Народна Освіта » Географія » § 39. Українські Карпати: клімат, води суходолу, вертикальна поясність ландшафтів, природні області, охорона природи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 39. Українські Карпати: клімат, води суходолу, вертикальна поясність ландшафтів, природні області, охорона природи

 

Пригадайте: 1. Чим відрізняється гірський клімат від рівнинного? 2. Басейни яких річок розташовані на території Карпат? 3. Що таке паводок? 4. Як утворилися загатні, карові та вулканічні озера? 5. Що таке вертикальна (висотна) поясність? 6. Які живі організми називають ендеміками?

• Кліматичні умови. Карпатська гірська країна розташована в межах помірного кліматичного поясу і відрізняється від навколишніх рівнин дещо нижчими пересічними температурами повітря, меншою тривалістю безморозного періоду та значно більшою кількістю опадів.

Завдання:Поясніть, які кліматотвірні чинники визначають названі загальні особливості клімату Українських Карпат.

У зв’язку з географічною широтою Карпати одержують 95-100 ккал/см2 на рік сонячної радіації, як і сусідні з ними рівнинні території. З огляду на ступінь віддаленості від Атлантичного океану, висоту над рівнем моря та орієнтацію схилів хребтів кліматичні умови різних частин Карпат дещо різняться.

Завдання:Використовуючи кліматичну карту, простежте, як змінюються середні температури повітря січня та липня на Закарпатській низовині, хребтах Українських Карпат і Передкарпатській височині.

Середні температури січня у Закарпатті -З "С. Зима тут м’яка, з тривалими відлигами. Літо тепле: +20 °С. Такий температурний режим у Закарпатті зумовлений захистом низовини гірськими хребтами від проникнення більш холодних повітряних мас із півночі та сходу'. Річна кількість опадів - 770-850 мм. Це пояснюється більшим наближенням території до Атлантичного океану, з якого із західним перенесенням надходять вологі повітряні маси. Натомість у Передкар-патті зими холодніші: -4...-5 °С. Зима триває 2,5 місяця. Літні температури -+18...+19 С. Річна кількість опадів становить 700-750 мм.

У самих горах TeMnepaTjrPa повітря знижується з висотою: взимку від -6 °С до -12 "С, влітку від +13 rC до +7 °С. Зима холодна, із сильними хуртовинами та періодичним сходженням снігових лавин. Вона триває 4 місяці. Річна кількість опадів коливається від 800 мм на низьких хребтах до 1000-2000 мм на більш високих. Найбільше опадів одержують навітряні схили найвищих хребтів. Найво-логіїпе місце в Україні саме в Карпатах. Це село Руська Мокра - 2238 мм. Сніговий покрив т\л лежить у середньому 116 днів на рік.

• Води суходолу. У зв’язку з надмірним зволоженням у Карпатах сформувалася найгустіша в країні річкова мережа (мал. 171). Тут беруть початок близько 500 річок. Серед них вирізняються за протяжністю річки басейнів Дністра та Дунаю.

Завдання: 1. Користуючись фізичною картою, визначте, якими хребтами Карпат проходять вододіли між річковими басейнами Дністра та Дунаю. 2. Назвіть найбільші річки Українських Карпат. З’ясуйте, до басейнів яких річок вони належать.

Серед карпатських річок найбільшу' протяжність має Прут (мал. 172) - найдовша з лівих приток Дунаю. Це типова гірська річка. Використовується для лісосплаву. Найдовша права притока Пруту в межах України - Черемош. Річка утворюється при злитті Білого Черемошу та Чорного Черемошу.

 

Найдовшою річкою Закарпатської низовини є Tuca - друга за протяжністю ліва притока Дунаю. У верхів’ях -типова гірська річка. Виходячи на рівнину', сповільнює свою течію, але залишається порожистою.

Майже на всіх карпатських річках багато невисоких водоспадів. Через сильний гуркіт і шум їх називають гуками, або ж іпипотами. Живляться річки Українських Карпат талими сніговими водами і дощами. Під час раптового потепління та сильних злив на річках у будь-яку пору' року трапляються сильні паводки. Річки виходять з берегів, несуть із собою пісок, уламки дерев, зносять мости, проривають водозахисні дамби, заливають сади й поля.

Озер у Карпатах небагато. Вони невеликі за площею, але дуже мальовничі. Найвідоміше - загатне озеро Cuueeupy яке утворилося після завалу' землетрусом річки Теребля. Є в Карпатах і карові озера, що виникли під дією давнього льодовика. Це найбільш високогірне озеро України Бребенескул, а також Марічейка, Несамовите (мал. 173) та інші. До вулканічних озер належать Липовецьке, Синє.

 

• Вертикальна (висотна) поясність іандшафтів. У зв’язку з закономірними змінами клімату з висотою в Карпатах спостерігається вертикальна поясність ландшафтів (мал. 174). У горах виділяють п’ять поясів, кожному з яких притаманний певний ґрунтово-рослинний покрив.

