Народна Освіта » Географія » § 44. Природний рух населення

НАРОДНА ОСВІТА

§ 44. Природний рух населення

Пригадайте з уроків історії та географії, які природні чинники впливають на вибір людиною місця свого поселення.

Як змінювалася кількість населення Землі протягом усієї історії розвитку'людства?

ДИНАМІКА НАСЕЛЕННЯ СВІТУ. Упродовж історії розвитку людства кількість населення Землі та місця розселення постійно змінювали ся. У 300-х роках на території Західної та Східної Римських імперій жило близько 25 мли осіб — майже половина тодішнього людства планети. В епоху Середньовіччя найбільш населеною була Азія. Проте загальна чисельність населення в ті часи була ще низькою. Стрімке збільшення кількості людей розпочалося наприкінці XIX ст., коли було перетнуто мільярдний рубіж. Цей процес швидкими темпами триває досі. У 1900 р. на планеті

вже налічувалося більш як 1,7 млрд людей. У 1985 р. було зафіксовано народження 5-мільярдного жителя Землі. Ним умовно була визнана дитина, яка з’явилася на світ у Югосла вії. На порозі XXl ст. світ перетнув 6-мільярдну межу.

Чп знаете вн, що...

 

Починаючи з середніх віків і донині найбільш населеним регіоном світу є Азія. Нині тут живе 60 % людей планети. Друге місце за кількістю населення посідає Африка (12 %), третє — Європа (11 %), четверте — Північна Америка (8 %), п'яте — Південна Америка (5,3 %), шосте — Австралія з Океанією (0,5 %).

 

Згідно з даними ООН на 1 листопада 2014 р. на нашій планеті налічувалося більш як 7 млрд осіб. Нині кількість населення становить 7,2 млрд осіб. За довгостроковими прогноза ми очікується, що позначку 9 млрд людство досягне в 2042 р. Учені вважають, що стабілізація кількості земляп можлива після досягнення 10 млрд.

Доведіть, користуючись знаннями, здобутими під час вивчення попередніх тем, що природні умови й ресурси України сприятливі для життя і господарської діяльності людей?

 

I IACiyiKI 11ІЯ УКРАЇНИ. Більша частина території України має сприятливі умови для проживання. Втім статисти ка населення нашої держави невтішна. На початок 2014 р. в Україні налічувалося близько 45,5 мли осіб, а в 2015 р. цей показник становив 44,4 мли. Тобто на мільйон людей менше (!). Причин такого зменшення є чимало. Найістотніша нестабільна економічна ситуація. Нині є всі підстави вважати, що умови життя в пашій країні, а отже — й народжуваність, зміняться па краще. Цьому сприятиме взятий Україною курс, згідно з угодою про асоціацію з Європейським Союзом, на lie-формування економіки н соціальних стандартів.

Україна і світ

 

З-поміж 230 країн світу Україна посідає 32-е місце за показником кількості населення — 44,4 млн осіб. До і рійки найбільш населених держав належать: Китай (понад 1.3 млрд осіб), Індія (понад 1,2 млрд осіб) та США (понад 320 млн осіб). За ними йдуть: Індонезія, Бразилія, Пакистан, Нігерія, Бангладеш, Росія, Японія.

 

ПРИРОДНИЙ РУХ НАСЕЛЕННЯ. Показник кількості населення постійно змінюється. Адже відповідно до біологічних прощчнв люди тцюджуються і помирають, тобто відбувається природний рух населення. Характерним його показником є природний приріст — перевищення народжуваності над смертністю. Він може бути додатним і від’ємним.

Природний приріст вимірюється з розрахунку на 1000 жителів за певний період (наприклад, за один рік). У 1985 р. в середньому на всій земній кулі на 1000 людей народжувалося 27, а помирало 11 осіб, тобто природний приріст становив 16 осіб. Найвищим показник природного приросту населення у світі був у 1963 р: 22 особи на 1000 мешканців планети. Залежно від показників приросту розрізняють: крити з першим типом відтворення. Для них характерні низькі народжуваність та смертність і відносно невеликий приріст населення. До цієї групи належать більшість країн Європи, в тому числі й Україна, СІНА, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія, Південна Африка та ін.

країни з другим типом відтворення. Вони характеризуються дуже високими показниками народжуваності та природного приросту, а рівень смертності вищий, ніж у країнах з першим типом відтворення. У Кенії, Руанді та ДР Конго природний приріст перевищує 30 осіб на 1000 жителів. Крім африканських країн, до цієї групи належать Афганістан, Баш'ладеш, Болівія, Фіджі, Ііануа-Нова Гвінея та ін. ΙΙροτΗΐΌΜ останніх років у деяких країнах Європи спостерігається від’ємний приріст населення. Це явище має назву депопуляція. Проте шляхом здійснення ефективної демографічної політики цьому можна запобігти. Так, Німеччина, заохочуючи народжуваність і створюючи умови для приїзду людей з інших країн, має населення понад 80 мли осіб.

