризувати регіональні релігійні відмінності в Україні; оцінювати важливість толерантного ставлення до представників інших релігійних громад.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:07, Переглядів: 1890