Народна Освіта » Географія » § 31. Ґрунтові ресурси України та їх охорона

НАРОДНА ОСВІТА

§ 31. Ґрунтові ресурси України та їх охорона

Що належить до ґрунтових ресурсів України?

Як впливає на ґрунти господарська діяльність людини?

Чому ґрунти України потребують раціонального використання й охорони?

 

 

ҐРУНТОВІ РЕСУРСИ УКРАЇНИ. Перша спроба оцінити ґрунтові ресурси в Україні була здійснена у 1 793-1794 рр., иід час експедиції академіків Петера Палласа та Иоганна Гюльденштедта, які вивчали ґрунти, рослинність і тваринний світ нашої країни. До ґрунтових ресурсів належать землі, що використовуються або можуть бути використаними для розміщення окремих об’єктів різних галузей господарства.

Для більшості видів господарської діяльності не має визначального значення, які ґрунти на цих землях родючі чи неродючі. Винятком є сільське та лісове господарство. Загальний рівень освоєння ґрунтових ресурсів η Україні великий. Найбільші площі (70 %) займають землі сільськогосподарського призначення. У населених пунктах 80 % земель становлять присадибні ділянки, 11,6 % землі лісогосподарського призначення, заповідники — 0,4 %, дороги — 3,6 % тощо.

У користуванні сільськогосподарських підприємств перебуває близько 48 мли га землі, із них: орні землі — 79%, пасовища — 11%, сіножаті — 6%, сади й виноградники — 3%. Україна має найвищий у Європі рівень розораності території. Такий стан є сприятливим для сільськогосподарської діяльності, але негативно позначається на збереженні природного середовища. Адже, таким чином, маємо незнач ні порівняно з європейськими країнами площі лісів та природоохоронних об’єктів.

Загальна земельна площа на 1 людину в цілому по Україні становить 0,82 га.

ЗМІНИ ҐРУНТІВ У РЕЗУЛЬТАТІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІ Я.M ЫIOC ГІ Л ЮДІ1 I l II. Сучасний стан ґрунтового покриву великою мірою залежить від діяльності людини антро погонного чинника.

Під час збирання врожаю сількогосподарських рослин з ґрунту видаляється значна кількість органічних і мінеральних речовин, що збіднює його. До значного погіршення ста-ну ґрунтів призводить хімізація сільського господарства. У результаті внесення мінеральних добріш, пестицидів та отрутохімікатів у ґрунті накопичуються шкідливі хімічні речовини.

Серйозну загрозу дли здоров’я людини становить забруд нення ґрунтів унаслідок промислової діяльності. Велика кількість небезпечних сполук надходить у ґрунт, поверхневі та ґрунтові води, їх поглинають рослини. Вони потрапляють в організм люден через фрукти й овочі, вирощені на забрудненому ґрунті.

Щороку через вплив на ґрунти вітру, дощу, внаслідок хімізації сільського господарства, будівництва міст і доріг, кар’єрів і шахт у світі втрачається 5-7 млн та родючих земель.

 

Несприятливі фізико-географічні процеси, які спостерігаються на ґрунтовому покрові України:

водна ерозія й окислення — 10 % сільськогосподарських ут їдь;

видування верхнього родючого шару ґрунту — 33,4 % сільськогоспо-ларських угідь;

перезволоження, заболочення, вітрова ерозія — 3% ґрунтового покриву.

 

ЗАХОДИ З РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ її ОХОРОНИ ҐРУНТОВИХ РЕСУРСІВ. Найбільш ерозовані ґрунти в Донецькій, Луганській, Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Харківських областях.

Україна і світ

 

Іовщина шару ґрунту, як вам уже відомо, є одним із показ ників його ресурсної значущості. Добрим показником, згідно з загальносвітовими підходами, вважається 0.5 м родючого покриву. Про те в масштабах України, де ґрунт є одним із основних багатств, такий показник не вважається значним. На лісостепових і степових територіях він перебуває в межах 1 м. А в заповіднику Михайлівська цілина товща шару чорнозему переви щує ? м. Аграрії світу цей показник сприймають як фантастичний!