 

Передгір'я підіймається до висоти 600 м.

Гут на дерново-підзолистих ґрунтах ростуть широколистяні ліси з бука, дуба, граба, вільхи. Низькогір'я досягає 900-1200 м. Там на 5урих гірсько-лісових ґрунтах панують мішані ліси з бука та смереки (ялиці білої).

Середньогір'я тягнеться до висоти 1500 м. У ньому на сіро-бурих ґрунтах на схилах ростуть хвойні ліси з ялини та смереки. Субальпійське високогір'я доходить до висоти 1700 м, де гірсько-лучні ґрунти вкриті стелю-хом з гірської сосни (жерепа), що утворює зажкопрохідні зарості. Тут також ростуть зільха зелена, ялівець, злакові трави. Альпійське високогір'я займає найвищі точки Карпат. Там на гірсько-лучних ґрунтах сформувалися полонини - безлісі вершини хребтів, укриті травами та чагарниками. Тут ростуть чорниця, брусниця, арніка, костриця, рододендрон. Полонини - місце заготівлі трав і випасання овечок.

, Завдання: Знаючи пересічні висоти хребтів Українських Карпат, з’ясуйте, скількома поясами представлена висотна поясність ландшафтів кожного з них. Які з хребтів повністю вкриті лісом, а вершини яких є безлісими?

 

Тваринний світ має яскраво виражений лісовий характер і налічує половину всіх видів тварин України. Тут живуть 280 видів птахів, 74 види ссавців, 53 види риб, численні види земноводних, плазунів і комах. У Карпатах із ссавців водяться благородний олень, лось, білка, рись, дикий кіт, бурий ведмідь, вовк, лисиця, тхір лісовий. Птахи представлені глухарями, дятлами, кедрівками, беркутами, канюками. З риб відома струмкова форель. Серед земноводних ендеміками Українських Карпат є кумка гірська, карпатський і гірський тритони, плямиста саламандра (мал. 175).

•    Природні області Українських Карпат. Оскільки у природі Карпат спостерігаються значні відмінності, в їхніх межах виділяють сім природних областей: Передкарпатську височину, Зовнішні Карпати, Вододільно-Верховинські Карпати, Полонинсько-Чорногорські Карпати, Вулканічний хребет, Рахівсько-Чивчинські гори, Закарпатську низовину.

Завдання: Використовуючи текст підручника і тематичні карти, складіть коротку характеристику кожної з природних областей Українських Карпат за типовим планом.

 

•    Охорона природи Українських Карпат. Природа Українських Карпат зазнає сильного впливу господарської діяльності людини. Неправильна організація вирубування лісу призводить до стихійних явищ: паводків на річках і селевих потоків. Для охорони й відновлення неповторної природи Карпат було створено низку природоохоронних територій (мал. 176).

Карпатський біосферний заповідник має на меті охорону букових пралісів, лісів зі смереки, ялини, альпійських луків. Тут зберігаються рідкісні види рослин (тис ягідний, ялівець козачий, нарцис вузьколистий (мал. 177), орхідеї) і тварин (лісовий кіт, беркут, чорний журавель, тритони). Окрасою біосферного заповідника є Говерла.

Карпатський національний природний парк - перший зі створених природних парків в Україні. Він покликаний показувати охочим унікальні куточки карпатської природи. Тут є мальовничі водоспади, кілька озер, печер і цінних пам’яток дерев’яної архітектури.

В Українських Карпатах також створено інші національні природні парки: Синевир, Вижпицький, Сколівські Бескиди, Гуцульщина, а також природний заповідник Горгани.

Завдання:Відшукайте на карті місцезнаходження природоохоронних територій у межах Карпат. З’ясуйте, у яких природних областях Українських Карпат вони розташовані.

Перевір себе

1.    Які особливості клімату Українських Карпат? Поясніть, під впливом яких чинників вони сформувалися.

2.    Назвіть і покажіть на карті найбільші річки й озера Карпат. Які існують проблеми з використанням їхніх ресурсів?

3.    Схарактеризуйте вертикальну (висотну) поясність ландшафтів Карпатських гір.

4.    Чому в межах Українських Карпат виділяють природні області?

5.    Назвіть і покажіть на карті найбільші природоохоронні об’єкти Українських Карпат.

ν'θ. Поясніть, які негативні явища природи трапляються в Карпатах. Запропонуйте шляхи їх запобігання.

S7. З’ясуйте, у яких природних областях Українських Карпат найбільш повно та найменш повно представлена висотна поясність ландшафтів. Із чим це пов’язано? 8. Оцініть природні ресурси Українських Карпат. Окресліть основні напрями їх використання і збереження.

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Кобернік

 

Категорія: Географія

Автор: evg от 6-08-2016, 19:47, Переглядів: 2990