Народна Освіта » Географія » § 34. Ландшафт як просторово-цілісна система

НАРОДНА ОСВІТА

§ 34. Ландшафт як просторово-цілісна система

Пригадайте, що поєднує в собі географічна оболонка Землі?

Які вам відомі форми земної поверхні?

Що називають ландшафтом та які основні чинники його формування?

РОЗВИТОК УЯВЛЕНЬ ПРО ЛАНДШАФТ. Ландшафтознавство — це розділ фізичної географії, який вивчає складні природні та природно-антропогенні системи як складові географічної оболонки планети. Поясни ти зв’язки між елементами природного середовища намагалися ще вчені античних часів. Давньої епохи сягають зародки багатьох сучасних географічних теорій, перші, примітивні з сучасної точки зору, спроби районування земної поверхні. Зокрема, елементи природного районування можна знайти у працях Геродота.

Велику роль у питанні фізико-географічного районування та уявлень про ландшафт відіграли дослідження німецького географа Александра Гумбольдта (1769 -1859), який розглядав всі географічні явища у тісному взаємозв'язку. Bin започаткував таку наукову галузь як ландшафтознавство та визначив основні засади фізичної географії як науки.

Одним із перших визначення терміна «ландшафт» дав Лев Черг у 1913 р. Він визначив ландшафт як «область, в якій характер рельєфу, клімату, рослинного і ґрунтового покриву зливається в єдине гармонійне ціле», вказуючи при цьому про ного зв’язок з природною зоною.

Протягом XX ст. виникала потреба узагальнити природничо екологічні, географічні та ландшафтознавчі знання. Такі спроби здійснювали й українські учені. Зокрема, свою класифікацію ландшафтів запропонував Калепик Горенку к (1904 1984), який досліджував роль і значення форм поверхні !Землі в процесі формування природних комплексів Західної України.

СТРУКТУРА .'іЛі ІДUl АФТІВ. Морфологічну основу ландшафтів складають місцевості, урочища, фації. Вони й сам ландшафт фактично е природно-територіальними комплексами, в межах яких взаємодіють елементи всіх земних сфер: повітря, води, гірські породи, біота і т. д. Ці взаємозв’язки та ступінь однорідності визначають відповідний ранг природно-територіального комплексу.

Фація с найменшим ПТК, вона характеризується однорідністю рельєфу. Прикладом фації є схил балки. Урочище, це вже більший ПТК, прикладами якого є яр чи балка. Урочище поєднує в собі фації, які утворювалися однаковим чином. Ще більшим природно-територіальним комплексом є місцевість. Її прикладом може слугувати вододільна рівнина, з чорноземними ґрунтами сформована на лесовидних суглинках. Як бачимо, в місцевості поєднуються спільність геологічної будови та однорідність рельєфу. Із різних .місцевостей складається ландшафт.

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ. В основу фізико-географічного районування України покладено ландшафтно-генетичний принцип. Його суть полягає у всебічному аналізі основних ланд-шафтоутворювальиих чинників: сонячної радіації, внутрішньої енергії Землі, процесів, що відбуваються в літосфері, гідросфері, атмосфері, біосфері та компонентів природи. Суть цього принципу відображає також система таксонів, які підпорядковуються один одному.

КЛАСИФІКАЦІЯ ЛАНДШАФТІВ. У природному середовищі України наявні лише два класи ландшафтів: рівнинні та гірські, які поділяються на типи і підтипи. Наприклад, рівнинні ландшафти поділяються на мітпанолісові, лісостепові, степові типи. Вони в свою чергу поділяються на підтипи, які визначаються за спільністю зональних ґрунтово-біокліматичних ознак.

Типи і підтипи ландшафтів виділяють всередині класів за певним співвідношенням тепла і вологи, яким зумовлюється зопальпий розподіл типів ґрунтового і рослинного покриву, хід фізико-географічних процесів, особливості гідрологічного режиму. Клас рівнинних східноєвропейських ландшафтів становлять такі їх типи: мішанолісові (17,2% території України); тпироісолистяиолісо-ві (6,9%); лісостепові (31,2 %); степові (31,7 %) з підтипами иівнічностеиових, середньостепових, иівденностеїювих; су-хостепові (7,3%) ландшафти.

Гірські ландшафти України представлені класом середньоєвропейських карпатських і класом кримських, що тяжіють до сухих середземноморських ландшафтів. Східно-Карпатські гірські лучно-лісові ландшафти поділяють на

 

Пригадайте із курсу географії 6-го класу, що таке природно-територіальний комплекс (ПТК).

 

 

 

1.    Зіставте карти. Що між ними спільного і відмінного?

2.    Визначте основні особливості ландшафтної карти.

3.3а картою фізико-географічного районування охарактеризуйте прояв у ній ландшафто-генетичного принципу.

4. Уважно вивчіть ландшафтну карту та визначте, які ландшафти домінують у вашій місцевості?

Чя знаєте он, що...

 

Сучасні ландшафти України в загальних рисах були сформовані в період закінчення останнього зледеніння — близько 12 тис. років тому. Тоді природні харакіериоики території, де тепер розташована Україна, були нестабільними: волоп періоди змінювалися тривалими посухами; теплі — прохолодними. Все це зумовило формування таких природ них зон, як Полісся, Лісостеп, Степ.

 

підтипи лісо-лучних остепнених, лучно-лісових, птироколис-тянолісових, мішанолісових, лучних (субальпійських) ландшафтів. Кримські гірські лучно-лісові ландшафти об’єднують такі підтипи: лісостепових посушливих, мішанолісових і широколистянолісових, лучних остепнених (яйлинських) ландшафтів. Окремі типи становлять субтропічні ландшафти Південного берегу Криму і заплав річок. Ос танні характеризуються періодичним надмірним зволоженням, гідроморфністю грунтового і рослинного покриву, своєрідністю просторової структури і динаміки фізико-географічних процесів.

ВІДОБРАЖЕННЯ ЛАНДШАФТІВ НА ГЕОГРАФІЧНИХ

КАРГАХ. Диференціація фізико-географічних умов яскраво виражена як на тематичних географічних картах («Фізико-географічне районування України», «Ландшафтна карта України*), так і через класифікацію складових фізико географічного районування: природних зон, іцювінцій, ландшафтів тощо. Особливості наявності природних відмінностей найкраще виявляються на ландшафтній карті, яка відображає об’ек-

 

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:50, Переглядів: 3313