 

Заходи щодо охорони ґрунтів є важливою складовою програми з охорони навколишнього природного середовища в Україні. Правові засади, економічні, екологічні, організаційні заходи щодо охорони ґрунтів різного призначення в Україні закладені в Національній програмі охорони земель. Охорона ґрунтових ресурсів регулюється Земельним кодексом України. Ці документи передбачають чітке визначення прав та обов'язків землекористувачів, впровадження системи заходів з метою збереження і поліпшення природних ландшафтів, відновлення і підвищення родючості ґрунтів, рекультивації земель, що зазнали впливу негативних явищ, захист від ерозії, заболочення, ущільнення, забруднення відходами та викидами.

До шляхів розв'язання проблеми раціонального використання та охорони ґрунтових ресурсів належать:

<§> скорочення орних земель;

Ф виведення з користування еродованих земель;

запобігання змиванню та здуванню ґрунтів лісонасадженням та сіянням трав;

<·> насадження полезахисних лісосмуг;

<5> розширення площ рекреаційних земель, заповідників, заказників.

Українці зобов’язані з повною відповідальністю ставитися до свого національного багатства, перші позиції якого посідає родючий ґрунт — чорнозем. Саме завдяки йому Україна вкотре може стати «годувальницею світу». Це сприятиме не л шле розвитку вітчизняного сільського господарства, а й допоможе подолати проблеми голоду, що актуальні й у наш час.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1.    Україна має багаті і’рунтові ресурси.

2.    Структура Грунтових ресурсів представлена: сільськогосподарськими угіддями, землями під населеними пунктами, промисловими об’єктами, лісами, дорогами, водними об'єктами, рекреаційними землями, природоохоронними, незайманими, непридатними для господарської діяльності.

3.    Ґрунтові ресурси потребують раціонального використання та охорони.

4.    Заходи щодо охорони ґрунтів є важливою складовою програми з охорони навколишнього природного середовища в Україні.

1.    Охарактеризуйте структуру Грунтових ресурсів України.

2.    Дайте оцінку використання грунтових ресурсів в нашій державі.

3.    Чому виникла проблема раціонального використання Грунтових ресурсів? Які

заходи щодо їх розв'язання передбачені?

І іорівняльний аналіз різних типів ґрунтів України

Для виконання цієї практичної роботи вам знадобиться карта ґрунтів України.

1. Користуючись матеріалом підручника, іншою навчальною літературою, картою грунтів, складіть порівняльний аналіз типів ґрунтів України. Оформіть роботу в зошиті у вигляді табл. 14.

Таблиця 14

Тип ґрунту

Умови утворення

Територіальне

поширення

Вміст гумусу

Рівень родючості

 

     

2. Напишіть висновок, вказавши території з найбільш і найменш родючими ґрунтами.

Вплив людини на родючість ґрунтів

1.    Розгляньте представлені в географічному кабінеті вашої школи плакати, світлини або перегляньте презентацію, яку продемонструє вам учитель, що ілюструють види впливу людини на родючість ґрунтів. Зокрема, сінокоси, щорічне розорювання, випалювання трави, зрошення, осушення, застосування отрутохімікатів і гербіцидів, створення промислового й побутового звалища, травопільні сівозміни, робота наземного транспорту в сільській місцевості тощо.

2.    Оберіть індивідуально тему для дослідження.

3.    Разом з однокласниками, відповідно до обраної вами теми, підготуйте презентацію або колаж про вплив діяльності людини на родючість ґрунту: групо 1 — про позитивний вплив

група 2 — про негативний вплив

4.    В оформленні використайте карту України, ілюстрацію грунтів, фотознімки діяльності людини.

5.    Іезисно сформулюйте висновки й свої пропозиції щодо поліпшення родючості Грунтів.

МАРШРУТ 5

 

Мої орієнтири:

називати видовий склад рослинності; характеризувати основні типи рослинного покриву України; розпізнавати види рослин, що занесені до Червоної книги України; наводити приклади рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, ендемічних і зникаючих видів рослин;

аналізувати карту рослинності України, вплив господарської діяльності людини на рослинний покрив;

робити висновки щодо закономірностей поширення основних типів рослинності в Україні;

оцінювати стан рослинних ресурсів, їхню роль у господарській діяльності, наслідки використання в різних регіонах України

 

Це матеріал з Підручника Географія 8 Клас Топузов

 

Категорія: Географія

Автор: evg01 от 16-08-2016, 00:37, Переглядів: 3462