Народна Освіта » Географія » § 48. Гірські ландшафти Українських карпат

НАРОДНА ОСВІТА

§ 48. Гірські ландшафти Українських карпат

1.    Як розрізняються гори за віком і висотою?

2.    Що таке вертикальна поясність?

Географічне положення та природа Карпат. Лінія вздовж течії Дністра від кордону з Польщею до кордону з Молдовою окреслює територію Українських Карпат. Крім власне Карпатських гір до неї відносять Передкарпатську підвищену рівнину (Перед-карпаття) і Закарпатську низовину (Закарпаття).

Знайдіть та підпишіть цю територію на контурній карті.

Молоді гори Карпати були зім’яті у складки близько 25 млн років тому. В цей час утворилося багато поодиноких вулканів та вулканічний хребет. Сьогодні вулкани зі зруйнованими кратерами можна побачити на Закарпатті. У середні віки на них будували неприступні замки і фортеці. Карпати й досі піднімаються (місцями до 4 см на рік). Як і в інших молодих горах, тут

трапляються землетруси. Окремі вершини Карпат сягають висоти понад 2000 м (дшл. 122). Найвища точка — гора Говерла (2061 м).

 

Зниження температури з підняттям у гори зумовлює поступову зміну рослинності, тваринного світу, ґрунтів. Гори від підніжжя до вершин, ніби пасками, опоясані різними природними зонами.

У січні t:C в середньому становить -9 С. У липні з підняттям вона знижується від +18 до +10 С. З підняттям у гори кількість опадів зростає від 750 до 1600 і навіть 2000 мм на рік.

Розрахуйте, на скільки градусів температура повітря на вершинах відрізнятиметься від температури на прилеглій рівнині.

Передгірний пояс із дубово-грабових і дубових лісів простягається від підніжжя гір до висоти 700 м. У низькогірному поясі на висоті від 700 до 1200 м ростуть букові ліси. Поступово, з підняттям угору, вони змінюються на буково-смерекові, а на межі 1200 м над рівнем моря — на ялиново-смерекові ліси. На висоті 1200-1500 м лежить середньогірний пояс. Тут переважають ялинові та ялиново-ялицеві ліси. На висоті 1500-1800 м розташований субальпійський пояс, у холодному кліматі якого ростуть лише чагарники із чорної вільхи, ялівцю, гірської сосни. Ще вище простягаються альпійські луки — полонини. У горах немає льодовиків. На північних схилах найвищих вершин сніг може лежати до середини червня.

Поясніть причини відсутності льодовиків у Карпатах.

У Карпатах утворилася найгустіша в Україні мережа річок і струмків. Понад 500 річок беруть тут початок. Танення снігів навесні та рясні дощі влітку спричинюють повені й наводки. Озер у Карпатах мало.

За допомогою карт атласу складіть перелік річок, які беруть початок у Карпатах.

У Карпатських горах є понад 800 мінеральних джерел. Ці води різні за складом і мають унікальні лікувальні властивості.

Назвіть мінеральні джерела Карпат.

Близько половини території, зайнятої горами, укрито лісами, у яких знаходять притулок різноманітні звірі: бурі ведмеді, рисі, дикі свині, олені, козулі, лосі, лісові коти, куниці, тхори, лисиці, багато птахів та плазунів.

Найрізноманітніші в країні природні умови і найбагат-ші природні ресурси дозволили виділити в Українських Карпатах сім природних областей: Передкарпатська височинна, Зовнішньокарпатська, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногірська, Рахівсько-Чивчинська, Вулканічно-Карпатська, Закарпатська низовинна лісолучна (мал. 123). Кожна з них має властиве лише їй поєднання рельєфу, клімату, рослинності й тваринного світу.

 

Передкарпаття простягається широкою смугою від Дністра до власне гірської частини. Середні і'С січня сягають тут -4,5 С,

липня--1-19 ‘С. Достатня зволоженість території (600-750 мм

опадів) сприяла формуванню рельєфу, сильно розчленованого численними повноводними річками, які стікають з гір і впадають у Дністер. Майже вся ця поверхня в минулому була вкрита буковими, буково-дубовими і буково-грабовими лісами на сірих лісових та бідних на гумус дерново-підзолистих ґрунтах.

