Народна Освіта » Географія » § 37. Гірські ландшафти Українських Карпат та їх охорона

НАРОДНА ОСВІТА

§ 37. Гірські ландшафти Українських Карпат та їх охорона

Пригадайте, що таке вертикальна поясність?

ГеогоасЬія на шппень

 

Найвищі вершини Карпат

1.    Говерла — 2061 м

2.    Бребенескул — 2032 м

3.    Піп Іван — 2022 м

4.    Потрос 2020 м

5.    Гутин Томнатик — 2016 м

6.    Ребра — 2010 м

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА. Карпатська гірська країна розташована в самому центрі Свропи на території Польщі, України, Румунії. Українські Карпати мають протяжність 280 км з північного заходу на південний схід та 110 км з північного сходу на південний захід.

Карпати складаються з трьох фізико-географічних елементів: Передкарпаття, Високих Карпат і Закарпаття. Всі вони мають значні відмінності в рельєфі, кліматі і навіть у флорі та фауні.

 

Передкарпаття має висоти 300-550 м над рівнем моря. Високі Карпати мають середню висоту 1500 м над рівнем моря. Тут розташовані такі гірські хребти, як Рахівський, Чорногора, Полонинський, Вулканічний, Сивулянський, Грофанський, Водороздільний та ін. Прські хребти Українських Карпат видовжені з північного заходу на південний схід, що збігається з простяганням тектонічних структур і відповідних їм орографічних елементів. Найбільші вершини гір розташовані в Полонинсько- Чорногорських Карпатах — заввишки понад 2000 м. Закарпаття має висоти 105-120 м.

ΡΕ.ΊЬЄФ І КЛІМАТ. Карпати утворилися в Альпійський орогенез. У рельєфі тут збереглося чимало льодови нових і вулканічних форм.

Клімат Карпат помірно континентальний. Зима м’яка, багатосніжна з тривалими відлигами. Багаторічні пересічні температури січня становлять -3... -5 °С, а в горах -12 °С. Температури липня — майже +19 °С. Але в горах середньомісячна температура иайтеплішого місяця не перевищує H З °С. Тільки в Закарпатті багаторічні пересічні температури липня становлять ) 22 °С. В Карпатському регіоні дуже відчутний вплив Атлантики. Тут переважають західні вітри, що приносять багато вологи. Карпати — найвологіший район України: в горах випадає 1500-1600 мм опадів на рік, а в передгір’ях близько 800 мм на рік. Па кліматичні умови Українських Карпат впливають висота над

рівнем моря та орієнтація схилів гірських хребтів. Тому показники сонячної радіації в різних ділянках Карпат значно відрізняються.

 

Гірський рельєф значно впливає на гідрографічну сітку території. Регіон характеризується доволі бурхливими річками, наводки на яких, часом зумовлюють надзвичайні ситуації.

ҐРУНТОВО-РОСЛИННИЙ ПОКРИВ. ФЛУІІЛ. У Карпатах поширені гірсько-лісові ґрунти буроземи та сіроземи. У Високих Карпатах домінують ліси з ялини та смереки. Тут збеі*?г-лися ялинові праліси й полонини (гі]х:ькі вершини, не вкриті лісом). У Передкарпатті поширені ліси з дуба, граба, клена, а в Закарпатті є острівці дубових та дубово-грабових лісів.

У фауні Карпат є олені, зайці, лісові птахи глухарі, дятли, дрозди. Хижі звірі цього району — ведмідь, вовк, лисиця, рись. Серед Карпатських тварип найбільше птахів — 280 видів, ссавців — 79 видів, риб — 53 види. Тут мешкають рідкісні па сьогоднішній день види тварин: <|юрель, вугор, саламандра, вовк, зубр, бурий ведмідь.

ВЕРТИКАЛЬНА ПОЯСНІСТЬ. В Українських Карпатах спостерігається вертикальна поясність ландшафтів. У межах висот від 400 м до 700 м розташований передгірний пояс з дубово-грабовим и і дубовими лісами. Пизькогірпий пояс лежить на висоті 700-1200 м. Це місцевості, де ростуть високостовбурові рослини: бук, клен, смерека. Середньогірний пояс простягається на висотах від 1200 м доі 500 м. У ньому переважають ялинові та ялиново-ялицеві ліси. Вище, між висотами 1500 м і 1800 м розташований субальпійський пояс. І І,е місцевості, де ростуть чагарники із чорної вільхи, гірської сосни та ялівцю, а схили гір вкриті гірськолуч-ною рослинністю. Вище 1800 м флора стає надто біднішою, а місцями сно стерігається її відсутність. Надмірний туризм у цьому регіоні спричиняє знищення природної рослинності. Особливо це стосується Говерли, на вершину якої здійснюються масові сходження.