1.    Зіставте густоту населення в різних регіонах світу {мал. 136).Вкажіть, де вона найвища, а де найнижча.

2.    Визначте за мал. 137,які області України густозаселені <100-160 осіб/ км2).

3.    Як відрізняється показник густоти населення на заході та півдні нашої країни?

4.    У яких обласних центрах густота населення найвища? Обґрунтуйте чому.

Пригадайте, що таке густота населення. Які чинники впливають на її показник?

 

Чп знаєте DH. шо...

 

Половина людства заселяє 200

кілометрову зону вздовж узбережжя морів та океанів.

 

 

В межах Україпи показники природного приросту різняться. Найкращі у Волинській, Рівненській, Чернівецькій і Київській областях. Проте кількість населення в Україні могла б бути значно вищою. Історичні події (голодомори, репресії, війни) значною мірою призвели до зниження динаміки природного приросту. На початку 90-х років XX ст. населення нашої держави перевищувало 52 млн осіб. Маємо надію, що завдяки політиці держави щодо заохочення народжуваності, ці показники відновляться.

РОЗМІЩЕННЯ І ГУСТОТА НАСЕЛKHHJI Населення країн світу розміщене досить нерівномірно: 7% суходолу Землі заселено 70% населення, а 15% суходолу зовсім не заселено. Більшість людей живе на рівнинах, у місцях зі сприятливими умовами для розпитку сільського господарства, у великих промислових містах.

Середні показники густоти населення у регіонах світу різні: в Європі близько 100 осіб/ км4, в Азії 15 осіб/км4, у Північній і Південній Америці — 21 особа/ км~\ а в Австралії та Океанії — 3 особи/ км2. В Україні цей показник у середньому становить 75,5 осіб/км2.

Як ви вже знаєте, населення України розміщене нерівномірно. Відповідно густота населення має різні показники. Найвищі в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській та Львівській областях. Найнижчі — в Херсонській та Чернігівській областях, у гірських районах Карпат(.ішл. 137). У міських населених пунктах проживає 68% українців,

у селах відповідно 32%. Густота сільського населення є найвищою у західних областях: Львівській, Закарпатській, Чернівецькій. Значний вплив на кількість і густоту населення мають історичні події, освоения території, розпиток господарства.

Географія ва щодень

 

Як визначити коефіцієнти природного руху

(обчислюється у проміле — %о) Коефіцієнт народжуваності:

п-^хюоо;

Коефіцієнт смертності:

т=_М_х1000;

TS

Коефіцієнт природного приросту

Κηρ = ί^Μχ1000;

T1S

де N — кількість народжених у регіоні (країні), за період Г;

M — кількість померлих;

S — середня кількість мешканців регіону за період І.

Формула обчислення густоти населення

ґ = H : П.

де Г — густота населення,

H — кількість населення,

П — площа території.

 

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    У світі проживає більш як 7 млрд осіб.

2.    Природний приріст — це перевищення народжуваності над смертністю.

3.    Європейські країни здебільшого відзначаються низьким, нульовим або від'ємним приростом.

4.    В Україні смертність перевищує народжуваність, що зумовило депопуляцію населення нашої держави.

5.    Середній показник густоти населення в Європі становить близько 100 осіб/ км*. в Україні — 75,5 особи/ км*

1.    Охарактеризуйте основні тенденції зміни кількості населення в країнах світу за останні 100 років.

2.    Дайте визначення понять «природний приріст» та «густота населення».

3.    Скориставшись додатковими джерелами інформації, з'ясуйте, в яких регіонах України найвищі, а в яких найнижчі показники природного приросту населення. Поміркуйте чому.

Η····

Визначення регіонів України з найбільшою і найменшою густотою населення

Для виконання цього дослідження вам знадобляться карти населення і територіально-адміністративного поділу України.

1.    Обчисліть густоту населення:

група і — у Дніпропетровській, Івано-Франківській. Вінницькій областях. група 2-у Львівській, Харківській, Одеській областях.

2.    Зазначте області з найбільшою і найменшою густотою населення.

3.    З’ясуйте, які з перелічених чинників впливаю гь на густоту населення в цих областях: клімат, площа території, економічний розвиток країни, рівень освоєння території, екологічні катаклізми, міграція населення, політичні події, густота транспортних магістралей, природні ресурси, концентрація пиробни цтва, час та історія розселення території.

4.    Результати оформіть у вигляді табл. 18, напишіть висновки.

Таблиця 18

Назва області

Густота населення

Чинники, що впливають на густоту населення

     

 

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 01:01, Переглядів: 1462