Зовнішньокарпатська область простягається смугою 260-280 км з північного заходу на південний схід у межах Львівської, Івано-Франківської й Чернівецької областей. Це середньо- й низькогірні хребти з висотами 800-1000 м, складені крейдовими і палеогеновими гірськими породами: чорними сланцями, пісковиками — Східні Бесгсиди, Ґорґани, Покутсько-Буковинські Карпати з пологими схилами та куполоподібними вершинами. Клімат області є прохолодним та вологим (від 700-800 до 1 000 мм опадів). Це сприяє інтенсивному поверхневому змиву, утворенню селевих явищ у басейнах річок. У межах області поширені середньо-, низькогірні, улоговинні ландшафти з ялиново-буковими, ялиново-широколистими лісами.

Назвіть річки, які розчленовують Зовніиіньокарпатську область на окремі блоки.

Вододільно-Верховинська область лежить у межах Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. До її складу входять Ґорґани, Вододільний та Верховинський хребти, складені сланцями і пісковиками крейдового й палеогенового періодів, Ворохта-Путильське низькогір’я, Стрийсько-Сянська та Воловецька верховини, Ясінська міжгірна улоговина.

Переважають низько- й середньогірні хребти з висотами 800-1200 м, міжгірні улоговини, низькогірно-увалисті малолісні верховини.

Середні ҐС січня сягають -5-8,5 :С, липня — +13-17 С. Кількість опадів змінюється від 750 до 1 500 мм на рік. На переважно буроземних ґрунтах розкинулися ялинові ліси, вторинні луки, орні землі.

Полонннсько-Чорногірська область — найвища частина Українських Карпат має яскраво виражену висотну поясність. Це Полонинський хребет, гірські масиви Свидовець, Чорного-ра та Гринявські гори, складені переважно вапняками й конгломератами юрського, крейдового і палеогенового періодів. Кліматичні умови тут змінюються з висотою. Річні суми опадів становлять 1300-1500 мм і більше. На буроземах і дерново-буроземних ґрунтах середньогір’я розкинулися букові та ялинові ліси. На пологіших та тепліших південно-західних схилах букові, на північно-східних — ялинові та ялиново-ялицеві ліси піднімаються аж до лучного субальпійського поясу. Верхні круті

схили гірських хребтів мають льодовикові форми рельєфу — кари,осипні конуси.

Територія Рахівсько-Чивчинської області складена найдавнішими в Українських Карпатах палеозойськими тріасовими, юрськими, крейдовими вапняками, доломітами, сланцями і пісковиками. їхні схили круті, а вершини й гребені — гострі. Один з гірських масивів тут названо Гуцульськими Альпами. Гори розчленовані глибокими річковими долинами. Чивчинські гори є вододілом річок Тиси, Пруту, Серету. Тут випадає 1 300-1 500 мм опадів на рік. Зима — холодна, із середніми СС -5-7 С. Літо — прохолодне, середні ГС липня змінюються від +10 до +18 С. Буроземні ґрунти розвинулися під буковими, ялиновими та ялицевими лісами аж до 1700-1800 м висоти. Ще вище лежить пояс гірської низькорослої сосни, вільхи, ялівцю.

Знайдіть на карті річки Тиса, Прут, Серет. Визначте, куди вони впадають.

Вулканічно-Карпатська область, утворена в неогені та складена вулканічними породами андезитами, базальтами і туфами, простягається на південний захід від Полонинсько-Чорногір-ського хребта. До неї входять Вулканічний хребет, Березне-Ліп-шанська долина, Верхньотисинська та Іршавська улоговини. Долини річок Тиси, Боржави, Латориці розділяють Вулканічний хребет на окремі масиви. Клімат тут є помірно теплим, вологим з 800-1 000 мм опадів на рік та гарними умовами для дубово-букових і букових лісів на буроземних і буроземно-підзолистих ґрунтах. Природні умови області є сприятливими для хліборобства, виноградарства, садівництва.