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНІ ОБЛАСТІ КАРПАТ. У межах провінції Українських Карпат виділяють сім фізико-географічних областей: Прикарпатська височина, Зовнішньокарпатська, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногірська, Рахівсько-Чивчинська, Вулканічно-Карпатська , Закарпатська низовинна лісолучна.

Україна і світ

 

Однією із родзинок Карпат є Сріблясті водоспади або Шешор-ський Гук, це унікальний природний об'єкт розташований на притоці річки Прут Пістині. Вони розташовані каскадами і поділяються на Великий Гук та малий Гук. Висота першого близько 5 м, а другого Зм.

Щоб побачити ландшафти LUeiuep-ського І ука з’їдаються туристи з різних кінців планети.

 

У Передкарпатській височипній області поширені передгірні, горбисті, терасово-рівнинні ландшафти з дубовими і дубово-грабовими лісами. Чверть цієї території заліснена, а 10 % заболочена. Зовнішньокарпатська фізико географічна область відзначається середпьонизькогіриими улоговинними ландшафтами з ялиио-буковими та ялипо-во-гаироколисішми лісами. В цих місцевостях відбуваються селі — найгрізніші явища ерозійних процесів у горах, що виявляються в нетривалих, але дуже потужних, часом катастрофічних потоках води з великим умістом твердих частинок (гірських порід).

У Ііододільно Верховинській фізико-географічній області переважають низькогірні схилові та міжгірно-улоговинні ландшафти. Полонинсько-Чорногірська область є най-

вищою в Українських Карпатах, в ній яскраво виявляється висотна поясність ландшафтів: від міжгірно-улоговинних до ландшафтів гірських вершин, що сформовані на льодовикових формах рельєфу, вкритих рослинністю альпійського типу.

 

Підготуйте розповідь про цей при-родо-охоронний об’єкт.

 

Рахівсько-Чевчинська область складена найдавнішими серед інших частин Карпат гірськими породами. Вона характеризується середньогірськими, альпійськими, гірськоуще-линними ландшафтами. Вулканічно-Карпатська фізико-географічна область розташована на висотах 600 700 м, тому ландшафти тут однорідні. Ці місцевості на не залучених до господарської діяльності ділянках зайняті дубово-буковими та буковими лісами. Закарпатська низовинна лісолуч-на область розташована в зоні Закарпатського тектонічного прогину. У межах цісї фізико-географічної області переважають ландшафти низовинних рівнин, проте більша частина їх с антропогенними.

ЗАПОВІДНІ ТКНИ'ТОРІЇ. В Українських Карпатах зосереджено близько 1400 природоохоронних об’єктів. Серед них такі природні резервати, як: Карпатський біосфериий заповідник, природний заповідник «Горгани», національні природні парки:

0    Карпатський о, «Синевір», «Ужанський* та інші об'єкти, де зберігається ландшафтне різноманіття Карпат. Попри серйозну природоохоронну роботу, яка здійснюється в цій частині України, ландшафти Карпат потерпають від надмірного вирубування лісу, забруднення водних об’єктів, а часом і масового туризму.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    В Українських Карпатах спостерігається вертикальна поясність ландшафтів.

2.    У межах провінції Українських Карпат виділяється сім фізико-географічних областей: Прикарпатська височинна, Зовнішньокарпатська, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногірська, Рахівсько Чивчинська, Вулканічно-Карпатська, Закарпатська низовинна лісолучна.

3.    Полонини — це безлісі вершини Карпат, що мають рослинність субальпійського та альпійського поясу. Ix часто використовують як пасовища.

4.    В Українських Карпатах зосереджено близько 1400 природоохоронних об'єктів, серед них Карпатський біосферний заповідник, де охороняються усі компоненти природного середовища, тому відвідувати його можна лише з науковою метою. 33

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:54, Переглядів: 2190