Народна Освіта » Географія » § 48. Кількість населення. Природний рух населення світу та україни

НАРОДНА ОСВІТА

§ 48. Кількість населення. Природний рух населення світу та україни

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ)

Що становить населення території?

Які можливі причини зміни кількості населення?

І Кількість населення у світі та Україні. Сукупність людей, які проживають на певній території, становить її населення. Головним джерелом інформації про такі аміни є переписи, які проводяться регулярно в більшості країн зазвичай через кожні 5-10 років. У періоди між переписами робиться спеціальний перерахунок чисельності населення на основі попереднього перепису, матеріалів про народжуваність, смертність і міграцію на даній території. Завдяки цьому відомо, що на кінець 2015 р. чисельність населення світу становила 7 млрд 300 мли осіб.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІІІТЕРАКТИВ

За даними сайта http://priroda.inc.ru/naselenie.html з’ясуйте поточну кількість населення Землі.

Близько 60 % населення Землі живе в Азії - майже 4,4 млрд осіб. Ще 16 % є жителями Африки -1,2 млрд осіб. Приблизно 10 % населення планети живе в Європі - понад 700 мли осіб. У Латинській Америці живе понад 600 млн осіб, або 9 %. Інші δ % населення земної кулі мешкають у Північній Америці — понад 350 млн і в Океанії - близько 40 млн осіб.

Найчисельнішими країнами світу є Китай та Індія: загалом на ці дві країни припадає понад третину всього населення Землі (таблиця). А загальна кількість населення лише перших семи країн світу перевищує половину всього населення планети. Серед перших десяти найбільших за кількістю населення країн світу половина розташовані в Азії, три - в Америці, одна - в Африці і одна фактично є євроазійською країною (Росія).

Таблиця

Пайчисельніші країни світу

Країна

Кількість населення (млн)

% з наростанням

1

Китай

1376

18,7

2

Індія

1311

36,6

3

США

322

40,9

4

Індонезія

258

44,4

5

Бразилія

208

47.3

6

Пакистан

189

49,8

7

Нігерія

182

52,3

8

Бангладеш

161

54,5

9

Росія

143

56,5

10

Мексика

127

58,2

І Кількість населення в Україні. За підсумками загальнонаціонального перепису δ грудня 2001 р., чисельність населення України сягала 48 млн 240 тис. постійних жителів. За даними Державної служби статистики, на 1 січня 2015 р. чисельність населення України становила 42,8 млн осіб (без тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя). За кількістю населення наша країна посідає 32-ге місце у світі і 6-те місце у Європі, де є однією з найчисельніших країн, поступа-ючись лише Росії (євразійська країна), Німеччині (81 млн), Великій Британії (65 млн), Франції (64 млн), Італії (60 млн) та Іспанії (46 млн).

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІІІТЕРАКТИВ

За даними сайта http://countiymeters.info/ru/Ukraine з'ясуйте поточну кількість населення України.

'Іинники, що впливають на кількість населення. Кількість населення світу і окремої країни залежить від співвідношення ковкості людей, які народжуються і вмирають. Зміна кількості народжених живими і померлих за певний період визначається як природний рух населення.

На чисельність населення держав, його склад та інші характеристики впливає не лише природний, а й механічний рух населення. Такий рух, тобто переміщення людей по території, зумовлене зміною постійного місця проживання та пошуку роботи, ще називають міграцією (лат. Migratio -переходжу, переселяюсь).

Отже, основними чинниками, що впливають на кількість населення світу і будь-якої окремої країни, є природний і механічний рух населення.

> Природний рух населення. Чисельність населення світу зростає завдяки тому, що на Землі кількість народжених живими перевищує кількість померлих. Різниця між кількістю народжених живими і померлих називається природним приростом, який зазвичай обчислюється на

1    тис. наявного населення на рік.

Природний приріст буває додатним у разі перевищення народжуваності над смертністю і від’ємним, коли смертність більша від народжуваності, або нульовим, коли ці показники мають однакове значення.

Додатний приріст властивий більшості країн Азії, Африки та Латинської Америки (мал. Ill), де порівняно високі показники народжуваності, стабільні показники смертності та високий природний приріст, що перевищує 12 осіб на 1000 жителів. Найбільший природний приріст спостерігається в африканських країнах, як-от: Нігер, Уганда і Малаві, де він перевищує 33 особи на 1 тис. жителів.

Від’ємний приріст характерний для більшості країн Європи та деяких інших регіонів світу. їм притаманні порівняно невисокі показники народжуваності, смертності й природного приросту, що становить менш як

2    особи на 1000 жителів. Подекуди рівень народжуваності нижчий за той, який необхідний для простого відтворення населення. Як наслідок, населення країни скорочується. Саме така ситуація має місце у Болгарії, Сербії, Німеччині, Угорщині, Австрії, Італії тощо.

Україна має один із найнижчих у світі показників народжуваності, у 2014 р. вона становила 10,8 особи на 1 тис. жителів. Низькі показники народжуваності в Україні супроводжуються високим рівнем смертності - 14,7 особи на 1 тис. населення. Загалом в Україні кількість померлих перевищує кількість народжених. Це означає, що природний приріст у країні від’ємний. У 2014 р. він становив -3,9 на 1 тис. жителів (без урахування частини зони проведення антитерористичної операції). В абсо-

л ют ном у значенні кількість населення України зменшилася майже на 167 тис. осіб. Загалом, за останні два десятиліття кількість населення України скоротилася на кілька мільйонів осіб. А це є безперечною ознакою демографічної кризи — порушення відтворення населення, що загрожує самому його існуванню.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

За темпами скорочення населення на початок XXI ст. наша країна випереджала всі країни Європи. Якщо не станеться позитивних зрушень, кількість населення України зменшиться у 2020 р. до 40 млн, а в 2050 р. - до 35-25 млн осіб. До того ж середня тривалість життя українців може знизитися до 50-53 років і наближатиметься до тривалості життя наших пращурів - скіфів, які жили лише близько 40 років. Деякі вчені вважають, що неухильне скорочення чисельності населення України загрожує вимиранню української нації.

Серед причин скорочення чисельності населення в Україні насамперед є низька народжуваність, яка зумовлена соціально-економічними чинниками — поганим добробутом людей, скрутним матеріальним становищем більшості молодих сімей, великою кількістю розлучень, зниженням рівня медичного обслуговування тощо. Через низьку народжуваність збільшується частка людей похилого віку. А серед них закономірно вища смертність, яка підсилюється швидким поширенням у країні захворювань і недостатнім рівнем медичного обслуговування. У деяких областях тяжкі захворювання і висока смертність є наслідком чорнобильської катастрофи.

ГОЛОВНЕ

Чисельність населення світу становить 7,3 млрд осіб, більшість населення Землі мешкає в Азії.

Чисельність населення України становить 42 млн 800 тис. осіб і продовжує неухильно знижуватися.

Кількість населення залежить від природного руху (зміни кількості народжених живими і померлих) і механічного руху (зовнішньої і внутрішньої міграції).

Додатний приріст властивий більшості країн Азії, Африки та Латинської Америки, від'ємний - характерний для більшості країн Європи, у т.ч. й для України.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

1.    Яка є чисельність населення світу і України?

2.    У якій частині світу найбільше найчисельніших країн? Назвіть їх.

3.    Чим відрізняється природний рух від механічного руху населення?

4.    Визначте причини скорочення чисельності населення в Україні.

5.    Поясніть причини появи подібних гасел у Китаї («Одна сім'я - одна дитина») та Індії («Одна сім'я - дві дитини»).

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Пестушко

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 13:36, Переглядів: 2517