Закарпаття, а саме Закарпатська низовина, — доволі пласка повеохня з висотами, які сягають не більше 120 м над рівнем

 

моря. Гори закривають її від холодних вітрів з півночі. Тому тут помітно тепліше, ніж у Передкар-патті (мал. 124). Більша частина із понад 700 мм річної кількості опадів випадає влітку у вигляді злив. Найхолодніший місяць (січень) має середню    -4 °С, най-

тепліший (липень)--(-21 'С. Ліси

врфивають понад 52 % території.

Схарактеризуйте клімат Закарпаття за допомогою мал. 125.

 

Природні ресурси та охорона природи Карпат. У 2003 р. в Києві на 5-ій Всеєвропейській конференції міністрів охорони довкілля в рамках проекту «Довкілля для Європи» було прийнято Карпатську конвенцію, згідно з якою Карпати є природною перлиною світового рівня, регіоном, який визначає стан природного середовища всієї Європи.

Українські Карпати мають унікальні рекреаційні ресурси для всіх видів відпочинку і лікування:    унікальні мінеральні

води, лікувальні мінеральні грязі, озокерит (гірський віск), підземні соляні шахти тощо. Схили Карпат пологіші за Альпійські, що особливо сприяє розвитку гірськолижного туризму. Особливістю Карпат є їх рекреаційно-туристична всесезонність.

Як ви розумієте поняття «всесезонність»?

З метою найповнішого використання рекреаційних ресурсів Українських Карпат необхідно постійно здійснювати заходи з їх охорони, раціонального природокористування, боротися зі стихійними природними явищами і процесами. Для Українських Карпат є характерними сильні дощі, які спричинюють зливові потоки і селі, град, сильні вітри, густі тривалі тумани, снігопади з хуртовинами та сходженням снігових лавин. Нераціональне та злочинне втручання людини в природу, масове вирубування лісів у горах призводять до швидкого танення снігу і катастрофічних паводків, що підтоплюють поселення, зривають мости тощо.

Збереження та поліпшення природних умов, охорона лікувальних ресурсів і залучення інвестицій сприятимуть формуванню тут туристичного і курортного району світового значення, покращенню економічного стану місцевого населення (.мал. 126).

В Українських Карпатах зосереджена найбільша в країні кількість національних природних парків: Карпатський, «Гу-цульщина* (Івано-Франківська обл.), Ужанський, «Синевир» (Закарпатська обл.), «Сколівські Бескиди* (Львівська обл.), Ви-жницький (Чернівецька обл.).

Знайдіть на карті в атласі та підпишіть у контурній карті національні природні парки Українських Карпат.

Карпати — молоді гори, які досі піднімаються. Тут трапляються землетруси. У горах немає льодовиків.

Зниження температури з підняттям у гори дозволяє спостерігати явище вертикальної природної поясності.

В Українських Карпатах виділяють сім природних областей: Передкарпатська височинна, Зовнішньогсарпатсьрса, Вододільно-Верховинська, Полонинсько-Чорногірська, Ра-хівсько-Чивчинська, Вулканічно-Карпатсьріа, Закарпатська низовинна лісолучна.

В Українських Карпатах створено найбільшу кількість в Україні національних природних парків, природні заповідники і заказники загальнодержавного значення.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

1.    За допомогою форзацу підручника поясніть, як і копи утворилися Карпати.

2.    Підготуйте повідомлення про зону Вранча. Поясніть, як впливає сейсмічна активність у Карпатах на прилеглі до неї території?

3.    Яка рослинність притаманна гірським поясам Карпат?

4.    Які природні області виділяють у Карпатах? Чи є тут льодовики?

5.    Порівняйте природні особливості Передкарпагтя і Закарпаття.

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Масляк

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 15-08-2016, 18:18, Переглядів: 2461