Народна Освіта » Географія » § 37. Районування природних ландшафтів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 37. Районування природних ландшафтів

Пригадайте, в якому географічному поясі розташована Україна.

Які природні зони поширені на її території?

ПОНЯТТЯ ПРО РАЙОНУВАННЯ. Між географічною оболонкою як планетарним природним комплексом і ландшафтами як її найменшими частинами існує система регіональних природних комплексів. Вони займають різні за величиною території. Одним із завдань фізичної географії є їх виявлення, визначення меж, вивчення і картографування, тобто здійснення фізико-географічного (або природного) районування.

Розглядаючи компоненти та чинники розвитку ландшафту, ви напевно помітили, шо одні з них є зональними, а інші — незональ-ними. До зональних належать ті, які поширені на земній поверхні відповідно до закономірностей географічної (широтної) зональності — смугами, що змінюють одна одну від екватора до полюсів. Зонально змінюється кількість сонячної енергії, розподіл тепла і вологи, ґрунтово-рослинний покрив. Незональними (азональними) є ті чинники та компоненти ландшафту, розміщення яких не залежить від географічної зональності. Це насамперед геологічна будова та рельєф. Відповідно до цього ландшафти також поділяють на зональні та азональні (мал. 166).

Отже, зона.іьні ландшафти — це природні комплекси, шо утворилися в результаті широтного вияву природних процесів і явищ. До них належать географічні пояси, природні зони і підзони. Найбільшими азоншгьними ландшафтами є природні комплекси материків і океанів, а в їх межах — фізико-географічні країни і природно-аквальні комплекси морів. Фізико-географічні країни поділяють на менші азональні ландшафти — фізико-географічні краї, області та райони. Ці ландшафти є одиницями фізико-географічного районування України.

ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ РАЙОНУВАННЯ УКРАЇНИ. Найбільшими зональними частинами геоірафічної оболонки є географічні пояси. їх розрізняють насамперед за кількістю надходження сонячної енергії та особливостями циркуляції повітряних мас. Україна майже повністю розташована у межах помірного географічного поясу Пів-

нічної півкулі і лише на південному схилі Кримських гір і південному узбережжі Криму природні умови мають риси субтропічного поясу.

Унаслідок відмінностей у розподілі тепла і вологи у межах поясу формуються природні зони з притаманними їм кліматом, фунтами, рослинністю і тваринним світом. В Україні це — зони мішаних лісів, широколистих лісів, лісостепова і степова (мал. 167). Звичайно, природні зони характерні лише для рівнинної частини країни, де чітко проявляється широтна зональність. У горах їх немає: талі взаємодія при-

родних компонентів відбувається згідно із закономірностями висотної поясності, тобто у смугах, що змінюють одна одну з висотою.

У межах природних зон часто існують значні відмінності у зволоженні територій та надходженні тепла. Це спричиняє різноманітність грунтово-рослинного покриву, а тому природні зони можуть поділятися на підзони. В Україні такий поділ має степова зона, в якій розрізняють північностепову, середньостепову і південностепову підзони.

Найбільших™ азональними одиницях™ районування на суходолі є фізико-географічні країни — ландшафти, сформовані в хіежах великих тектонічних структур (платформ, складчастих споруд), яким відповідають великі форми рельєфу (рівнини, гірські систех™). Тому серед фізико-географічних країн розрізняють рівнинні та гірські. Україна розташована в межах трьох фізико-географічних країн: Східноєвропейської рівнини (її південно-західної частини), Карпатської гірської (її середньої частини) і Кримських гір. Східноєвропейська рівнинна країна охоплює понад 90 % площі всієї території України, на гірські країни загалом припадає 7 %. На півдні територія України виходить до природ-но-аквальних комплексів Чорного й Азовського морів.

Фізико-географічний край - це частина природної зони чи підзони в межах рівнинної країни або частина гірської країни. Основними причинами виділення країв є неоднорідність геологічної будови та рельєфу, а також віддаленість території від океанів, що зумовлює зміну континентально-сті клімату. Наприклад, у лісостеповій зоні розрізняють гри фізико-географічні краї: Дністровсько-Дніпровський (у межах частин Подільської і Придніпровської височин, що розташовані на Українському щиті), Лівобережно-Дніпровський (на Придніпровській низовині) та Середньоруський (відповідає схилам однойхіенної височини). Декілька фізико- географічних країв виділяють також у степовій зоні

та її підзонах. Натомість кожна з двох лісових зон утворює окремий великий фізико-географічний край: зона мішаних лісів — Українське Полісся, зона широколистих лісів -Західноукраїнський край. Кожна з гірських країн також представлена в Україні одним фізико-географічним краєм -Українськими Карпатами та Кримським гірським краєм. Всього в Україні розрізняють 14 країв.

У межах країв існують свої відмінності природних умов, пов’язані з неоднаковою геологічною та геоморфологічною будовою територій. Це є причиною виділення ше менших за величиною ландшафтів — фізико-географічних областей і фізико-географічних районів.

Фізико-географічне районування має велике значення не тільки для пізнання природних процесів і явиш, а й для господарської діяльності та природоохоронної роботи людини. Встановивши межі того чи іншого ландшафту і вивчивши його будову та внутрішні зв’язки, можна обгрунтувати раціональне природокористування в ньому, визначити заходи щодо поліпшення екологічної ситуації, встановити території, на яких бажано здійснювати природоохоронну діяльність.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

Зональні ландшафти утворилися в результаті широтного вияву природних процесів і явиш, азональні ландшафти сформувалися внаслідок неоднорідності геологічної будови та рельєфу території.

Україна розташована в межах трьох великих азональних фізико-географічних країн (Східноєвропейської рівнини, Карпатської гірської та Кримських гір); на її рівнинній частині розрізняють чотири великі зональні ландшафти - природні зони (мішаних лісів, широколистих лісів, лісостепову і степову). Меншими одиницями зонального фізико-географічного районування України є природні підзони, азонального — фізико-географічні краї, області та райони.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1.    Назвіть систему одиниць фізико-географічного районування України.

2.    Чим відрізняються зональні ландшафти від азональних?

3.    У межах яких великих зональних ландшафтів розташована Україна?

4.    Які великі азональні ландшафти розрізняють у межах України?

5*. Порівняйте одиниці природного районування України в межах лісових, лісостепової та степової зон (кількість, величину, типи).

 

Це матеріал з підручника Географія 8 клас Бойко

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 4-08-2016, 02:50, Переглядів: 3533